Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Roocika 08:04, 06 maj 2025

Majowy ogródek świetnie i soczyście się prezentuje. I zdecydowanie umiesz w fotki
ajka 23:56, 18 maj 2025

DariaB napisał(a)
Spędziłam cudowny weekend, odwiedziłam Arboretum w Wojsławicach i Ogród Botaniczny we Wrocławiu. Nacieszyłam oczy i duszę. Arboretum zrobiło na mnie niesamowite wrażenie, ten stary, dojrzały drzewostan napawa człowieka refleksją nad potęgą przyrody i jednocześnie nad maleńkością człowieka. Polecam każdemu do odwiedzenia tego cudownego ogrodu. Zrobiłam mnóstwo zdjęć, ale są jeszcze w aparacie, wrzucam to co cyknęłam telefonem

I mnie nie odwiedziłaś

Ja właśnie planuję za niedługo wybrać się do Wojsławic lub Moszny i popodziwiać rododendrony. W zeszłym roku przegapiłam kwitnienie.
Margo2 14:04, 26 maj 2025

Nie mam IG, ale może czas założyć po takich rekomendacjach?
Naprawdę robi się gęsto
Lubię tak
DariaB 10:25, 27 maj 2025

Roocika napisał(a)
Majowy ogródek świetnie i soczyście się prezentuje. I zdecydowanie umiesz w fotki

Asiu dziękuję, jest soczyście bo sporo pada i chłodno jak na maj, wiele roślin nadal w blokach startowych.

ajka napisał(a)

I mnie nie odwiedziłaś

Ja właśnie planuję za niedługo wybrać się do Wojsławic lub Moszny i popodziwiać rododendrony. W zeszłym roku przegapiłam kwitnienie.

Ajć, wybacz może się kiedyś umówimy w ogrodzie, chciałabym tam jeszcze na jesień pojechać, też musi być pięknie.

Margo2 napisał(a)
Nie mam IG, ale może czas założyć po takich rekomendacjach?
Naprawdę robi się gęsto
Lubię tak

Ja nic odkrywczego na IG nie opowiadam, są konta typowo poradnicze i przekazujące wiedzę, ja przekazuję tylko moją miłość do roślin i ogrodu
DariaB 10:37, 27 maj 2025

Trudno uwierzyć, że mamy już końcówkę maja. Czas mi pędzi jak szalony. Udało mi się z koleżanką na 5 dni wyskoczyć na Maltę, jest tam co podziwiać i zwiedzać. Plusem jest krótki lot, praktycznie pewna pogoda, poza sezonem jest całkiem niedrogo i całą wyspę, zarówno Maltę jak i Gozo można objechać komunikacją miejską. Zostawiam na pamiątkę kilka fotek.

Dziko rosną kapary i karczochy.
DariaB 10:44, 27 maj 2025

Kto by nie chciał mieć takiej strelicji w domu ? Oleandry jak chwasty a na ostatniej fotce najbardziej instagramowa bugenwilla w Mdinie, ale coś słabo kwitnie w tym roku.
Polon 10:52, 27 maj 2025

Przyszłam z rewizytą, piękny ogród i jeszcze Malta w bonusie
Właśnie mój się tam wybiera, ja nie mogę i dotychczas nie miałam świadomości ile tracę

Już chyba kiedyś u Ciebie byłam, ale tradycyjnie śladu nie zostawiłam, bo niewiele na ogół mam do dodania poza zachwytem.

Czytam, że Wojsławice odwiedziłaś. Ja mam tam godzinkę jazdy, na rododendrony co roku się nastawiam i jeszcze nie udało mi się dotrzeć - zawsze coś …
Byłam za to w porze kwitnienia liliowców - SZOK ile tam tego. W ogóle pięknie było, bo akurat też jakieś owoce, chyba czereśnie dojrzewały - sielankowy widoczek, morze kwiatów i drzewa pełne owoców
DariaB 10:59, 27 maj 2025

A w ogrodzie ze względu na zimny i mokry maj wszystko przystopowało. Mimo takich ilości deszczu nie widać chorób, oby tak zostało. Kwitną kamasje, kukliki, czaruje orlaya, która się fajnie wysiała. Zaczynają kocimiętki, róże w pąkach, piwonie jeszcze też w blokach startowych. Za to chwasty mają dobrobyt. Na bylinowej mam miliardy siewek, już się chyba poddałam jeśli chodzi o ich plewienie. Poczekam, zobaczę co z tych siewek wyrośnie.
Przed samym wyjazdem posadziłam nową wiśnię tybetańską, mam nadzieję, że da radę w tej donicy bo jak kopałam to trafiłam na jakieś resztki betonu, nie miałam ani czasu ani narzędzi, żeby to wykuć, jak będzie się z nią coś działo to będzie trzeba całą rabatę wykopać i wykuć te pozostałości.
DariaB 11:01, 27 maj 2025

DariaB 11:02, 27 maj 2025