Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Rojodziejowa 14:29, 26 kwi 2023

Magara, weźże chłopu oszczędź trochę Szachownic pożałowałaś, drzewo mu teraz chcesz ciąć… Dawkuj emocje!
April 14:31, 26 kwi 2023

Drewno gruszy bardzo ładnie pachnie w kominku
mrokasia 14:49, 26 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Która kalina? Ja zakupiłam ostatnio Popcorn. Mam nadzieję, że jest jakaś bardzo zdechlakowata.

Sunrise. Rosła normalnie, teraz po zimie połowa się nie dobudziła i straszy gołymi patykami. Popcorn mam - - bardzo ładna jest, będziesz zadowolona .
Rojodziejowa 15:03, 26 kwi 2023

Magarku, grabie to idealPRO 40-208
Johanka77 15:32, 26 kwi 2023

April napisał(a)
Drewno gruszy bardzo ładnie pachnie w kominku

O! I jeszcze pachnie! To też korzyść! O!
Kordina 16:34, 26 kwi 2023

Ja ogłowiłabym ją (różnica pomiędzy przycięciem a ogłowieniem jest) chyba, że drastycznie wszystkim przeszkadza. Jęzor mrozu idzie nierówno i nie kawalkadą, a takimi wypustkami właśnie i grusza mogła trafić na taki pas (z własnego doświadczenia mrozowego)
Magleska 21:10, 26 kwi 2023

ja też się nie znam na gruszach -trudna decyzja co z nią zrobić ...

fajnie misa wygląda a hiacynty w runiance odgapię
Gruszka_na_w... 21:26, 26 kwi 2023

Pechowa ta wiosna.
Poczytałam trochę na forach dla sadowników o podmarzniętych drzewkach.
Piszą, że:
"Przemarznięcie przewodnika i młodych przyrostów nie jest groźne. Zbrązowiały rdzeń pędów, który można obserwować u większości gatunków, nie stanowi zagrożenia dla drzew — najważniejsze, żeby tkanka twórcza (miazga) w dużej części pozostała zielona."
Rozumiem z tego to, że trzeba zbadać przekrój gałązek obu połówek gruszy. Jeśli tej miazgi jest niewiele, to trzeba takie gałęzie przyciąć aż do zdrowej tkanki. Rany pomarować maścią ogrodniczą.
Piszą jeszcze, że przemarznięte drzewa trzeba wspomagać w trakcie sezonu
"JAK WESPRZEĆ REGENERACJĘ ROŚLIN PO PRZYMROZKACH
Aby wspomóc rośliny w przypadku wystąpienia uszkodzeń mrozowych, należy na samym starcie wegetacji zadbać o trzy podstawowe aspekty

dostępność wody,
odżywianie potasem,
odżywianie wapniem.
Każdy z tych elementów odpowiada za transport wszystkich niezbędnych asymilatów i są one ze sobą szczególnie powiązane. Jeśli wszystkie trzy będą współgrały i uzupełniały się, regeneracja uszkodzonych części roślin będzie tylko kwestią czasu."
Na tej stronie w tabeli nr 2 podane są terminy nawożenia.

Te specjalistyczne nawozy są dosyć drogie. Można ewentualnie szukać jakiś tańszych zamienników.

A szachownicę emowi kup. Nawet jeśli się okaże roślina jednoroczną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
lilarose 22:11, 26 kwi 2023

ja, jak juz pewnie się przewineło tu i ówdzie jestem fanką tikejowego działu ogrodowego i na bieżąco kontroluję, co tam rzucają, zwłaszcza, że mieszkam nieopodal jednego. Mam stamtąd, służący mi przez ostatnie lata, widelec na takiej półdługiej rączce i to jest moje podstawowe narzędzie ogrodnicze. Bardzo Wam polecam. Ostatnio był duży wybór sekatorów i też się zaopatrzyłam w różne - na pewno to jest lepsze od F i ogólnie sprzedawanych w marketach budowlanych a cena bardzo przyzwoita. Oczywiście konewki, doniczki i inne gadżety też uwielbiam.
Mgduska 22:36, 26 kwi 2023

A ja kupiłam ławeczkę, jak wiesz i sama jej sobie zazdroszczę

Magarku, działając dyplomatycznie i zdroworozsądkowo - próbuj ratować. Zrób co możesz, jeśli nie dasz rady - wyciąć zawsze zdążycie.
Ja się nie dziwię, że człowieka boli, jak ma wyciąć drzewo, mnie też boli, ale czasem trzeba. Korzyści odczuwa się prędko, a pomału pamięć o drzewie wywietrzeje.
O szachownicach napisałam u siebie