Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Dorii 17:10, 31 sie 2023

U mnie to najpierw było sucho potem mokro a do tego przez większość czasu zimno z paroma dniami gorąca.
Makao 17:36, 31 sie 2023

Kokesz napisał(a)

Można ja ciągle robię takie gnojówki

Super wieści. Dzięki. Teraz może te chwasty nie będą mnie tak wkurzać skoro mogę je przerobić na odżywkę ogrodową na później.
Kordina 19:15, 31 sie 2023

Magara napisał(a)

Bożena - jesteś przyjęta

Juhu!! Dziękuję za przyjęcie
Magara 23:59, 31 sie 2023

Dziewczyny, jak ja się cieszę, że pomarudziłyście u mnie Od razu mi lepiej
Moim zdaniem sezon 2023 był fatalny (trochę nadal jest, chociaż wciąż liczę na ładny wrzesień i październik).
Przedwiośnie było do bani - albo wiało albo lało albo zimnica. Wielu prac z zaplanowanych i koniecznych nie wykonałam, co później przyniosło efekty - negatywne głównie
Wiosna też była taka-sobie.
Lato u nas do połowy lipca dało radę Później lało na zmianę z upałami - no ni w kij ni w oko
Teraz zresztą też pada... Żeby chociaż grzyby z tego padania były...

Podsumowując, myślę, że musimy się przyzwyczajać to pogody nieobliczalnej o każdej porze roku
Najbardziej mnie w tym wszystkim wkurzają prognozy pogody - śledzę trzy, każda mówi co innego i żadna się nie sprawdza w 100 procentach. I weź tu coś zaplanuj
Gosialuk 20:42, 01 wrz 2023

Tak z tą pogodą i jej prognozami już chyba będzie.
A niby taką technologię mamy już rozwiniętą.
Napia 22:46, 01 wrz 2023

Technologia tradycyjnie nie nadąża
Wychodzę do ogrodu, sprawdzając, czy dzisiaj nie zapowiadają już deszczu. Dodam, że na niebie ani jednej chmurki. Gdy wystawię już z garażu wszystkie potrzebne narzędzia, zaczyna kropić. Po chwili leje jak z cebra. Wszystko chowam. I za godzinę powtórka z rozrywki i tak cały dzień. Skończyło się na tym, ze otworzyłam wino i usiadłam z książką na fotelu

PS Podoba mi się nazwa Klubu Przykładnych Ogrodniczek
Magara 23:54, 02 wrz 2023

Aga - uśmiałam się bo ja tak podobnie miałam już wiele razy w tym sezonie No, może nie za każdym razem wino otwierałam

Gosia - daję prognozie ostatnią szansę Wg najnowszej, z dwóch źródeł, mają być ładne najbliższe dwa tygodnie, mus uwierzyć
Magara 00:16, 03 wrz 2023

Dziś był naprawdę ładny dzień Nienachalne słońce, nienachalne ciepełko, z lekkim wietrzykiem, bez deszczu - powiało optymizmem Bardzo mi to było potrzebne. Piątek był bardzo mokry i bardzo zimny - padało prawie cały dzień, wilgoć i zimnica okrutna, na zewnątrz 12 stopni, w domu więcej, ale i tak pierwsze przepalenie w kominku w tym sezonie było niezbędne...
Byłoby miło gdyby dzisiejsza pogoda się skopiowała jutro, pojutrze, popojutrze, a najlepiej do końca września albo i października Biorąc pod uwagę, że kupiłam sobie nowe kalosze - są duże szanse na brak opadów
Udało mi się dziś zrobić obchód rabat (i nie zmoknąć!!!), a nie do końca wierząc we własne szczęście jednak coś tam poprzycinałam, coś powyrywałam, coś przesadziłam nawet. W międzyczasie zrobiłam listę prac (listy uwielbiam ) i wyszło mi, że potrzebuję 90 roboczogodzin na porządki związane z końcem sezonu
Od jutra ruszam
Magara 00:20, 03 wrz 2023

Kilka pstryków też mi się udało zrobić

Kwitną hosty, niektóre, ale to i tak dla mnie spore zaskoczenie Kwitnące hosty kojarzą mi się raczej z czerwcem

I - specjalnie dla Helen - zakwitła naparstnica, która jeszcze nie tak dawno była malutką siewką, taką jak te, które do Ciebie poszły

Magara 00:21, 03 wrz 2023