Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 08:29, 02 lip 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Patrycja, to co zagospodarowałaś już wygląda pięknie! Nie widać żeby było rzadko. Fajnie puchato.
Wąskie cudne! Ta biała szałwia też fajna. Miałam taką, ale ją przesadziłam i widocznie nie zadbałam odpowiednio i padłaz

Tych rzadkich nie pokazuje całkiem. Obecnie to te dwie rabaty, czyli wąskie i biały trójkąt mi się podobają i mają niemal finalny wygląd. Jeszcze ta z amanogawami jest spoko, ale teraz ma przerwę w kwitnieniu. Ta rabata co od Ciebie skopiowałam to w tym roku mi hortki sięgają do połowy łydki - taka susza u nas była, że nie urosły do normalnych rozmiarów. Reszta rabat nie zachwyca, skupiam się na pojedynczych roślinach, że są ładne.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 08:34, 02 lip 2026

MartaCho napisał(a)
Niesamowicie bujne Twoje wąskie. W innych zakątkach też przepięknie- biała jest bardzo elegancka.

Moje szałwię już do wycięcia bo kwiaty przekwitły.

Wczoraj chciałam dodać do ciasta owoce świdosliwy i niestety wyschły przez te upały- owocowe suszki na drzewie zostały. Szkoda wielka, bo wyjątkowo dużo owoców było.

Wczoraj po tej fali upałów poszłam obmacać swoje. Też suszki i będą zimą dla ptaków tylko.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 08:38, 02 lip 2026

Magara napisał(a)
Patrycja, świetne rabaty już są

Dziewczyny u mnie wątku Ci odpisały, ja też, zajrzyj

Kompostem lokalnym się interesuj na bieżąco. Bardzo dużo małych, lokalnych zakładów gospodarowania odpadami stawia na kompostowanie - są na to dotacje.

Dziękuję, czytam, ale nie zawsze odpisuję, bo ostatnie miesiące mam napakowane różnymi obowiązkami i wyzwaniami osobistymi. Mniej czasu przez to poświęcam na Ogrodowisko, ale staram się być na bieżąco jak mam przerwę na kawkę w pracy.

Kompostownia najbliższa mi jakąś dużą umowę podpisała na odbiór swojego kompostu i indywidualnie mieszkańcom nie sprzedaje, przynajmniej tak było w poprtzednich latach. Kupiłam za to cały samochód ciężarowy ziemi popieczarkowej i tą daję pod rośliny. Jeszcze trochę mi jej zostało.
Patrycja_KG_Lu 08:40, 02 lip 2026

ewsyg napisał(a)

Patrycja, robisz jakieś przetwory ze śś ?
Ja też mam w tym roku dość dużo owoców.

W zeszłym roku mroziłam na kompost, w tym z uwagi na fale upałów zasuszyły się na drzewie.
Patrycja_KG_Lu 08:11, 06 lip 2026

U Beatki wrzuciłam zdjęcia z wczorajszej wizyty w jej ogrodzie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2960-ogrodowe-skarby?page=394#post_6
Patrycja_KG_Lu 08:34, 06 lip 2026

Odwiedziłam też wczoraj po raz pierwszy ogród Kasi - Ogród ciągłych zmian. Wrzuciłam u niej kilka zdjęć.
Margo2 23:21, 08 lip 2026

Ja byłam u Was w ten weekend i robiłam objazd po szkółkach.
Myślałam, że uda mi się odwiedzić Wasze ogrody, ale byłam z dużą grupą i mieliśmy czas wypełniony na maksa.
Ale planuję odwiedzić Wasze ogrody w przyszłym roku.
Mam nadzieje, że razem pojedziemy na szkólking
Angelika95 11:54, 10 lip 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Perowskia coraz ładniejsza. Taka ażurowa.

Patrycja, jakie tu zastosowałaś odległości między perowskią a trzcinnikiem? Czy możesz pokazać jak to miejsce wygląda obecnie?
Kordina 02:53, 11 lip 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Wąskie w pełni kwitnienia.

Ależ to wygląda bosssko!
Doszłam do wniosku, że jednak mam kupioną inną odmianę niż selseria jesienna, moje cały czas zielone...
Juzia 08:40, 11 lip 2026

Kordina napisał(a)

Ależ to wygląda bosssko!
Doszłam do wniosku, że jednak mam kupioną inną odmianę niż selseria jesienna, moje cały czas zielone...

Sesleria jak ma mało słońca i więcej wody to będzie zielona