Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

anuska2507 08:21, 03 mar 2023

Magara napisał(a)
Z perspektywy czasu żałuję, że się pospieszyłam z chęcią posiadania pomidorów i papryk "szklarniowych". Teraz wiem, że foliak to badziew. I tak trzeba będzie uzbierać kasę na coś innego. Mam nadzieję, że to „coś” da się wpasować w fundament stworzony. Niestety elegancka szklarenka ze szkłem u mnie w grę nie wchodzi z uwagi na latające gałęzie ale o poliwęglanie muszę poczytać. Przynajmniej da się doczyścić – tak zakładam

Historia mojego foliaka była nieco inna, ale wnioski wysnułam te same i nie inwestowałam już w drugi egzemplarz.
mirkaka 17:04, 03 mar 2023

Miałam z poliwęglany daszek nad drewutnią, bardzo szybko popękał i robiły się dziury, nie polecam
Patrycja_KG_Lu 17:19, 03 mar 2023

Ja mimo wszystko podejmę próbę z foliakiem w tym roku. Wybrałam taki model, który używają niektórzy nawet 9-11 lat. Firma Polska, rzetelna, funkcjonuje od wielu lat. Każdą część można dokupić w razie czego osobno (czy to rurki czy folię, spinki itp.).
Rojodziejowa 20:27, 03 mar 2023

Dziękuję za zdjęcie - no piękny - na taki to faktycznie można patrzeć zaraz po przebudzeniu

Z foliakiem rówież podjęłam próbę, a nawet dwie. Ceny foliaków są po prostu zjadliwe, więc to chyba taki pierwszy krok.
Ja na szklarni będę mieć poliwęglan, bo szło akurat cenowo już byłoby nie do przeskoczenia. Poza ceną przemówiło do mnie jeszcze kilka kwestii, ale to już jest sprawa chyba mocno indywidualna. Są też rożne jakościowo poliwęglany, czasem z gwarancją do 10lat, więc mogą odbiegać od tego co jeszcze było dostępne kilka lat temu.

Martka 20:47, 03 mar 2023

Magaro, można się wkurzyć, załamać, ale na zapas? Jeśli foliak jeszcze wytrzyma sezon-dwa, to już coś, w międzyczasie może rozwiązanie na trwalszy egzemplarz się znajdzie. Pomidory były i będą i tego się trzymamy. Oraz naszej maksymy.

Rojodziejowa 22:23, 03 mar 2023

No a co do pomidorów, to niektóre odmiany to podobno nawet wolą rosnąć pod chmurką
sylwia_slomc... 22:57, 03 mar 2023

Z poliwęglanem bywa też tak, że w środku jak się woda dostanie zielenieje bo glony rosną, a to już jest nie do wyczyszczenia. Nie pamiętam jaki masz ten foliak u siebie, ale w sklepach rolniczych zwykła gruba folia tunelowa dość niedrogo za metr wychodzi. Więc i ewentualnie można co dwa trzy sezony wymienić jakby była potrzeba
Napia 23:46, 03 mar 2023

Problemów z foliakiem współczuję ale on pewnie jeszcze jakiś czas posłuży

Tymczasem chciałam napisać, że kompostownik jest świetny, a umieszczony na nim napis niezwykle stosowny Bardzo się ubawiłam, za co dziękuję
Magara 00:40, 04 mar 2023

Ania-anuska - ja w kolejny też na pewno nie zainwestuję. Ale muszę pomyśleć co zamiast Co z Twoim było nie tak?

Mirka - poliwęglany są różne, zaczęłam już czytać Szklanej szklarni nie zrobię z uwagi na lecące przy wiatrach gałęzie i konieczność wykupienia abonamentu u szklarza, a foliak się niestety nie sprawdza jako coś "na lata"

Patrycja - trzymam kciuki Ja też długo wybierałam Do mojego też można wszystko dokupić. Tylko który element może wymagać dokupienia??? No bo jak np. wymienić zazieleniałe rzepy w "okienkach"??? Wypruć i przyszyć na nowo Jak wymienić zacinający się zamek w "drzwiach"??? Jak wyczyścić brud w szwach, które są zakryte???
W foliaki trwające 9-10 lat nie wierzę Ale rozumiem Twoją decyzję. Ja też chciałam spróbować czy w ogóle mi taka uprawa pomidorów da frajdę. Dała. Foliak drogi nie był. Ale już wiem, że to nie jest rozwiązanie na lata.

Asia-Rojo -
No właśnie - foliak, cena do przejścia, pierwsze koty za płoty Pisz u siebie o tej szklarni. Jaki poliwęglan wybrałaś i dlaczego? Będę czerpać wiedzę
P.S. U mnie pod chmurką to masa innego musi urosnąć
Magara 00:50, 04 mar 2023

Martka - ja modły odprawiam, żeby ten foliak sezon wytrzymał, a jak dwa by wytrzymał, to już w ogóle
Maksymy się trzymam naszej, ale nową skarbonkę czas założyć

Sylwia - nie ma rozwiązań idealnych, każda szklarnia się zabrudzi - czy foliowa, czy szklana czy z poliwęglanu. Czyszczenia się nie boję, niech się to tylko da doczyścić Zakładam, że poliwęglan się da. Glonów w szwach w foliaku się nie da Folia tunelowa jest jakimś pomysłem, ale problemem jest dopasowanie jej do "okienek" i "wejścia". I wymiana co dwa-trzy sezony, czyli generowanie znowu śmieci... Eh...

Aga-Napia - oby foliak wytrwał ten sezon i następny a skarbonka się napełniała Kompostownik z Waszym ubawieniem się i uśmiechem zdecydowanie lepiej pracuje