Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

paulina_wero... 13:15, 09 kwi 2014

witaj. przyszłam tu do Ciebie bo szukam porady mogłabyś zajrzeć do mnie
Kindzia 14:55, 10 kwi 2014

Aniu co Ci się bardziej widzi...Ingrid Bergman czy Gospel?

Urszulla 16:48, 10 kwi 2014

No to poczekamy na prezentację
ryska 15:21, 11 kwi 2014

Pięknie tu u Ciebie
Gosiniak 15:26, 11 kwi 2014

Aniu pozdrawiam i też z niecierpliwością czekam na foteczki
Czy mogłabyś polecić żółtą pnącą na pergolę?
Buziam
Evchen 16:17, 11 kwi 2014

AniaDS napisał(a)

W każdym razie.. wróciłam do domu ze szmaragdami i to sporymi, mają prawie 150 cm wysokości, posadziłam je już i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest pięknie .

Zdjęcia jutro, jak zdążę zrobić przed pracą, wracam do rzeczywistości powoli .
Pozdrawiam, cmok :*

Anulka, a zdjątko gdzie?
To pytała ta, która mnogością fotek nie grzeszy

Buziak Anuś,
Ev
Olasta 21:45, 11 kwi 2014

agatanowa napisał(a)

Co do taty, to się nie martw, tak już musi być. Powoli widać Twoją rękę i że udaje Ci się zawalczyć o swoje. Po prostu szkoda Twoich, Waszych nerwów, zdrowia. Z sąsiadem to samo. Normalnie porozmawiać się nie da? Jesli masz ścianę w granicy, to po pierwsze budynek jest postawiony niezgodnie z prawem (min 3 m od ogrodzenia ślepa ściana lub musi to wynikać z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo decyzji o warunkach zabudowy lub jesli wyraziliście zgodę na budowę w granicy) i tym samym masz prawo żądać rozbiórki w Urzędzie Gminy. Oczywiście ten argument to ostatecznośc. Być może sąsiedzi nie mają nawet zgłoszonego budynku? Kiedy był budowany? Od 2009 r nie można sobie stawiac budynków w granicy jak popadnie, gdyż jest to ingerencja w Wasz tytuł własności. Jak było wcześniej - trzeba by sprawdzić. Tak czy inaczej chyba łatwiej zgodzić się na pomalowanie ściany, która stojąc w granicy stanowi element Twojego ogrodzenia, zatem powinnaś ją konserwować...

Ja tylko w ramach wyjaśnień, gdyby doszło jednak do kłótni z sąsiadem. Budynek do 5,5 m długości i 3.0 m wysokości mozna postawić przy granicy zgodnie z prawem.

Uwielbiam Twoje róże i nie mogę się doczekać tegorocznych fotek
agatanowa 22:07, 11 kwi 2014

Dobrze, że nie każdy sąsiad o tym wie Dla mnei brzmi to co najmniej egzotycznie, ale jesli takie jest prawo , coż....
Oby bez żadnych kłotni
agatanowa 14:45, 15 kwi 2014

Aniu, a ja też z pytaniem, jak prowadzić różę pnącą przy murze domu?

Chciałabym, żeby mocowania były jak najmniej widoczne, tak jak tu: http://thesproutlingwrites.files.wordpress.com/2012/02/rose-pruning-climber-after-1-close-up.jpg

Ale co w tej sytuacji z chorobami, maczniakiem i przedziorkiem w szczególności??
maggie_82 09:07, 18 kwi 2014

Witam Aniu pomożesz zidentyfikować mi różę pnącą? U mnie na 10 stronie ta krwisto czerwona pani