Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 12:45, 22 mar 2023

ewsyg napisał(a)

U mnie drzewa też maja nabrzmiałe pąki i dzisiaj pryskałam Promanalem. Jutro druga część oprysków.

Kilka ciepłych dni sprawiło, że pąki już są całkiem pokaźne i otwierają się ja oprysków nie robię żadnych, pewnie kiedyś przyjdzie pora, ale nie zauważyłam, żeby drzewa mi chorowały.
DariaB 12:54, 22 mar 2023

Weekend w końcu był ciepły i słoneczny. Udało mi się praktycznie wszystko zrobić co zaplanowałam, zalety małego ogrodu. Wszytko wycięłam, poplewiłam, zadowolona byłam, mniej niestety mój kręgosłup Po świętach mam zamiar wystartować z ostatnią już ścieżką. Wymyśliłam ją sobie z kostki granitowej. Zrobimy też z niej obrzeża do ścieżki za domem robionej na jesieni. Dzisiaj przyszło moje pierwsze zamówienie z roślinkami na nowe rabaty, jeszcze ich nie widziałam, mam nadzieję, że będą w porządku.
Chciałabym Was zapytać o zdanie. Jak pamiętacie mam do przesadzenia buczka, i pomyślałam o miejscu przy tarasie, o tu:

Wymiary około 4mx4m. Rosną tam hortensje Annabell ale one zostaną przesadzone pod garaż, azalie Maruschka i je bym chyba tam zostawiła tylko rozsadziła żeby nie rosły w rządku. Róże okrywowe białe, nie wiem co z nimi zrobić, czy posadzić je przy samym obrzeżu tarasu? Widzę tu cienistą, leśną rabatę i tutaj też chciałabym dać oczko wodne. Czy buka posadzić bliżej narożnika, czy bardziej na środku?
Posprzątany ogród mimo, że łysy bardzo mi się podoba

Przedpłocie było już obrazem nędzy i rozpaczy

I na koniec moje cudowne krokusiki! Miłego dnia dziewczyny! Jak się odrobię to wpadnę do waszych wątków bo pędzicie jak pendolino
Agatorek 17:42, 22 mar 2023

Daria, śliczne krokusiki ❤️. I jaki posprzątany ogród, super!

A ten buczek to jaka odmiana? Jeśli bardziej kolumnowy, to posadziłabym go bliżej narożnika, jeśli rozłożysty to bliżej środka.
LIDKA 20:17, 22 mar 2023

Buczek daj na środku. Azalie i róże rozrzuć po środku. Dodasz jakies trawki niskie i będzie pięknie.
Trawki Ci przełamią ciemną zieleń liści i azalii i róż.
ANNA1976 05:59, 25 mar 2023

Coraz ładniej u Ciebie. Rabata preriowa przy ścieżce będzie super, też marzy mi się coś takiego. Będę zaglądać Pozdrawiam serdecznie
Patrycja_KG_Lu 13:11, 30 mar 2023

Hej. Czy mogłabyś pokazać tą rabatę w pełni sezonu?

Mam bardzo podobną rabatę u siebie na wejściu, między wjazdem, a furtką. Posadziłam tam seslerię, rozchodniki, szałwię Caradonnę, penstemony Husker Red, i małe kuliste świerki.
DariaB 11:26, 31 mar 2023

Agatorek napisał(a)
Daria, śliczne krokusiki ❤️. I jaki posprzątany ogród, super!

A ten buczek to jaka odmiana? Jeśli bardziej kolumnowy, to posadziłabym go bliżej narożnika, jeśli rozłożysty to bliżej środka.

Aguś nie mam dużo tego sprzątania w przeciwieństwie do Ciebie Buczek rozłożysty, trochę w pokroju płaczącym, lepiej mu będzie w centralnym punkcie rabaty, masz rację
DariaB 11:28, 31 mar 2023

LIDKA napisał(a)
Buczek daj na środku. Azalie i róże rozrzuć po środku. Dodasz jakies trawki niskie i będzie pięknie.
Trawki Ci przełamią ciemną zieleń liści i azalii i róż.

Buczek pójdzie na środek już zdecydowane. Azalię rozrzucę i pouzupełniam bylinami które zamówiłam, tylko te róże mi tam nie leżą i nie mogę zdecydować co z nimi zrobić.
DariaB 11:29, 31 mar 2023

ANNA1976 napisał(a)
Coraz ładniej u Ciebie. Rabata preriowa przy ścieżce będzie super, też marzy mi się coś takiego. Będę zaglądać Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję Sama jestem ciekawa jak ta rabata wyjdzie. Kupiłam trochę roślin ale z tego co widzę to dużo za mało żeby efekt był już w tym roku. Będę je sobie musiała mnożyć
DariaB 11:41, 31 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hej. Czy mogłabyś pokazać tą rabatę w pełni sezonu?

Patrycjo jasne tylko się nie przestrasz, to jest młoda rabata zakładana późną wiosną zeszłego roku więc nie pokazała jeszcze wszystkiego na co ją stać
Zdjęcia od lipca do września.