Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 11:08, 27 maj 2025

Polon napisał(a)
Przyszłam z rewizytą, piękny ogród i jeszcze Malta w bonusie
Właśnie mój się tam wybiera, ja nie mogę i dotychczas nie miałam świadomości ile tracę

Już chyba kiedyś u Ciebie byłam, ale tradycyjnie śladu nie zostawiłam, bo niewiele na ogół mam do dodania poza zachwytem.

Czytam, że Wojsławice odwiedziłaś. Ja mam tam godzinkę jazdy, na rododendrony co roku się nastawiam i jeszcze nie udało mi się dotrzeć - zawsze coś …
Byłam za to w porze kwitnienia liliowców - SZOK ile tam tego. W ogóle pięknie było, bo akurat też jakieś owoce, chyba czereśnie dojrzewały - sielankowy widoczek, morze kwiatów i drzewa pełne owoców

Witaj szkoda, że nie możesz na Maltę lecieć, jest warta zobaczenia. Byłam pierwszy raz w Wojsławicach, nie wiedziałam, że mamy takie piękny ogród. Ja niestety mam spory kawałek ale i tak było warto. Ilość liliowców też mnie zaskoczyła, tam chyba jest kolekcja narodowa, już było widać, że jest ich sporo mimo, że były tylko liście. Będę się jeszcze kiedyś chciała tam wybrać.
Judith 11:57, 27 maj 2025

DariaB napisał(a)

Wyguglałam sobie tę roślinę i wyszło mi, że to żekaźnuk bulwiasty. Prawda to? Bardzo mi się podoba, pasowałaby na moją nową rabatę przy mustangach .

Cały ogród - miodzio!: soczystość, bujność, no cudnie jest .
A Maltą mnie zainspirowałaś. Szukam kierunku na wakacje . Niezbyt daleko i ciepło jak w Grecji .
DariaB 12:00, 27 maj 2025

Judith napisał(a)

Wyguglałam sobie tę roślinę i wyszło mi, że to żekaźnuk bulwiasty. Prawda to? Bardzo mi się podoba, pasowałaby na moją nową rabatę przy mustangach .

Cały ogród - miodzio!: soczystość, bujność, no cudnie jest .
A Maltą mnie zainspirowałaś. Szukam kierunku na wakacje . Niezbyt daleko i ciepło jak w Grecji .

Tak, to żeleźniak wybujał mi w tym roku bardzo, ma chyba z 1,5m. No i powinnam go przesadzić bo rośnie przed niskimi bylinami w tym roku go ślimaki oszczędziły. Tak, na Malcie w sezonie wręcz gorąco, tylko tam za bardzo nie ma gdzie plażować, nie wiem na co się nastawiacie. fajna plaża jest na Gozo, o ile nie pokręciłam to się Ramla nazywa.
Judith 12:20, 27 maj 2025

Teraz widzę, jakie literówki nasadziłam, OMG!!!
Oczywiście rabata nie przy mustangach (WTF?), ale przy miskantach .
Dziękuję Ci też za odszyfrowanie, że miałam na myśli żelaźnika .
W wakacje nastawiam się na wszystko, w tym także okazjonalne plażowanie, choć raczej bardziej na łażenie brzegiem morza i pluskanie w wodzie w trakcie. Poczytam sobie co i jak .
edi75 12:27, 27 maj 2025

jestem zachwycona
mrokasia 12:50, 27 maj 2025

Judith napisał(a)
Teraz widzę, jakie literówki nasadziłam, OMG!!!
Oczywiście rabata nie przy mustangach (WTF?), ale przy miskantach .
Dziękuję Ci też za odszyfrowanie, że miałam na myśli żelaźnika .

A już miałam iść i sprawdzać co to za nowa rabata z mustangami, o której nic nie wiem
UlaB 21:14, 27 maj 2025

Na Malcie piaszczysta plaza jest na północnym zachodzie wyspy - przy Paradise Bay, ma zloty piasek jakby to nie była Malta
Na Malcie jest co robić. Od świątyń megalitycznych, przez pobrytyjską architekturę po wioskę Popeya a ludzie jak we Włoszech i na dodatek wszyscy mówią po angielsku Fajnie jest w sierpniu - w okolicach 15go cala Malte opanowują procesje z figurami MatkiBoskiej wynoszonymi z kosciolow. Ale swietują rotacyjnie - codziennie inna miejscowosc. Codziennie sa fajerwerki, koncerty i jedna wielka impreza zupelnie inny klimat niz w Polsce, troche podobnoe do procesji z figurami w Hiszpanii.
olciamanolcia 21:24, 27 maj 2025

DariaB napisał(a)

Te ujecia to mój faworyt.
Ślicznie masz
Foty z Malty boskie
Widoki o roslinnośc -cud
czekam na tę piwonie jak się rozwinie-po kolorze widzę, że będzie cudowna
Judith 22:36, 27 maj 2025

UlaB napisał(a)
Na Malcie piaszczysta plaza jest na północnym zachodzie wyspy - przy Paradise Bay, ma zloty piasek jakby to nie była Malta
Na Malcie jest co robić. Od świątyń megalitycznych, przez pobrytyjską architekturę po wioskę Popeya a ludzie jak we Włoszech i na dodatek wszyscy mówią po angielsku Fajnie jest w sierpniu - w okolicach 15go cala Malte opanowują procesje z figurami MatkiBoskiej wynoszonymi z kosciolow. Ale swietują rotacyjnie - codziennie inna miejscowosc. Codziennie sa fajerwerki, koncerty i jedna wielka impreza zupelnie inny klimat niz w Polsce, troche podobnoe do procesji z figurami w Hiszpanii.

Zatem sierpień odpada .
Roocika 07:57, 28 maj 2025

Daria, piękne widoki na Malcie, wybiorę się bez dzieci, jak już dorosną hahha, bo one to wolą basen i plażę do pluskania

A dom otulony TAKIM cudnym ogrodem to coś pięknego. Roślinki Cię lubią. Ładnie masz to wszystko skomponowane.