Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Rojodziejowa 21:03, 18 mar 2024

Ja mam prawie same Limelight
LIDKA 21:41, 18 mar 2024

Patrycja
wg mnie masz za płytkie doniczki. Ja zostawiam nad ziemia tylko 1 oczko. 2 oczka daje do ziemi.

Z mojego doświadczenia wynika że korzonki będa z tych oczek wychodzić. Nie z pnia.
To foto z sierpnia, patyków które siedziały w ziemi od lutego.

Te listki teraz nie rosną teraz z wody tylko z soku w patyku. On nie wyżywi tylu liści.

Nigdy mi listki nie obsychały w ziemi. Teraz robie w wodzie i widze że to nie jest najlepszy sposób.
Moje też powsadzam do doniczek do ziemi. Ja je ukorzeniam w doniczkach po różach bo są wysokie albo po kwiatach ciętych z biedry.

Nie gniewaj się że się wymądrzam .
Chciałabym bardzo aby Ci się udało.

Więc obetnij i zostaw po jednym oczku nad ziemią
albo
przełóż do głębszych doniczek.

Dobrze że masz te tacki. Wlewaj do nich wodę żeby ziemia była ciągle mokra. Postaw na dworze w półcieniu.
Kordina 21:54, 18 mar 2024

Żeby woda się nie psuła to przy każdej zmianie wody. można dodać rozpuszczoną 1/4 czy 1/2 tabletki polopiryny. Ja dodaję do bukietów w dzbanach również.
Makao 22:08, 18 mar 2024

Limki chyba najtrudniej rozmnożyć. Zawsze mi usychały tak jak Tobie.
U Asi zapowiada się sukces. Mi rok temu też się udało ze wskazówkami Muszelki ale zapomniałam o doniczkach i mi uschły.
Teraz też próbuję ale Melbę. Zobaczymy bo ponoć jest łatwiejsza w ukorzenianiu.
LIDKA 22:11, 18 mar 2024

Te na moim foto to limki.
Udają się zawsze.
Patrycja_KG_Lu 11:22, 19 mar 2024

Dzięki za uwagi dziewczyny. Niestety nie mam wyższych doniczek, tylko te co mam z odzysku. Przytnę do jednego oczka ponad ziemię w takim razie. Melba u mnie też najlepiej się trzyma z nich wszystkich.
DariaB 11:26, 19 mar 2024

Patrycja posadziłaś już trzmielinę w donicy? Jaką ziemią ją planujesz wypełnić? Ona taka wielka ta donica.
Patrycja_KG_Lu 11:30, 19 mar 2024

Dotarły dzisiaj do mnie m.in. cisy Fastigiata Robusta na rabatę brzozową (6szt.).

W jakich odstępach je posadzić by uzyskać mniej więcej taki efekt? Ile minimalnie cm od płotu? https://pin.it/7qgQ0joiv
Mają trafić jak na inspiracji między derenie po 3 sztuki na obie strony. Sadzić za dereniami czy przed nimi? Moją pierwszą myślą było aby dać je z tyłu przy płocie. Czy jakoś po posadzeniu trzeba je przycinać czy same urosną w kształt „zaprogramowany” odmianowo? Przypomnę plan na rabatę.

Patrycja_KG_Lu 11:32, 19 mar 2024

DariaB napisał(a)
Patrycja posadziłaś już trzmielinę w donicy? Jaką ziemią ją planujesz wypełnić? Ona taka wielka ta donica.

Dopiero dziś trzmielina do mnie dotarła wraz z resztą zamówienia. Mam dużo kompostu, więc to będzie główne wypełnienie. Zastanawiam się tylko co dać na samo dno. Jakiś drenaż pewnie by się przydał. Planuje dziś też zrobić dziurki w tych donicach.
DariaB 11:40, 19 mar 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dopiero dziś trzmielina do mnie dotarła wraz z resztą zamówienia. Mam dużo kompostu, więc to będzie główne wypełnienie. Zastanawiam się tylko co dać na samo dno. Jakiś drenaż pewnie by się przydał. Planuje dziś też zrobić dziurki w tych donicach.

Nad tym samym myślałam, dziury zrobić, a jako drenaż może keramzyt bo ciężki nie jest.
Cisy co 1-1,5m bym pewnie posadziła i raczej przed nimi.