Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 13:02, 26 kwi 2023

Opiszę Wam sprawę mojej gruszy, może znajdziecie jakiś pomysł.
Grusza dziczka rosła od samego początku. Obecnie ma około 6 metrów. Rośnie w beznadziejnym miejscu, zaburza ciąg komunikacyjny, opadające liście szybko gniją, generalnie same wady. Największa chyba taka, że gruszki dla nas niejadalne ale przyciągające sarny, które nie zawsze się zadowalały gruszkami po ich stronie płotu Niemniej jednak grusza rosła i ją w sumie lubiliśmy - pięknie się na żółto przebarwiała, jak miłorząb nieomal
W zeszłym roku w drugiej połowie maja przyszedł przymrozek. Przez działkę przeleciał wężykiem, sporo roślin dostało - pamiętam, że magnolia, dwa buki, dwa klony. Dostała i grusza. Poza jednym klonem Orange Dream, który przymrozku nie przeżył, wszystko się podniosło. Grusza połowicznie. Część gałęzi odbiła a część (znaczna) jakby się zatrzymała - liście były jakby mniejsze, mizerne. Gruszek nie było Uznaliśmy, że gruszy nie ruszamy i czekamy do wiosny. No i jest wiosna. Część gruszy z pąkami, pokazują się liście, ta druga część goła i sucha.
Los gruszy wydaje się być przesądzony. Zostawienie kikuta odpada. Małżonek zrozpaczony bo jak ma drzewo wyciąć to wszystko go boli
Dla mnie przypadek gruszy jest zastanawiający.
Czy możliwe żeby takie duże i dorosłe drzewo tak połowicznie padło po przymrozku? Czy może to jednak jakaś choroba? Ale czy choroba może część drzewa opanować???
Ciekawa jestem co myślicie
Rojodziejowa 13:23, 26 kwi 2023

Judith napisał(a)
Asia, do usuwania mleczy mam taki jakby śrubokręt z końcówką w kształcie litery V - wpijasz, podważasz i wyłazi .

Mam. Po pierwsze się pogiął. Po drugie nie wyłazi mi i tak całość, a urywa się tak jak pisze Magara

Magarku numerek modelu sprawdzę, jak dotrę do domu. Jeszcze nie przetestowałam, ale uczynię to niebawem i dam znać
Judith 13:36, 26 kwi 2023

Daga, pojęcia nie mam co jest gruszy i co z nią zrobić, ale historię przeczytałam w wypiekami na twarzy .

EDIT: w temacie wichajstra do mleczy - zgadzam się, że się często urywa (mlecz, nie wichajster). Ale można dobrze poryrać w ziemi i z wyczuciem wyjąć. Tyle, że u mnie piach, zatem łatwiej...
April 13:48, 26 kwi 2023

Co do gruszy, to mam teorię że zmarzła, a że osłabiona, mogła złapać grzyba lub inny patogen który dokończył dzieła. Ale generalnie na owocowych się nie znam
Johanka77 13:59, 26 kwi 2023

Ja się nie znam na chorobach grusz. Ale rozumiem, że odcięcie połowy będzie zbyt drastyczne wizualnie.
Ja bym wycięła, zakładając, że może toczy ją jakieś choróbsko. Oczywiście jak to ja, najpierw odcięła bym te pół…
Wczoraj w Maji w ogrodzie widziałam wieloletni orzech przycięty drastycznie i poprowadzony na linkach. I rośnie pięknie. Wiec ja bym spróbowała.
A jak nie będzie sukcesu, to wytłumaczysz staremu, jaka korzyść, ile drewna do kominka za free!

No i sama sobie coś nowego posadzisz…
Johanka77 14:01, 26 kwi 2023

Misa mnie się podoba! I to wokół tyż
Rumianka 14:15, 26 kwi 2023

Co do gruszy , to też jestem takiego samego zdania co Johanka... Suchy kikut będzie tylko straszył i Cię denerwował...Małżonka lepiej niech nie denerwuje, skoro go zaraz wszystko boli... Z dekalogu Danusi wynika, że jak coś padnie, to nie należy się zamartwiać, ale raczej cieszyć, że jest miejsce na coś nowego...więc?
mrokasia 14:24, 26 kwi 2023

U Ciebie grusza a u mnie karagana i teraz jeszcze kalina japońska. No nie posiedzisz.
Nie mam pojęcia co z tą gruszą. Ona bardzo wiekowa?
Martka 14:26, 26 kwi 2023

Gdyby mi zależało na szybkim, zapobiegawczym działaniu (im szybciej wytnę, tym szybciej posadzę nowe i szybciej urośnie) wycięłabym. Ale z padaniem drzew mam tylko doświadczenie w materii klonów i tu zastosowałam podejście: choruje = out. Obstawiam, że jakaś choroba dobiła osłabioną część. Jeśli jednak grusza nie wadzi, możesz poczekać na rozwój sytuacji i oszczędzić małżonkowi stresu.
Rojodziejowa 14:27, 26 kwi 2023

mrokasia napisał(a)
U Ciebie grusza a u mnie karagana i teraz jeszcze kalina japońska. No nie posiedzisz.
Nie mam pojęcia co z tą gruszą. Ona bardzo wiekowa?

Która kalina? Ja zakupiłam ostatnio Popcorn. Mam nadzieję, że jest jakaś bardzo zdechlakowata.