Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

anna_g 14:40, 24 mar 2014

No to masz trudny orzech do zgryzienia... takie rodzinne "spory" to są najgorsze bo człek awantur nie lubi a chciałby po swojemu i w dodatku wiesz że byłoby i lepiej i ładniej a tu problemy. Ale to częsta sprawa w domach wielopokoleniowych - ja to sobie tylko tak tlumaczę że nie wiadomo jaka ja będę "na starość" No trzymam żeby ci się udało coś zrobić z tym miejscem... Faktycznie tu trzeba pomysła mieć. Najpierw zacznij pomału i zobaczysz co się podzieje A tak mi przyszło do głowy - choć nie wiem czy dobrze zrozumiałam - piszesz że chciałabyś tam altanę - to może jakoś "połączyć" ją z tą ścianą?? Nie mówię że się w ścianę "wpiąć" bo tu sąsiad mógłby nie wytrzymać ale zrobić tak bylisko żeby nie było widać ściany - a w srodku ścianę pomalować i czymś ozdobić - bo wtedy żywy bluszcz to już raczej nie wchodzi w grę. Można by uzupełnić te "fugi" między pustakami i wybielić. Na tej ostatniej fotce to mnie się wydaje że jest jasny kamień takie ale nie bielony - to chyba takie zdjęcie - ale mogę się mylić. Sorki - ja sobie tak tylko głośno myślę - może coś ci się przyda, albo cię "natchnie" na jakiś dobry pomysł... a jak głupoty plotę to się nie przejmuj Jak mi coś wpadnie do głowy to napiszę
Milka 14:42, 24 mar 2014

Aniu, plany masz świetne, wszystko tylko zyska, problem tylko taki, że starzy tak uparcie się boją czegoś nowego, chyba sposobem trzeba pomysł przeforsować, bo zyskasz dodatkowe, wspaniałe miejsce do zagospodarowania
iwonadm 15:25, 24 mar 2014

To jest śliczne
MagdalenaK8 16:37, 24 mar 2014

Aniu czarodziejko na pewno Ci się uda przeforsować pomysł. Będzie pięknie...
agniecha973 16:43, 24 mar 2014

Ania, przecież ty doskonale wiesz czego chcesz. To co wymyśliłaś trzyma się kupy Więc do dzieła! Tylko pokazuj postępy.
barbara_kraj... 17:03, 24 mar 2014

Aniu, czy to miałoby mniej więcej tak wyglądać? A co z prawej strony? Tam jest bez, ale zimą nie zasłania sąsiedzkich rupieci

Joku 18:43, 24 mar 2014

Ania, odwaliłaś kawał roboty. Bardzo wyporządniało to miejsce. Nie zrozumiałam czy nadal ma to być miejsce dla składowania drewna? Jeżeli nie to mam dwa pomysły żeby nie wchodzić w drogę sąsiadowi.
Jeden to jak wielokrotnie radziła Szefowa; posadzić drzewa, a raczej żywopłot. Są żywopłoty droższe i tańsze, wolniej rosnące i szybciej. Patrząc na tę budowlę w granicy działki wydaje mi się że nie jest zbyt wysoka. Drugi pomysł: kratki na pnącza. Widziałam w jednym z odcinków Mai ścianę, na której powieszono takie metalowe przęsła na ogrodzenia jakie można kupić w marketach. Ja bym nie wieszała tylko zamontowała je na słupkach drewnianych umocowanych w ziemi. Myślę że nie jest to trudne do wykonania, można robić na raty. Na to puścić jakieś pnącze, albo różne pnącza. Większość z nich gubi liście na zimę, ale pozostaje siatka gałązek maskując nieco niechciany widok. W początkowych latach goliznę można maskować pnączami jednorocznymi.
Bea 18:50, 24 mar 2014

Ania, ja bym tą ścianę zostawiła tak jak jest. Bez malowania, bielenia wapnem. Posadziłabym tylko jakieś zielone pnącze, aby to obrosło.

Nie decydowałbym się na bielenie bo deszcz to zmyje i będą zacieki. Wapno pyli i wszystko będzie pokryte białym nalotem. Okapu nad ścianą praktycznie nie ma. Tak czy siak to może się okazać, że to bielenie będzie trzeba powtarzać. W takich przypadkach najlepiej sprawdza się obrzucenie cienko klejem do kafelek bo to się przykleja do ściany, ale tego przy takiej ścianie też będzie trzeba trochę kupić; zaprawa między fugami oszczędnie położona i efektu ściany pokazanej na fotkach będzie ciężko uzyskać bez jej uzupełnienia.

To tak tyle w temacie ściany czyli ja bym sadziła pnącze. Zawsze można szybko ściąć i usunąć.

alinak 19:00, 24 mar 2014

Aniu czytam , czytam i podziwiam za wytrwałość i cierpliwość ...wiem że pomysł jest piękny , bo ta ściana ma naprawdę potencjał ....tak dumam i widzę tam taki tynk strukturalny , który się nakłada jakby się zdolności nie miało i moja koleżanka nakładała go w domu sama ..okrężnymi ruchami ..wychodzi taka stara ściana ale bardzo gustowna ...potem się to maluje na szaro albo bieli wapnem i koniec ...
takie rzygacze robi mój kuzyn w swojej rzeźbiarskiej pracowni , widziałam je i bardzo mi się też spodobały
ja to na tej ścianie widzę jednak bluszcz ....pójdzie sobie potem gdzie chce ..mimo chodem dojdzie na płot sąsiada ...a potem możesz go puścić na planowaną altanę
ewsyg 19:15, 24 mar 2014

Ja bym tą ścianę zastawiła kratownicą z drewna i puściłabym na to zimozielony bluszcz i powojniki a u stóp róże. Nawet jak sąsiadka dojrzy to się nie przyczepi, że po jej murze coś się pnie