Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Patrycja_KG_Lu 13:08, 31 mar 2023

Jakie to świerki są? Jaką tu masz szerokość rabaty? Odstępy zakładałaś miedzy roślinami czytając ich docelowe wymiary? Seslerie w jak dużej doniczce kupiłaś?
DariaB 13:46, 31 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jakie to świerki są? Jaką tu masz szerokość rabaty? Odstępy zakładałaś miedzy roślinami czytając ich docelowe wymiary? Seslerie w jak dużej doniczce kupiłaś?

Szerokości będą jakieś 2m, świerki to chyba śleszyn ale nie mam pewności, raczej to nie on, bo jest bardziej zielony niż niebieski. Seslerie kupiłam w bodajże litrowej doniczce ale część dzieliłam i sadziłam takie maleństwa. Jeśli chodzi o odstępy to aż tak bardzo się nie sugerowałam docelowymi rozmiarami z racji tego, że to w sumie same byliny więc zawsze można podzielić/wysadzić. I tak mam tam pusto jeszcze, liczę, że w tym roku zgęstnieją.
Anda 15:32, 31 mar 2023

DariaB napisał(a)

Buczek pójdzie na środek już zdecydowane. Azalię rozrzucę i pouzupełniam bylinami które zamówiłam, tylko te róże mi tam nie leżą i nie mogę zdecydować co z nimi zrobić.

Wiesz, myślę że lepiej by było, gdyby nie był na samym środku lecz jednak troszkę bardziej z boku. Rabaty z soliterem na środku wymagają bardziej formalnych nasadzeń, a Ty przecież formalności nie chcesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 13:00, 13 kwi 2023

Anda napisał(a)

Wiesz, myślę że lepiej by było, gdyby nie był na samym środku lecz jednak troszkę bardziej z boku. Rabaty z soliterem na środku wymagają bardziej formalnych nasadzeń, a Ty przecież formalności nie chcesz

Ewcia tak zrobiłam, posadziłam go bardziej w rogu nie wiem czy go widać na zdjęciu. Tak się rozpędziłam z sadzeniem roślinek, że nie zostawiłam miejsca na element wodny ale to nic, jak będzie trzeba to się roślinki wykopie.
DariaB 13:26, 13 kwi 2023

Z ostatnich prac jakie zrobiłam to zamieszanie na rabacie frontowej, poprzesadzałam rośliny żeby nie było tak od linijki, podzieliłam bodziszka Rozanne i seslerię i dosadziłam na tej rabacie, chciałam ją ujednolicić, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Przyszły zamówione roślinki, część poszła na rabatę z buczkiem, część czeka na obsadzenie na nowej rabacie. Szykuję się do wykonania ścieżki, wyliczyłam, że potrzebuję około 2t kostki granitowej. Jak skończę roboty ziemne to wezmę się za sadzenie, może część wsadzę wcześniej żeby już rosło i chwasty nie zarosły zrytej ziemi. Przyszły też trzcinniki do donic przy murze i bramie. Coś działam mimo, że pogoda słabo współpracuje. Nowe sadzonki są tak małe, że nawet ich nie widać

Wiolka5_7 14:05, 13 kwi 2023

Fajnie działasz ,dlatego taka cisza u Ciebie
U mnie boska pogoda wczoraj ,dziś i jutro ma być

Też coś tam działam
DariaB 15:07, 13 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Fajnie działasz ,dlatego taka cisza u Ciebie
U mnie boska pogoda wczoraj ,dziś i jutro ma być

Też coś tam działam

Ja ciągle w niedoczasie, w robocie dużo pracy, a w domu to już nie odpalam laptopa U mnie ma być jutro bardzo ciepło no ale co z tego jak człowiek musi pracować
An_na 15:21, 13 kwi 2023

DariaB napisał(a)

Patrycjo jasne tylko się nie przestrasz, to jest młoda rabata zakładana późną wiosną zeszłego roku więc nie pokazała jeszcze wszystkiego na co ją stać
Zdjęcia od lipca do września.

Hej Daria

Jaka to odmiana rozchodnika?
DariaB 15:30, 13 kwi 2023

An_na napisał(a)

Hej Daria

Jaka to odmiana rozchodnika?

Aniu miał być Brillant, kupiłam po 2 szt w różnych szkółkach ale są pomylone i dwa na pewno tą odmianą nie są.
An_na 15:58, 13 kwi 2023

Dziękuję
Będzie mi pasował do lawendowej rabatki taki niewysoki. Zamówię i oby nie był pomylony