Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 22:29, 30 sty 2026

TARcia - fajny pomysł z tymi blokami tłuszczowymi, muszę popatrzeć na nie. Na wypadek jakiegoś wyjazdu to chyba super rozwiązanie Szyszki to u nas szalony wiewiór rozprawicza - wiem na pewno bo przyłapany jeszcze jesienią na gorącym uczynku Siepie łuskami wszędzie i wali szyszkami w dach

Alicja - rację masz, zima jak za mojego dzieciństwa Ale już mam trochę dosyć. Dla mojej wsi prognoza mówi minus 20. I to nie jednorazowo ale przez kilka dni i nocy. Lekkie przegięcie

Lucy - karmniki też mam na trawniku, ale blisko rabat, zdecydowanie za blisko Zauważyłam, że u mnie nasiadówki w jadłodajniach są stosunkowo rzadkie. Raczej przylot i odlot na najbliższą gałązkę (na rabacie ) i tam skubanie dopiero. Może wynika to z mnogości ptaków, które korzystają z jedzenia? Kiedyś włączyłam stoper - po nasypaniu żarcia do karmnika, w ciągu jednej minuty były 42 podloty, szok. Oczywiście nie wiem czy to 42 różne ptaki, czy te same po dokładkę przylatywały

Basia - też o pięknotce myślę
TAR 13:28, 31 sty 2026

Bardzo fajne, sa tez do tego karmniki, ja wzielam zooluxa, bo najtaniej a najfajniejsze. Ptaki korzystaja, wiec chyba im smakuje. Jeden blok wystarczyl na 4 dni. To długo.
Magara 23:13, 31 sty 2026

4 dni to faktycznie dobry wynik Muszę na przyszły sezon ogarnąć temat.

Teraz nie mamy szans na dłuższy wyjazd do GDA. Eh, fryzjer mi przepadnie Ale tyle śniegu jest, że nie ma nawet jak dojść do studni żeby wodę spuścić, zamknąć i opuścić działkę przy tych temperaturach Lipa na maksa.
Gosialuk 14:11, 01 lut 2026

Ciężkie warunki.
Ja u siebie byłam w Sylwestra i wybieram się za tydzień dopiero. Mam nadzieję, że żadna awaria się nie wydarzyła.
Czytałam o waszych karmnikowych rozkminkach. Fajnie tak obserwować to ptasie towarzystwo.
Judith 10:34, 03 lut 2026

Magaro, daj trochę zdjęć z Twojej zasypanej śniegiem krainy . Mogą być takie zrobione przez okno .
Alija 20:20, 03 lut 2026

Magarku, ocieplenie idzie, może trochę odpoczniemy od mrozów, będziemy narzekać na roztopy, marznący śnieg, gołoledź
Oby do wiosny.
Kordina 13:30, 04 lut 2026

Magarku jak tam Twoje nasionka? Wypuściły ogonki? A moze już do ziemi wrzuciłaś?
Magara 23:35, 04 lut 2026

Gosia - my mamy hopla na punkcie zamarzania wody w instalacji. Raz nam rura pękła, nie chcemy powtórki, chociaż zdajemy sobie sprawę, że być może przesadzamy z tą naszą ostrożnością. Ale tak się utarło, że przy każdym zimowym wyjeździe, kiedy prognozy są minusowe "wypompowujemy" całą wodę przy pomocy kompresora. Zajmuje to niestety trochę czasu Instalacja jest skomplikowana bo bojler na stryszku, a na dole pralka, zmywarka i cała reszta. No ale domek miał być letniskowy Nikt nam tu nie kazał w zimie mieszkać

Judith - mało "bywam" więc i zdjęć mało Ale proszę bardzo - śnieg już zbity, mega zmrożony, chyba do maja nie odpuści Tym bardziej, że nowe opady w zapowiedziach

Alicja - patrzę w prognozy kilka razy dziennie

Bożena - 8 z 10 odmian papryki już w ziemce Dwie się ociągają z wypuszczaniem ogonków.
Gosialuk 11:38, 05 lut 2026

U mnie też była awaria przez źle ułożoną uszczelkę w przepływowym podgrzewaczu wody, akurat w zimie i łazienkę trochę zalało, pompa uzupełniała braki, więc teraz wyłączamy bezpiecznik do pompy.
W tym roku zaczęłam się zastanawiać czy nie robić tak jak ty, bo coś mało jeździmy zimą. W domku mam grzejnik ustawiony na 7 stopni, ciekawe jaki rachunek przyjdzie.
Joku 12:45, 05 lut 2026

Ja też patrzę w prognozy i na termometr chociaż nic nie siałam. Aż taki pesymizm i do maja ten śnieg ma leżeć? Protestuję