Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 17:04, 23 cze 2018

mira napisał(a)
Piwonie piękne odmiany zgromadziłaś jak i wszelkie inne dobro. Ja nie umię komponować na rabatach piwonii nie wiem z czym je łączyć.
Jak to własne martagony?. Ja wysiałam nasiona i po 2 latach się pokazały listki, właśnie mam do przepikowania ale co z nich będzie nie wiem.

Też nie potrafię łączyć piwonii, one zresztą są całkiem fajnymi wypełniaczami, bo ile kwitną? Wszystkiego dwa tygodnie, jak deszcze nie pójdą. Przepikuj siewki i pamiętaj aby na śmierć nie zasuszyć. Ja swoje kilka lat trzymałam w doniczkach.
vita 17:07, 23 cze 2018

dorciabe napisał(a)
Jakie piękne piwonie, niespotykane odmiany. Pokaż więcej ogrodu Vito!

Hallo Dorcia Pokazuję, mało mam zdjęć, od jakiegoś czasu lenistwo ogrodowe mnie dopadło
AgataM 17:10, 23 cze 2018

Witaj Wiktorio
Takie fotki widziałam tylko w angielskich czasopismach ogrodniczych. I po co gdzieś szukać, jak ty to posiadasz. Cudne
Pozdrawiam gorąco
vita 17:14, 23 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Piwonie obłędne i bardzo dorodne. Wypatrzyłam nowy element strukturalny, jakie to drzewko? Zapowiada się na kolejną ważną figurę w Twoim ogrodzie.

Też poproszę o lekcję nt. martagonów.

To jabłoń ozdobna, z konieczności o żółtych jabłkach. Będzie ważna, bo na murze rozpinam ognik. Jak nie zmarznie, bo już dwa razy u mnie ogniki padały.
Liczę w przyszłości na ciekawy motyw jesienny w tym miejscu.
O martagonach za chwilę
vita 18:02, 23 cze 2018

UlaBwitaj Martagony spraw sobie koniecznie, z siewu to jednak odległa nieco perspektywa.

mirkaka napisał(a)
Jesteś
piwonie to same rarytasy u Ciebie
martragony masz urocze, szczególnie te białe wpadły mi w oko. U mnie jedna zakwitła po dwóch latach od wsadzenia i wytworzyła kilka cebulek przybyszowych które mają na razie tylko listki. Nie wiedziałam że one też z nasion się rozmnażają, czyli trzeba zostawić kwiaty na łodydze do rozsiania?

No, białe moje faworytki Same się nie rozsieją, tak dobrze nie ma. Najpierw nasiona muszą dojrzeć. Czasami się już wysypują a nasiona nie są dojrzałe. Widać to po zarodku (lupa lub pod światło). Trzeba obserwować w sierpniu. Ja sieję do doniczek i dołuję w miejscu gdzie dochodzą opady.
Czasami kiełkują następnego roku, czasami po dwóch latach. Potem pikuję też do doniczek, dołuję, jak długotrwała susza, to czasami podleję. Moje pierwsze siewki zakwitły po czterech latach. Siałam nasiona z białych i większość powtórzyła cechy. Natomiast nie udało mi się nigdy namnożyć z przybyszowych.

A czasami trafi się taki wypas liliowy.

Z niego koniecznie zbiorę nasiona, ma kwiaty prawie na całej długości pędu.

vita 18:25, 23 cze 2018

Katel

laurowisnia napisał(a)

Mi ta pasuje na Wine Angel.

Pójdę tym tropem
vita 18:34, 23 cze 2018

Ewa777 napisał(a)
Jakie masz piwonie! Takich jeszcze nie widziałam Cuda
Pokaż teraz róże

Róże? Nie mam zdjęć, a i róż bardzo mało mi zostało. Może na drugie kwitnienie się załapię?
Dorota123 22:00, 23 cze 2018

Piękny ten Twój ogród, zdjęcia bardzo tajemnicze. Uwielbiam takie zaczarowane miejsca nie do końca widoczne i poprzesłaniane następne zakątki. Piękna architektura i cudowne dodatki.
Pozdrawiam właścicielkę cudownego ogrodu.
popcorn 23:53, 23 cze 2018

Pozachwycałam się. Cudownie!!!
KasiaWB 18:34, 26 cze 2018

pięknie
też kiedyś zaproszę martagony jak będę miała gotowe miejsce
Pozdrawiam