Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Juzia 13:26, 16 paź 2024

Kiszonki najłatwiejsze!
Ja w tym roku pierwszy raz robiłam ogórki swoje Dwa słoiki tylko... ale dobre wyszły Pożarte od razu
Basieksp 13:32, 16 paź 2024

Ja tak ze słoika, to lubię marmoladę z jabłek a jak nie chcesz dużo w kuchni siedzieć, to zrób mniejszą ilość, dużo zniknie zanim w słoiki pozamykasz
Patrycja_KG_Lu 13:42, 16 paź 2024

Ania Makao, tak jak nie wszyscy muszą mieć miskanty w ogrodzie, tak nie wszyscy muszą w kuchni wekować nie ma co popadać w rozpacz. Nie widzę nic złego w tym, żeby kupić weki lub dogadać się z kimś na kilka słoików kto je robi w okolicy/rodzinie. Zazwyczaj Ci co robią mają nadmiar. Najłatwiejsze dla mnie na początku były dżemy z żelfixem/dżemfiksem. Czyste słoiki i zakrętki, owoce z owym dodatkiem i cukier doprowadzone do zagotowania. Włożone na gorąco do słoików i zamknięte bez wekowania.

Juzia jak dla mnie kiszenie jest trudniejsze. Swoje pierwsze kiszone ogórki zmarnowałam. Po zrobieniu przenieśliśmy w docelowe miejsce tj. takie chłodne dość. Okazało się, że się nie ukisiły, bo w pierwszym etapie potrzebują temperatury pokojowej. W kiszeniu jest sporo procesów jednak o które trzeba zadbać.
Makao 13:44, 16 paź 2024

Basieksp napisał(a)
Ja tak ze słoika, to lubię marmoladę z jabłek a jak nie chcesz dużo w kuchni siedzieć, to zrób mniejszą ilość, dużo zniknie zanim w słoiki pozamykasz

Haha, dobre
Jest to jakieś rozwiązanie
Makao 13:50, 16 paź 2024

No to mi kiszenie ogórków wychodzi bez problemu. Najpierw są małosolne a potem kiszone. Jakoś za specjalnie się do tego nie przykładam.
Dlatego chcę spróbować ukisić coś innego ale nie koniecznie kapustę bo to trudne. U nas co roku się kisiło kapustę i nie zawsze się udawała. Poza tym mama mi mówiła że trzeba regularnie ją sprawdzać i mieszać bo lubi się popsuć. Nie zaryzykuję więc no chyba że jakąś jedną główkę na sprawdzenie.
Mary 21:21, 16 paź 2024

Makao napisał(a)
Nie wytrzymam, zaraz się poryczę
Nie nawidzę robić weków a teraz gdzie nie wejdę to wszędzie mowa o przetworach. Przez Was wpadnę w totalny kompleks wekowy bo moja piwnica świeci pustkami (tzn jest miejscem rozrywkowym ale przetworów tam brak).
No i tak mi wszystkie wjechałyście na ambicje że zaczynam zastanawiać się nad zrobieniem jakiegoś małego kącika na przetwory w tej piwnicy. Tylko jak ja mam się przemóc żeby jakieś weki zrobić. Chyba powinnam zacząć od czegoś łatwego czego nie trzeba pasteryzować i przy czym nie robi się za dużo syfu wokół
Może te kiszonki.
Po głowie mi chodzą kiszone rzodkiewki.

Ha ha, Ania. Popłakałam się ze śmiechu.

Też nie robię przetworów. Nie mam na to czasu. Inne priorytety. Może kiedyś. Na emeryturze.
Całe szczęście, że moja piwnica nie świeci pustkami, więc presja nie działa.
Nie świeci pustkami, bo jej nie mam.
Magara 22:12, 16 paź 2024

Dziewczyny - przesądy i zabobony widać da się logicznie wytłumaczyć

Juzia - Ty żarłoku Nowych fot nie ma, niewiele się zmieniło Musisz jeszcze raz przetrawić te sprzed kilku dni

Magara 22:28, 16 paź 2024

Ania - nie rycz
Czemu nienawidzisz robić weków??? Obstawiam, że masz złe doświadczenia. A przecież to taki fajny patent na uzyskanie żarcia w smaku, który nam odpowiada Tylko żeby się nie narobić

A jak już naprawdę nie możesz się przemóc to odpuść temat i nie miej kompleksów, bo szkoda nerwów

Ja bardzo sobie cenię przetwórstwo własne, bo wiem co jem i wiem, kto macał No i smaki moje

W kuchni jestem noga. Z domu rodzinnego wyniosłam umiejętność usmażenia jajecznicy. Tyle w temacie kulinariów. Mój pierwszy mąż kochał gotować, drugi (obecny) - takoż Nieodmiennie, od 25 lat, w konfiguracjach różnych, robię jedynie za podkuchenną
Ale przetwory to zdecydowanie moja domena
Kiszenie wydaje mi się najprostsze. Pakujesz w słoik i masz.
To co trzeba pasteryzować wcale nie jest trudniejsze. Tylko nerwów więcej Mnie zawsze wkurzało, że coś się nie domknęło itp. Plus te parujące gary na kuchence. Kilka lat temu kupiliśmy na olx używany garnek do pasteryzacji. Sprawdził się. Ustawiam go na stole na tarasie, pasteryzuję - bajka W przyszłym sezonie kupię nowy bo ten stary ma zepsuty programator - tak, wydatek - ale wart mojego nerwa

darkowa 22:56, 16 paź 2024

Cześć Magaro
Od dłuższego czasu miałam zapytać
o pasteryzator,
czy warto
czy warto wydać tyle kasy
czy lepiej utrzymują się weki .
napisz coś więcej..

pozdrawiam
LIDKA 22:59, 16 paź 2024

Ja kompoty z czereśni, powidła, kompot śliwkowy itp pasteryzuje w piekarniku. 130 stopni i godzinka z hakiem. Mieści się 12 litrowych słoików.

Przetwory robie jak mi sie trafią darmowe owoce. Parcia nie mam.
Ogórki kisze w sezonie do pożarcia na bieżąco.