Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 12:45, 15 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Sporo ma owszem świetnych, ale wg mnie nie wszystko ma najlepsze np. sekatory sporo osób jednak kupiło Felco. Widły też będę kupować, ale chyba jednak pójdę właśnie w Cellfast, który jest również mocno chwalony. Siły przebicia jednak raczej nie będzie miał takiej jak Fiskars nigdy.

Celfastu mam ten przyrząd do wyrywania mleczów. Daje radę choć te kły jakoś tak są skonstruowane że się nie domykają i to wkurza bo nie wyrywa dobrze. Nie mam jednak porównania bo nie używałam Fiskarsa. Ale sekatorów Celfastu może bym spróbowała.
Gruszka_na_w... 13:57, 15 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Sporo ma owszem świetnych, ale wg mnie nie wszystko ma najlepsze np. sekatory sporo osób jednak kupiło Felco. Widły też będę kupować, ale chyba jednak pójdę właśnie w Cellfast, który jest również mocno chwalony. Siły przebicia jednak raczej nie będzie miał takiej jak Fiskars nigdy.

F. ma bardzo dobre szpadle, widły i siekiery, nożyce do cięcią wąsów na stojąco.
Sekatory jedoręczne, grabie, nóż do darni, mininarzędzia z plastiku (łopatki, pazurki), narzędzia typu click to nieudany produkt.

Asiu, widły tej firmy na C. to kopia tych z F.
Przed zakupem warto sprawdzić jak narzędzie leży w dłoni. Nie ma sensu przywiązywać się do jednej marki. Najbardziej lubię mój sekator kupowany w spożywczym markecie za 14 zeta. Służy mi 2-3 lata. Nie muszę drżeć, że go gdzieś zgubię w ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 14:07, 15 lut 2023

Ja sobie chwalę bardzo bardzo ten szpadel

https://www.thegardenshop.de/spitzspaten-98-cm

Lekki, ostry, wchodzi w glinę jak w masło, żadnej innej firmy się nie sprawdził tak jak ten.
Widły za to mam jakieś nn.

Sekator tylko Felco Nie ma lepszych, zwłaszcza dla nadgarstków

Bardzo dobre produkty ma firma Sneeboer, ale ta jakość nie na moją kieszeń.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Patrycja_KG_Lu 15:30, 15 lut 2023

Ewa jaki model Felco masz?
Anda 15:53, 15 lut 2023

Mam 6 i 8. 8 na grubsze gałązki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 15:55, 15 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

F. ma bardzo dobre szpadle, widły i siekiery, nożyce do cięcią wąsów na stojąco.
Sekatory jedoręczne, grabie, nóż do darni, mininarzędzia z plastiku (łopatki, pazurki), narzędzia typu click to nieudany produkt.

Asiu, widły tej firmy na C. to kopia tych z F.
Przed zakupem warto sprawdzić jak narzędzie leży w dłoni. Nie ma sensu przywiązywać się do jednej marki. Najbardziej lubię mój sekator kupowany w spożywczym markecie za 14 zeta. Służy mi 2-3 lata. Nie muszę drżeć, że go gdzieś zgubię w ogrodzie.

Myśle, ze sporo ściągają od F. Z drugiej strony łopaty, czy wideł od nowa za bardzo nie ma co wymyślać. Jedynie można mad ergonomią popracować odpowiednio profilując. Mnie wpadły w oko akurat takie widły, które mają takie wygięcie pod stopę. U F tego nie widziałam, ale może nie wpatrzyłam się odpowiednio we wszystkie modele.

Jedną łopatkę F mam fajną - całą ze stali. Szpadel i siekierę też. Ale jeśli chodzi o motyczkę, to jakoś nie mogę trafić na dobrą.
Judith 16:06, 15 lut 2023

W temacie wideł: ważna jest jakość stali i grubość zębów. Ja kupiłam pierwsze z brzegu i nie poszalałam z nimi, bo po każdym kopnięciu musiałam przywracać odgięte zęby do stanu wyjściowego…
olciamanolcia 17:01, 15 lut 2023

Odnośnie sekatorów-mam dwa z ..Lydla. jeden do grubszych , drugi do cieńszych gałązek. Nie mam porównania z firmowymi o których mowa ale tna jak brzytwa. Ten jeden starszy używam od pięciu sezonów- jest niezawodny. Fiskars też mam -Mąż chciał dobrzei kupił taki co nadaje sie do cięcia ...kwiatów-nawet na wierzbie hakuro się wygina więc tak naprawdę nie wiem do czego służy
Rojodziejowa 17:03, 15 lut 2023

olciamanolcia napisał(a)
Odnośnie sekatorów-mam dwa z ..Lydla. jeden do grubszych , drugi do cieńszych gałązek. Nie mam porównania z firmowymi o których mowa ale tna jak brzytwa. Ten jeden starszy używam od pięciu sezonów- jest niezawodny. Fiskars też mam -Mąż chciał dobrzei kupił taki co nadaje sie do cięcia ...kwiatów-nawet na wierzbie hakuro się wygina więc tak naprawdę nie wiem do czego służy

Do dalii
olciamanolcia 17:27, 15 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Do dalii

Nie ryzykowałabym