Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

sylwia_slomc... 20:49, 27 lut 2023

Magara napisał(a)
Aga - brzozy znam, bo mam, ale właśnie nie wiem czy sadzić wzdłuż płotu czy nie Jak posadzę a na tej łące nic nie będą budować? To szkoda widoku A jak nie posadzę a będą budować? To będę wyklinać, że nie posadziłam

Jak jadę w góry do babci to po drodze mijam brzozy posadzone wzdłuż ogrodzenia i ogławiane co sezon jak wierzby dziuplaste. W pierwszym roku szok przeżyłam, ale już po trzecim sezonie zaczęło mi się to nawet podobać wygląda jak brzozowy pieniek, a na nim zielona kulka liści i tak jeden obok drugiego po długości ogrodzenia. Nie pamiętam jakie były odległości, ale obstawiam jakieś dwa metry. Możesz posadzić brzózki i niech rosną, a jak się nikt nie będzie budował to obciąć je wszystkie na wysokość np. 1,5 metra nad ziemia i ogławiać je potem regularnie. Gdyby się jednak potem ktoś budował wystarczy zaprzestać ogławiania i same sobie puszczą przewodniki w górę
Agatorek 21:30, 27 lut 2023

Widok przecudowny!

Sylwia ma rację z tymi brzozami. Ładnie wyglądają takie przycięte.
Alija 22:35, 27 lut 2023

Magara napisał(a)
Jakby to powiedzieć... Dziś w planach miałam zapisane sianie bobu

Dobrego poniedziałku Wam życzę, i wiosennych dni

Nie lubię zimy, ale ten widoczek przecudnej urody.

Brzozy, jak dziewczyny mówią, szybko rosną, zawsze można przyciąć, jeśli jest taka potrzeba, a wyglądają bardzo ładnie.
Magara 00:29, 28 lut 2023

Zuza - mam nadzieję, że ten śnieg nie wysiał się na stałe

Judith - zrozumienie zawsze mile widziane

Basia - nie ukrywam, że też mi ten śnieg "nie leży", ale z drugiej strony - wciąż jest przecież dopiero luty

Ania-anpi - u nas się mówi: "daj se siana" - ale w obliczu zalegającego śniegu - konsekwencje - podobne

Haniu - ja ten bób chciałam wysiewać właśnie do gruntu Wydawało mi się, że u mnie już wiosna Mam poletko po truskawkach, któremu chcę dać odpocząć od truskawek zasilając je bobem - może w końcu się najemy?

Sylwia, Aga, Alicja - u nas, w okolicy, jest "moda" na ogławianie drzew - brzóz, sosen, wszystkiego. Też to dla mnie był szok bo wydawało mi się, że drzewo nie jest "szczęśliwe", że jest to jednak nadmierna ingerencja w naturę. Trochę jednak takie działanie na naszych terenach rozumiem, bo wszyscy pamiętamy o nawałnicy w 2017 i nikt nie chce wysokich drzew przy domu. Sama się jeszcze do tego nie przekonałam. Jedną z naszych sosen ogłowił wiatr - nie wygląda z tego powodu na nieszczęśliwą, więc może faktycznie powinnam się przekonać i uznać, że jest to jakiś pomysł dla mnie na "wypadek wszelki"???
Sylwia, dzięki, muszę przetrawić

P.S. U mnie obecnie minus 8. Zaczynam cieszyć się z tego śniegu, który leży
Mgduska 08:46, 28 lut 2023

U mnie podobnie. Temat 'ogród' stał się tematem drażliwym. Proszę mnie nie denerwować i nawet nie zaczynać. Obecnie możliwe są tylko rozmowy na poziomie ogólnym, abstrakcyjnym, teoretycznym.
Sałata popikowana. Chwilowo na zimnym strychu.
PrawieBory 09:06, 28 lut 2023

A do mnie ogławianie drzew jakoś nie przemawia. Ja jestem zwolenniczką sadzenia odmian o mniejszych rozmiarach jeśli jest taka potrzeba. Wiadomo, nie każdy ma duży ogród. Tylko po co sadzić duże drzewa takie które osiągną wysokość ponad 20 m jeśli potrzebne są mniejsze? Nie lepiej od razu posadzić takie które będą miały 10-15 m?
Judith 10:03, 28 lut 2023

Sadzenie dużych drzew z zamiarem radykalnego ich cięcia również uważam za nieporozumienie.
Jednak są miejsca, gdzie te drzewa rosną już od dziesięcioleci i są zagrożeniem dla domów (jak pisze Magara) lub pojazdów (jak pisze Sylwia). Ja mam na działce ogromne brzozy i dopóki nie zmniejszyłam ich wysokości o 1/3, nie mogłam spokojnie spać przy wichurze...
PrawieBory 11:50, 28 lut 2023

Judith, tak, rozumiem kłopot z zastanym drzewostanem na działce którą kupujemy, a który nie zawsze jest taki jaki chcielibyśmy aby był, ale ze względu na swoje przekonania czy też miłość do przyrody nie wycinamy ich w przysłowiowy "pień". Natomiast sadzenie np. brzóz pospolitych w nowo zakładanym ogrodzie i po czterech latach ogławianie ich( tak, znam takie przypadki i to wcale nie są wyjątki) jest dla mnie nieporozumieniem. No cóż, może jestem dziwna, ale tego nie pojmuję.
Agatorek 15:27, 28 lut 2023

Przekazujcie proszę dalej (Magara, skorzystam z Twojego wątku, sporo osób tu zagląda )

Pojawiło się zaproszenie na forumowe spotkanie w Przypkach.
Ewik 20:49, 28 lut 2023

Trafiłam przypadkiem i zostałam , fajny klimatyczny ogród tworzysz, Idę czytac dalej , narazie jestem ok 200 strony