Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Mary 22:05, 30 sie 2024

Ja bym rozchodnikom korzenie sprawdziła. W sensie czy je jeszcze mają czy coś je już zjadło.
Magara 00:38, 31 sie 2024

Basia - jabłonkę zostawiam. Liście traciła nawet jak nie było upałów. Nie mam pojęcia co jej jest, dwie obok rosną zdrowo. Rozchodniki chyba za mokro miały. Te, które pokazałam nie były cięte w ramach chelsea chop - te, które były cięte ch/ch też się pokładają, ale mniej. Sztywno stoją te, które mam na rabatach z drzewami - więc to chyba jednak kwestia wody....

Aga, Monia - no niby wiem, że jest koniec sierpnia, ale byłoby miło patrzeć na to co ładne

Asia-Wafel - skoro wszyscy spodziewają się po mnie marudzenia to muszę spełnić oczekiwania

Ania-Makao - rozchodniki muszę mieć, będę z nimi próbować różne cuda Te cięte w ramach ch/ch w dużo lepszej u mnie formie

Jola - poszerzenie rabaty nie wchodzi w grę Gdzieś już dziś pisałam, że przesadzona niedawno gaura daje radę Może zabobon to jakiś z tą gaurą??? Podpórki mam bo dokupiłam. Wbijam sobie do głowy, żeby je w maju/czerwcu wbijać pod rośliny, a nie jak wszystko już leży

Kaśku - też wycinam, ale jakoś mi z tym źle. Pusto ma być teraz na rabatach???

Jola-Joku - wycinałam groszkom Może nie codziennie, ale co drugi dzień to na pewno Już gdzieś pisałam o groszkach mojej sąsiadki - chyba u Asi Rojo - ona nie wycina, robi nic, a one kwitną
Rozchodnik nie dostał w tym roku nic - poza wodą z nieba, obstawiam, że mu nadmiar nie pomógł

TARcia - moje rozchodniki w cieniu stoją jak żołnierze Bodziszki pochlastam jutro No mus coś działać, żeby się nie denerwować widokami

Mary - korzenie są ok, grzebnęłam już wcześniej

antracyt 09:46, 31 sie 2024

Komentować marudzenia nie zamierzam
Ale... czy sąsiadka na pewno ma u siebie groszki pachnące, a może szerokolistne?
Mam u siebie kwitnące teraz pachnące, ale wysiałam je bardzo późno. Normalnie wysiewałam groszki w kilku partiach, właśnie po to, by przedłużyć ich żywot. Tzn te co zaczynają zasychać czy łapać mączniaka po prostu przycinam do ziemi, ale następna partia, wysiewana później zastępuje je dość szybko.
Makao 20:13, 31 sie 2024

Ja rok temu robiłam ch/ch. W tym odpuściłam ale w przyszłym jeśli będzie sucho to też zrobię.
Kordina 08:37, 01 wrz 2024

Rozchodniki to sucholuby, u mnie z jednej podzielonej kępy rośnie 6 okazałych, ale podlewam rzadko, to taki chwaścior trochę, rośnie zawsze i wszędzie, ale sprawdź system korzeniowy jak radzi Mary. Też miałam karczownika, a jak podgryzał tawułki, teraz po przesadzeniu zadziwiają
Monia81 14:21, 01 wrz 2024

Dziewczyny co to za skrót ch/ch? oświećcie mnie proszę
Rozchodniki sucholuby, tak, ale jak już za sucho i gleba przepuszczalna to też ciężko mają niestety. Ja swoje będę ciachać, bo niektóre kępy nie wyglądają nawet dobrze po tym sezonie, więc je muszę poczyścić z suchego i na nowo posadzić
Patrycja_KG_Lu 16:01, 01 wrz 2024

Monia81 proszę:

Chelsea chop, czyli cięcie pędów wierzchołkowych to pobudzenie rośliny do wytwarzania większej ilości pędów bocznych, a co za tym idzie zwiększenie ilości kwiatów, przy równoczesnym nieznacznym zmniejszeniu ich rozmiarów. Cięcie typu Chelsea (od nazwy wystawy ogrodniczej odbywającej się w tym samym terminie) zazwyczaj przeprowadza się w okresie od końca maja do końca czerwca, w zależności od postępu sezonu i rodzaju rośliny, która ma być poddana zabiegowi.
Magara 23:36, 01 wrz 2024

Zuza nie miałam pojęcia, że są różne groszki Dla mnie groszek to groszek, mus być pachnącym, ale jakieś szerokolistne???
Doczytać muszę I sprawdzić co nakupowałam na przyszły rok wysiewowy
Też wysiewałam w kilku partiach. Być może faktycznie te najwcześniejsze mają już dosyć i trzeba się z nimi pożegnać. Masz jakiś dobry sposób na ich wyplątanie z kłębowiska tych co "żyją"???

Ania
- ja ch/ch zrobiłam niektórym i żałuję, że nie wszystkim.

Bożenko
- wiem, że rozchodniki lubią raczej mniej mokro. U nas od 20 maja do sierpnia padało raczej non stop W korzeniach nic nie ma złego

Monia - już Patrycja zagadkę rozwiązała ch/ch
Monia81 07:14, 02 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
[b]Monia81 proszę:

Patrycja dziękuję
TAR 08:53, 02 wrz 2024

Zauważyłam, że od kilku lat jest moda na ch/ch. Ja nie robie tego ciecia swoim rozchodnikom ani innym bylinom, raz zrobilam i pozałowałam. Nigdy wczesniej nie mialam takich cherlawych i kiepskich, rozlazłych kępek. Bez tego ciecia mam rozchodniki jak brokuły, geste i twarde. Stoja na bacznosc.
U mnie w tej chwili rosna tylko w suchych i słonecznych miejscach. Zbytnia wilgoc w korzeniach powodowala grzyba i zanikanie.