Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 12:29, 17 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Te ranniki takie słonka na rabacie jak jeszcze w koło buro i szaro.

Cebulki wiosenne taka to wielka radość po zimie. Lubię na te kwiatki patrzeć i na foteczkach i w rabatkach. Budzą we mnie jakieś sentymenty i wspomnienia.

Mam podobnie Lidka, szczególnym sentymentem darzę przylaszczki, ach dużo wspomnień z dzieciństwa Nawet trudno mi sobie wyobrazić ogród wiosną bez cebulkowych, a zwłaszcza tych najwcześniejszych
vita 12:49, 17 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Masz całą masę przebiśniegów, ranników, oczary piękne, dorodne, miałaś szczęście że na nie trafiłaś

Co to za listki czerwone na pierwszym zdjęciu? Co masz w donicach na trzecim zdjęciu?
Jak pięknie wyglądają ranniki na tej skarpie z kamieniami Świetny miałaś pomysł

Miałam szczęście, to fakt, a tak mi się nie chciało wtedy ruszać z domu. Do tego centrum mam 40 km, ale wróciłam z oczarem, piegowatymi eucomisami (E. vandermerwei), nasionami lawedy augustifolia (tej kulinarnej lawendy). Centrum sprowadza nasiona niemieckie, trochę drogie, ale różnorodność powala.

Czerwone listki to bergenia, chyba kwitnie na biało, ale dla mnie najważniejsze są jej liście.
Nie pamiętam odmiany, mam jeszcze jedną NN o większych liściach, świeci kolorem z daleka.
W białych donicach w zeszłym roku rosły gaury, a przeznaczyłam je dla Calla aethiopica, tylko nie doczytałam o ich uprawie i niemal zmarnowałam. Reanimowałam jako rośliny doniczkowe w domu i jest efekt. Tak teraz wyglądają:

Joku 14:14, 17 mar 2026

Ranniki Guinea Gold. Chyba dobrze zapamiętałam.