Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mrokasia 16:13, 21 gru 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie odstawiaj zupełnie i nie drastycznie bo będziesz mieć szok smakowy, ale po troszku solić coraz mniej niech się kubki smakowe przyzwyczajają...

Też zawsze wydawało mi się, że należy ograniczać sól. Aż tu okazało się że mojej mamie spada sód (co jest niebezpieczne dla zdrowia) i uzupełnić go można tylko solą (w warunkach domowych).
Rumianka 16:39, 21 gru 2024

Magarku, też chciałabym być Twoją sąsiadką, tak jak pisały dziewczyny...DT to bardzo precyzyjny jest, takie dekoracje...ho, ho, ho...
Gruszka_na_w... 20:33, 21 gru 2024

mrokasia napisał(a)

Też zawsze wydawało mi się, że należy ograniczać sól. Aż tu okazało się że mojej mamie spada sód (co jest niebezpieczne dla zdrowia) i uzupełnić go można tylko solą (w warunkach domowych).

Cenna uwaga. Mój emek z powodu niskiego stanu sodu miał omdlenia. Od tego czasu dodajemy szczyptę soli do porcjowanych mu co godzinę dawek wody.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:33, 21 gru 2024

Magarko, zachwyciły mnie pierniczkowe prezenty dla sąsiadów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 21:06, 21 gru 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cenna uwaga. Mój emek z powodu niskiego stanu sodu miał omdlenia. Od tego czasu dodajemy szczyptę soli do porcjowanych mu co godzinę dawek wody.

Ja miałam podobnie, z tą różnicą, że miałam zawroty głowy. Sama taką dietę sobie wymyśliłam, miało być zdrowiej. Trochę byłam przestraszona tymi zawrotami. Na szczęście lekarka szybko znalazła przyczynę.
Kordina 23:30, 21 gru 2024

pestka56 napisał(a)
...
Moja metoda na pozbywanie się stanika natychmiast po wejściu do domu umożliwia pozbycie niechcianej części garderoby bez zdejmowania bluzki / T-shirtu. Łapki do tyłu i rozpinam haftki. Potem wyciągam kolejno ramiączka przez rękawy i przekładam ręce. A dalej to już jeden chwyt od frontu pod wierzchnią garderobą i myk... usunięte co niewygodne.

Miłego świetowania

O! To też mój sposób pozbywania się, niczym publicznie nie świecę i nie obnażam
Judith 23:38, 21 gru 2024

Ja z kolei odstawiłam cukier. Gwałtownie i radykalnie. Myślałam, że będzie git. Po kilku tygodniach pojawiły się zawroty głowy trwające mgnienie oka. Dziwne uczucie. Poczytałam, popytałam lekarzy. Okazało się, że w rzadkich przypadkach może się taki objaw pojawić przy gwałtownym odstawieniu.
Wnioski są dwa i właściwie oczywiste: 1. żadnych gwałtownych zmian i 2: nie ma zdrowotnych rad dobrych dla każdego.
Magara 23:59, 21 gru 2024

Cieszę się, że i Wam nasze pierniczki przypadły do gustu Myślę, że to miła tradycja Żyjemy w czasach w jakich żyjemy, każdy przejaw życzliwości jest czymś pozytywnym

W temacie stanikowym - już nic nie mówię, wszystko zostało chyba powiedziane
Fajnie, że mamy wolność wyboru - niech każdy/każda robi co dla siebie najlepsze

Z solą i cukrem - milczę Bo nie wiem co powiedzieć.
Rojodziejowa 00:01, 22 gru 2024

Magarku, wszystkiego nieżylakowego! I pięknych, dobrych Świąt!

Ja stanikowa... z musu! Po trójce dzieci i gabarytach, to w tym momencie musiałabym je chyba już zwijać, gdybym chodziła bez
Kordina 00:10, 22 gru 2024

Judith napisał(a)
Ja z kolei odstawiłam cukier. Gwałtownie i radykalnie. Myślałam, że będzie git. Po kilku tygodniach pojawiły się zawroty głowy trwające mgnienie oka. Dziwne uczucie. Poczytałam, popytałam lekarzy. Okazało się, że w rzadkich przypadkach może się taki objaw pojawić przy gwałtownym odstawieniu.
Wnioski są dwa i właściwie oczywiste: 1. żadnych gwałtownych zmian i 2: nie ma zdrowotnych rad dobrych dla każdego.

Cukier uzależnia podobnie jak inne używki, po prostu miałaś zespół odstawienny. Podobnie było u mnie z kawą, mam zamiar zrezygnować z niej całkowicie, ale teraz robię to stopniowo. Po całkowitym odstawieniu ból głowy był nie do opisania, ciężki migrenowy, ustąpił w ciągu 1/2 h po kawie... Teraz jestem na łyżeczce i 1/3 2x dziennie wracam do yerby