Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Kordina 13:45, 22 lis 2024

Makao napisał(a)
C... zaraz idę na poranną kawę gotowaną z cynamonem i imbirem. Kawę gotuje się przez 3 minuty żeby wątroby nie uszkadzała i słodzi miodem. Taką kawę można pić 3 razy dziennie i nic nie boli a od zwykłej parzonej to czułam na wątrobie po tygodniu picia.
Ważne żeby zachować kolejność sypania składników czyli wrzątek, kawa mielona, szczypta cynamonu i szczypta imbiru. Ja cynamonu i imbiru dodaję więcej bo lubię.

kawa w/g 5 przemian albo ajurwedyjska, co nieco zmodyfikowana
też taką pijam od czasu do czasu
Makao 16:53, 22 lis 2024

Kordina napisał(a)

kawa w/g 5 przemian albo ajurwedyjska, co nieco zmodyfikowana
też taką pijam od czasu do czasu

Hihi nom, to pierwsze
pestka56 19:47, 22 lis 2024

Ja nie piję kawy, ale ją parzę po arabsku w kanace, czyli niewielkim miedzianym naczyniu. Takiej kawy się nie gotuje. Podgrzewa się ją uważając by prerwać grzanie gdy w kanace zaczyna się podnosić poziom płynu. Powtarza się to kilka razy. Najlepiej do momentu, gdy kawa przestaje się pienić. Jest wtedy bardzo mocna. Wszelkie espresso wysiada. Na koniec można posłodzić.
Czasem robię kawę tylko z dodatkiem kardamonu, czasem czekoladowo-imbirową albo cynamonową. Bywa, że dodaję rumu.
Makao 20:36, 22 lis 2024

To ciekawy przepis.
Espresso mi nie smakuje. Walnięcie może być ale smak mógłby być łagodniejszy.
ewsyg 20:42, 22 lis 2024

Makao napisał(a)
Coś ostatnio szybko się budzę. Odnoszę wrażenie że to zasługa ziół które ostatnio zaczęłam pić. Hyzop, macierzanka, liście pokrzywy i kwiaty lipy oraz anyż i imbir. Chciałam oczyścić organizm z toksyn i śluzu bo ostatnio sporo się go nagromadziło a widzę że przez to oczyszczanie to szybko się wysypiam.
Już kiedyś tak miałam jak dostałam ziołowe suplementy od znajomego. Miały na celu wyregulować naturalny tryb organizmu tzw. reset. Wtedy też zaczęłam budzić się po 4:00. Jak odstawiłam to pobudki miałam koło 7:00.
Niby najlepszą porą wstawałam dla organizmu jest między 5:00 a 6:00 więc zaraz idę na poranną kawę gotowaną z cynamonem i imbirem. Kawę gotuje się przez 3 minuty żeby wątroby nie uszkadzała i słodzi miodem. Taką kawę można pić 3 razy dziennie i nic nie boli a od zwykłej parzonej to czułam na wątrobie po tygodniu picia.
Ważne żeby zachować kolejność sypania składników czyli wrzątek, kawa mielona, szczypta cynamonu i szczypta imbiru. Ja cynamonu i imbiru dodaję więcej bo lubię.

Musze wypróbować ten przepis na kawę.

A te zioła, to gotowa mieszanka?
Makao 20:53, 22 lis 2024

ewsyg napisał(a)

Musze wypróbować ten przepis na kawę.

A te zioła, to gotowa mieszanka?

Nie, wszystko osobno tylko łączy się w różne zestawienia. Hyzop, lipa, pokrzywa, anyż i imbir lub rozmaryn, macierzanka i imbir a czasem lubię też tymianek, nagietek, lukrecja, kardamon i imbir świeży. Na katar pomaga mi też gotowanie kilku plastrów świeżego imbiru.

W sezonie letnim mi nie smakują te herbatki ale zimą jak znalazł bo są rozgrzewające i oczyszczające
Magara 23:53, 22 lis 2024

Ania-Makao - przerażasz mnie Też bym chętnie się z toksyn oczyściła, ale nie kosztem budzenia się o 4 nad ranem No ale ja chodzę później spać niż Ty, dużo później
Dla mnie kawa to podstawa egzystencji - po przebudzeniu muszą być dwie pod rząd, później kolejne, o określonych porach
Eksperymentów nie przewiduję - jest dobrze jak jest

Zuza - u nas Karkonosze odchodzą w niebyt, całe szczęście Cynamonu nie znoszę, imbir mi szkodzi, miodu używam do pieczenia chleba i zielonej herbaty - chyba tak zostanie

Gosia - mi też za zimą nietęskno, ale co zrobisz jak przylazła cholera?

TARcia - nie liczyłabym na to, że to jedyny objaw zimy U nas w prognozach też ciepły poniedziałek i wtorek - byłoby miło

Makao 06:25, 23 lis 2024

Nie bój się mnie ja nie taka straszna
Każdy organizm reaguje inaczej więc nie jest powiedziane że każdy zaczyna budzić się nagle o 4:00. Najwyraźniej taki jest mój zegar biologiczny.
Pokrzywa oczyszcza krew tylko nie wolno z nią przesadzić. Na opakowaniu jest napisane że trzeba przerwy robić. Ja używam szczypty.
Patrycja_KG_Lu 08:59, 23 lis 2024

Ja na końcówce ciąży z zalecenia położnej piłam sok z pokrzywy na poprawę parametrów krwi, a głównie dla podniesienia poziomu drastycznie niskiej hemoglobiny. Niedobry był w smaku, ale bardziej akceptowalny dla mnie niż zakwas buraczany (odrzuciło mnie od czegokolwiek burakowego w tamtym czasie). Mój mąż za to uwielbia herbatki z suszonej pokrzywy lub mięty, bardziej nawet niż czarną herbatę.
TAR 12:47, 23 lis 2024

Ja pije kawusie 2 razy dziennie taka z ekspresu, kawe z palarni w specjalnej mieszance. A przez caly dzien herbaty ziolowe glownie rumianek, czasem lipa, dzika roza, malina z cytryna lub zurawina. Herbatki z herbapolu.
Na cynamon jestem uczulona a imbiru nie cierpie ani w smaku ani zapachowo. Na zabawe parzenia kawy nie mam czasu rano. Kiedy robi sie moja ekspresowka to szykuje jedzonko dla psiakow i tysiac innych rzeczy. Potem speedem szykowanie do pracy i fruuu zeby w korkach nie stac. Inny tryb zycia. A jeszcze musze isc na co najmniej 20 minutowy spacerek z psiaczkami, wiosna i latem schodzi nam dluzej

Z ziolami trzeba tez uwazac i czytac dokladnie co dobre a co moze zaszkodzic. Np. anyz i kwiat czarnego bzu chyba obnizaja cisnienie. Z kolei kwiat bzu dobry jest na drogi oddechowe i nerki.