Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Patrycja_KG_Lu 10:55, 15 paź 2024

Polon napisał(a)
Dziewczyny “kapuściane” z przepis jakiś dacie? Bo to jak już ktoś robi od lat, to wszystko proste, ale pierwszy raz nawet naleśnik jest wyzwaniem
Dlatego bardzo lubię przepisy od “Ania gotuje”, bo tam wszystko jest tak łopatologicznie i dokładnie, że na wątpliwości naprawdę niewiele miejsca zostaje.

Ja znalazłam taki słoikowy przepis…prosze o potwierdzenie czy jest on dobry czy coś zmodyfikować?

Słaba jakość zdjęcia, więc wklejam tekst:
Witam Szanowne Towarzystwo Słoikowe kapusty zaczęło się kisić w słoikach pierwsze 28 kilo podaję jak robię : kapustę szatkuje (lub kupuję już poszatkowaną) na kg kapusty daje"na oko" łyżkę soli. (chyba że dodaje marchewkę to wtedy ciut więcej soli) dokładnie mieszam i zostawiam w misce aż zmieknie następnie upycham w słoiki ale mocno wciskam zostawiam ciut miejsca od góry słoika by sok sb spokojnie stał. Jeśli po ubijaniu w słoiku nie powstała woda to dolewam tej solanki z miski co została... Delikatnie zakrecam ale tak by powietrze mogło wchodzić.. Odstawiam. Po 2-3 dniach końcówka od drewnianej kopystki"dziurawie"kapuste i przyciskami znowu tak by sok był na górze... Tak robię przez 5 max 7 dni.. Później ściągam zakrętki i wycieram słoik i zakretke do sucha. zamykam i znoszę do piwnicy... UWAGA KAPUSTA PRZEZ PIERWSZE DNI PUSZCZA SOK WARTO COŚ POD NIĄ PODŁOŻYCSMACZNEGO (między 5-7 dniem przekładam w mniejsze słoiki mocno ubijam aby sok był na wierzchu zakręcamy mocno i wynoszę)
Basieksp 10:55, 15 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Z tego co zaobserwowałam jak robiłam zakwas z buraków co roku przed świetami to trzeba obciążyć czymś pływające elementy. Na spód najlepiej dać liście laurowe i inne przyprawy, a buraki nie mogą wystawać ponad wodę. Jak mi jakiś uciekł to wtedy zaczynało się psucie.

Z ogórkami też tak jest. I kapustę jak kisimy to też codziennie ją ubijamy, by sok wypłynął i było go trochę na wierzchu. Potem jak już jest dobra to przekładamy w mniejsze słoiki, zamykamy mocno i do lodówki.
Polon 11:24, 15 paź 2024

To się u Magarki porządziłam z kiszonkami

Dzięki za wszystkie wskazówki, kapustę kupię pewnie w B, bo źródła eko nie mam, będzie test
TAR 11:24, 15 paź 2024

Patrycja, upraszczam temat. Wszystko wrzucam do gara na 3 dni, kilka razy nakluwam a potem w sloiki. Weki z gumka sa najlepsze ale i twist ok. Wazne by ubic po wlozeniu, ja dokladam musztardowy kieliszek albo korki od wina na foliowej podkladce. Bawienie sie z kazdym malym sloiczkiem to mitręga. Najlepsze litrowe
Basieksp 11:35, 15 paź 2024

Ja na nie zakręcam słoików, tylko zakładam ręcznik papierowy i sznurkiem lub receprurką obwiązuję. Mogła by być do tego jakaś bawełniana ściereczka, może gaza, ja mam akurat ręczniki i nimi przykrywam na czas kiszenia. Trochę dłużej kisimy niż 5 dni, raczej 7 dni, ale to napewno zależy od temperatury w jakiej się kisi, trzeba obserwować. Codziennie jest u nas ona ubijana, dociskana, by sok był na wierzchu. Potem przekładam w mniejsze słoiki, te już szczelnie zakręcam i do lodówki.
Margo2 11:37, 15 paź 2024

Na temat kiszonek się nie wypowiem, bo z nich tylko ogórki robię.
Ale kupuję kiszona kapustę i sok z buraka.
Może kiedyś za kiszenie też się wezmę.
Magarku, podziwiam Twoje światłocienie na trawniku i pięknie przebarwiające się rabaty.
Mieszkasz w raju
Basieksp 11:41, 15 paź 2024

Sposób z korkami muszę wypróbować, fajny był by do tego jakiś mały szklany dekelek, korek by go docisnął. Ale nie do końca kumam tą foliową podkładkę z korkiem? Zwykła folia kuchenna, czy coś sztywnego i na to korek ?
TAR 11:51, 15 paź 2024

Wykrajam z jednorazowych miseczek zeby nie przeszedl smak/zapach z korka. Dekielki ze szkla potrafily mi pęknąć i dlatego robie dekielek z tworzywa. Wyrazilam sie nieprecyzyjnie
Polon 12:15, 15 paź 2024

TAR napisał(a)
Wazne by ubic po wlozeniu, ja dokladam musztardowy kieliszek albo korki od wina na foliowej podkladce

Yyyy, przy kieliszku i korkach się zgubiłam
Dodatkowe wyjaśnienie o wycinaniu podkładek też nie pomogło
Co to i po co to??
Basieksp 12:49, 15 paź 2024

Polon napisał(a)

Yyyy, przy kieliszku i korkach się zgubiłam
Dodatkowe wyjaśnienie o wycinaniu podkładek też nie pomogło
Co to i po co to??

Żeby docisnąć kapustę do dna słoika, bo lubi wypłynąć do góry, tak samo robią ogórki, a powinna być jak najbardziej dociśnięta do dna, a pomiędzy u góry powinien być sok. O to mniej więcej chodzi, przynajmniej ja tak myślę widziałam gdzieś w necie takie dociski pod nakrętkę, ale nie skusiłam się, pokombinuje z korkami od wina, mam nawet nowe, jeśli nadają się do wina to do kiszonek też powinny być ok. Ale szklany kieliszek, taki szerszy byłby idealny