Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

antracyt 09:02, 04 mar 2023

W szklarni z poliwęglanu bardzo ważne jest szczelne zamknięcie tafli w miejscu z otworami(przecięcia komór). Ja tego nie zrobiłam i teraz co wiosnę zmagam się z czyszczeniem nie tylko ewentualnych zieloności, ale też owadzich gniazd. Nie jest to strasznie męczące, po prostu puszczam w te szczeliny cienki, bardzo mocny strumień wody i wszystko przepłukuje.
Helen 10:30, 04 mar 2023

Jestem na bieżąco, ale już niż nie dopiszę, bo wszystko zostało celnie skomentowane
Rojodziejowa 10:54, 04 mar 2023

Magarku, poliwęglan komorowy mam mieć na 6mm z filtrem UV. Są jeszcze grubsze, ale wiadomo… cena wyższa i co prawda izolację termiczną mają wtedy lepszą, ale chyba też ciut mniejszą przepuszczalność światła. Często w szklarniach są też 4mm, więc myślę, że 6mm to będzie rozsądny stosunek ceny do wystarczającej wytrzymałości.

Poliwęglan mam mieć zamontowany w listwach aluminiowych dociskowych z uszczelkami. Zobaczymy, czy to zda egzamin.
Dorii 12:00, 04 mar 2023

Magara a czy ty aby nie przesadzasz z tym czyszczeniem w szwach? Żaden foliaczek nie będzie nieskazitelnie czysty choćbyś codziennie szorowała.
Myślę nad tradycyjnym foliaczkiem z drewnianej konstrukcji i grubą folią. U mnie żadne kupne przynajmniej te nie za milion monet nie dadzą rady że względu na wiatr.
Może nie będzie to ozdoba ogrodu ale poza szklarnią tego typu co ma Danusia to nie znam takich co by zdobiły.
Magara 00:22, 05 mar 2023

Zuza - dzięki Zrobiłam sobie nowy folder w zapiskach ogrodowych Czy tego "zamknięcia tafli" nie da rady zasilikonować???? To się nie "zamyka" profilami od szklarni?

Helen

Asia-Rojo - czytam i czytam teraz o tym poliwęglanie, łeb pęka od nadmiaru wiedzy Ale chyba chwilowo odpuszczę i wrócę do tematu za rok, tyle mój foliak MUSI wytrzymać A przez rok, dwa, wszystko się może zmienić Ale z czystej ciekawości, proszę, napisz, może być na priv, ile Cię ta zabawka kosztowała Będę wiedzieć jak dużą skarbonkę szykować

Dorii - może i przesadzam, ale co zrobić jak mnie syf i bałaganiarstwo denerwuje? Po prawdzie ten syf w szwach to sprawa drugorzędna. Bardziej istotne jest to, że okienka się nie domykają z uwagi na zasyfiałe rzepy i zamek w "drzwiach" szwankuje. A to są akurat elementy istotne w aspekcie wietrzenia, utrzymania temperatury itd.
Zgadzam się, że ozdobą jest szklarnia jedynie szklana - jak u Danusi czy Martki Takiej nie postawię, nawet jak wygram w totka - tak jak u Ciebie, z uwagi na wiatr i wszystko co z nim spada i leci Ale skoro mi się robota szklarniowa spodobała, to byłoby miło mieć coś funkcjonalnego, coś się da utrzymać w porządku i pewnych granicach estetyki Skarbonkę już mam Foliak-niewypał traktuję jako próbę i nauczkę, większe ceny już za nauki życiowe płaciłam, więc i teraz dam radę z pomidorami i paprykami
I ciekawa jestem co z Twoich planów foliaczkowych wyjdzie, pokazuj koniecznie
Anda 08:00, 05 mar 2023

Co do „zamknięcia tafli” to widziałam gdzieś, że można je „obkleić” tą folią spożywczą, którą używamy w kuchni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
darkowa 08:50, 05 mar 2023

Dzień dobry Magaro

Podczytuję Cię często z dużą przyjemnością
i najwyższa pora się ujawnić

Czytam , że teraz na tapecie jest szklarnia/foliak
I tak pomyślałam , czy Twój zdolny mąż nie
zrobiłby szklarni o konstrukcji drewnianej,
a szkło byś dokupiła?
My właśnie tak robimy, bo ceny nas "zabiły'

pozdrawiam
antracyt 09:17, 05 mar 2023

Magara napisał(a)
Zuza - dzięki Zrobiłam sobie nowy folder w zapiskach ogrodowych Czy tego "zamknięcia tafli" nie da rady zasilikonować???? To się nie "zamyka" profilami od szklarni?

Jeżeli się kupuje gotową szklarnię to pewnie tak powinno być
Wydaje mi się, że silikonowanie nie będzie wyglądać zbyt estetycznie(?).
Jak kupowaliśmy poliwęglan, to przedstawiono nam kilka rozwiązań, ale z tego co pamiętam, akurat tylko najmniej skuteczne było dostępne. To był czas pandemii i sprzedawca nie chciał nam dać gwarancji, że coś innego dojdzie w najbliższym czasie.
PrawieBory 14:52, 05 mar 2023

Magaro, ja mam szklarnię zrobioną na konstrukcji drewnianej z używanych okien. Po pierwszym sezonie mogę powiedzieć , że jest super. Słońce nie przypala roślin. Twój zdolny małżonek bez problemu poradziłby sobie z taką konstrukcją. Na priv prześlę Ci zdjęcie aby nie zaśmiecać Twojego wątku.
anuska2507 16:22, 05 mar 2023

Magara napisał(a)
Ania-anuska - ja w kolejny też na pewno nie zainwestuję. Ale muszę pomyśleć co zamiast Co z Twoim było nie tak?

Mój to pewnie jakaś chińszczyzna kupiona na all. Zniszczyła go jesienna wichura: stelaż się złamał, folia podarła.