Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Pokaż wątki Pokaż posty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:20, 17 wrz 2023

To jeszcze na koniec dnia złożę meldunek.
Kopałam dziś od 11 do 18. Z bardzo krótkimi przerwami na smsową korespondencję z Helen, kawę, potrzeby fizjologiczne wszelakie i naprawdę szybki obiad
Pozbyłam się z tarasu tylko OŚMIU doniczek
Fakt, żeby posadzić te osiem doniczek musiałam przetetrisować naście roślinek. Na rabacie pod drzewami. Nie wiem co miałam w głowie (zapewne sieczkę albo NIC) zaczynając ogrodowanie od rabat pod dużymi sosnami i brzozami... Ładnie jest/bywa, ale ciężko niemiłosiernie... Bez sekatorów i siekierki nie da się nic zrobić. Sucho makabrycznie pomimo podlewania. Ale skoro się powiedziało "A", trzeba teraz powiedzieć "B" i iść tą drogą, której absolutnie nikomu z początkujących ogrodników nie polecam

Jutro CD.
LIDKA 07:55, 17 wrz 2023

Twoja choroba różana akurat wykiełkowała równo z pomysłem Hani na obsadzenie skarpy.

Duży słomkowy kapelusz polecam na słońce. Mnie też ono parzy.
Helen 07:58, 17 wrz 2023

Magara napisał(a)
No to jeszcze rzutem na taśmę - zawilce

A tego nie pamiętasz?
antracyt 09:29, 17 wrz 2023

Magara napisał(a)
Nie będę Was narażać na widoki ekstremalne, a takie mam też Np. kilkunastometrowe poletko przygotowane pod truskawki. W tym roku dla odmiany był tam bób. Został zjedzony, a chwast się panoszy, obornikiem zasilony. Nie mam kiedy tam pójść, bo słońce nie jest moim sprzymierzeńcem. I zastanawiam się czy za tydzień/dwa - w ogóle rozpoznam miejsce, w którym trzeba wypielić
Niestety czasem/przeważnie mam wrażenie, że nie ogarniam i że za dużo sobie wzięłam na głowę.

Ha, mam poletko truskawkowe w podobnym stanie. Chwasty powyżej kolan a do tego jeszcze gdzieś pomiędzy truskawki. Od razu mi lepiej
Wafel 09:54, 17 wrz 2023

Magaro czytam Twój wątek jakbym oglądała wciągający serial, tak wesoło czasem ironicznie piszesz o swoich dramatach i innych ogrodowych przemyśleniach (; Podoba mi się takie twoje dramatyczne podejście do ogrodu i tego wątku. Skutecznej pracy życzę, cieszę się czasem, że mam tylko taki skrawek ziemi do ogarnięcia, na osiedlową wołam sąsiadów do pomocy przez WhatsApp i zawsze ktoś przyjdzie. Godzina roboty i ogarnięte, ale jak ja nie zwołam ekipy to nikt problemu nie widzi, sam nic nie zrobi...
anuska2507 10:05, 17 wrz 2023

Moje truskawki w podobnym stanie A czasu, żeby się tym zająć kompletnie brak:/
Anda 15:21, 17 wrz 2023

Magara napisał(a)
To jeszcze na koniec dnia złożę meldunek.
Kopałam dziś od 11 do 18. Z bardzo krótkimi przerwami na smsową korespondencję z Helen, kawę, potrzeby fizjologiczne wszelakie i naprawdę szybki obiad
Pozbyłam się z tarasu tylko OŚMIU doniczek
Fakt, żeby posadzić te osiem doniczek musiałam przetetrisować naście roślinek. Na rabacie pod drzewami. Nie wiem co miałam w głowie (zapewne sieczkę albo NIC) zaczynając ogrodowanie od rabat pod dużymi sosnami i brzozami... Ładnie jest/bywa, ale ciężko niemiłosiernie... Bez sekatorów i siekierki nie da się nic zrobić. Sucho makabrycznie pomimo podlewania. Ale skoro się powiedziało "A", trzeba teraz powiedzieć "B" i iść tą drogą, której absolutnie nikomu z początkujących ogrodników nie polecam

Jutro CD.

Podziwiam za prace w tej twardej glebie pełnej korzeni. Na pewno będzie ładny efekt. Ogród wygląda naprawdę ślicznie i proszę nie marudź na niego i na siebie Wiadomo, ze w ogrodach nigdy wszystko nie jest wymuskane - no chyba ze masz pomoc albo nieograniczony niczym czas.

Fajnie że chcesz sadzić więcej róż. Popieram w całej rozciągłości
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 20:23, 17 wrz 2023

Moje truskawki tez domagaja sie przyciecia, jutro odpalam kosiarke i polece z nimi. Poniewaz nie mam ich w skrzyniach a kolana mnie strasznie bola zostala kosiarka. Ja tez dzis tetrisowalam. Ale moze bedzie z korzyscia dla roslinek i uda sie je odratowac.

Obrazeczki zapodalas calkiem fajne
TAR 20:26, 17 wrz 2023

Helen napisał(a)

A tego nie pamiętasz?

Helen, mnie sie wydaje, ze to moze byc Ruffled Swan albo Dainty Swan
Helen 21:56, 17 wrz 2023

TAR napisał(a)

Helen, mnie sie wydaje, ze to moze byc Ruffled Swan albo Dainty Swan

O, dzięki za podpowiedzi