Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:21, 24 wrz 2023

Wracając do meritum to plan mam taki:

Nie umiem rysować w paincie ale chyba ogólnie widać o co chodzi

1 - Lemon rokoko (100/50) - bo strasznie mi się podoba
2 - Soul (130/50) - bo mam już posadzoną, ale w nieodpowiednim miejscu więc i tak muszę jej znaleźć nowe miejsce
3 - Queen of Sweden (120/70) - bo prawie mam Kupiłam wiosną, nie przyjęła się, reklamowałam, mam dostać nową sadzonkę. W miejscu gdzie pierwotnie miała rosnąć plany się zmieniły, tu by była jak znalazł, tak myślę...
4 - Lupo (60/60) - bo się zakochałam u Agi z Mój ogrodowy pamiętnik

Pomiędzy jakieś białe przetaczniki/przetacznikowce i trawki??? Posadzonego na rabacie buczka i grujecznika póki co dobrze nie widać, ale zakładam, że kiedyś podrosną

Ja to oczami wyobraźni widzę. Rozmiary uśredniłam na podstawie info od różnych hodowców.
Zrobiłam sobie kolaż ze zdjęć z neta, ale nie da rady wstawić.

I chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonych różanych Koleżanek
Magara 23:39, 24 wrz 2023

Jeszcze bardzo bym chciałam gdzieś zmieścić Olivia Rose, którą Helen poleca, i Alden Biesen, polecaną przez Hanię, ale one akurat mi na rogala nie pasują, z uwagi na sugerowaną przez hodowców szerokość (metr minimum).
Muszę kminić nad nowym miejscem na róże Tym bardziej, że i strumyki Agatorka mi w głowie szumią
LIDKA 07:50, 25 wrz 2023

Magara jak tam masz glinę a róże korzenią się głeboko to urosną większe niż w opisach.
Raczej dodaj do opisu cm a nie uśredniaj hiii

Zostaw im porządne odstępy żeby przewiew był.

Na mojej różance róże zżarły bylinki.

Fajne gatunki wybrałaś. Ja altualnie mam faze na róże w mocnych kolorach.
sylwia_slomc... 09:34, 25 wrz 2023

Queen of Sweden u mnie bardzo delikatuśna jest i kapryśna inne róże sobie lepiej radzą, ale uroku porcelanowej filiżaneczki nie można jej odmówić
Z Lupo na bank będziesz zadowolona
Nie przycinaj jej po kwitnieniu będzie jesienią w masie czerwonych koralików po raz kolejny cudna
antracyt 09:40, 25 wrz 2023

Moja Queen of Sweden ma w tym roku 1,5m wysokości i ok 1,2m szerokości. Moim zdaniem średnio się nadaje na przód rabaty, za to idealnie sprawdza się w drugim rzędzie. Nawet nie ze względu na samą wielkość, ale pokrój krzaka. Sztywne, mocne pędy idą pionowo, a właściwie w kształcie litery V w górę. Dół/przód trzeba czymś podsadzić inaczej wygląda to tak sobie. Za to kolor bardzo dobrze zgra się z bukiem.
Anda 09:51, 25 wrz 2023

Fajnie się hakonki spisały. Bardzo pasują w tym miejscu

Co do róż to podzielam zdanie szanownych koleżanek W dobrej ziemi urosną większe. Zwłaszcza to co Zuza napisała wzięłabym pod uwagę. QoS raczej do drugiego rzędu. Soul również.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 09:58, 25 wrz 2023

Biorąc pod uwagę to co dziewczyny napisały (bo ja się na różach nie znam) Twoja koncepcja jest słuszna pod warunkiem, że powiększysz rabatę o kolejny metr tak by róże znalazły się w drugim rzędzie .
Nowa12 11:00, 25 wrz 2023

Queen of Sweden u mnie też rośnie bardzo pionowo i sztywno. Na szerokość jest wąska. Rzeczywiście fajnie byłoby dać jej coś z przodu. Ja mam hakone .
Nowa12 11:02, 25 wrz 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Queen of Sweden u mnie bardzo delikatuśna jest i kapryśna inne róże sobie lepiej radzą, ale uroku porcelanowej filiżaneczki nie można jej odmówić
Z Lupo na bank będziesz zadowolona
Nie przycinaj jej po kwitnieniu będzie jesienią w masie czerwonych koralików po raz kolejny cudna

A ja zawsze kwiatki po kwitnieniu obcinałam. Muszę wypróbować Twoją podpowiedź .
Rumianka 14:21, 25 wrz 2023

Rozpędziłaś się z pracami, ale uważaj ze zdrowiem...mnie też dopadło niedawno jakieś diabelskie przeziębienie, ale na szczęście już jest git.
Z poszerzaniem rogala też mam doświadczenie...pierwotnie wydawało mi się że wystarczy miwejsca roślinom, a później musiałam znów poszerzać, bo okazało się ,że za mało miejsca mają...