Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 22:49, 11 lut 2023

Ewik napisał(a)
Przyłączę sie do zachwytów na hortensjami , są cudne.

Hej Ewik, dzięki
vita 22:55, 11 lut 2023

lilarose napisał(a)
dziewczyny, najważniejsze, to zgodnie z sobą i pod siebie- ja mam duże krzewy hortensji ogrodowych i lubię ten słodki róż zdobiący działeczkę. To jest najdłużej kwitnący kwiat w moim ogrodzie, więc niełatwo mi z niego zrezygnować. Kokony na nich w ogóle mi nie przeszkadzają - zwłaszcza, że:
1) niemal wszyscy w ogrodzie takowe na hortensjach mamy
2) nie bywam zimą na działce, więc w zasadzie ich nie oglądam
3) temat odkrywać/ zakrywać hortensje jest jednym z najbardziej sensacyjnych motywów wiosennych - telefony: "Kaśka, okryte masz hortensje? jak myślisz, będzie mróz w nocy? jechać i okrywać czy nie?" To wzmacnia naszą wspólnotę, nie mogłabym z tego zrezygnować

Zgodnie z sobą i pod siebie, cóż dodać?
To piękne jest: "To wzmacnia naszą wspólnotę, nie mogłabym z tego zrezygnować " Naprawdę piękne
Kto musi, albo chce, okrywa
vita 18:45, 12 lut 2023

Na wschodzie do wiosny jeszcze daleko.
Bardzo dyskretne, choć solidne jak mniemam okrycie hortensji.

Zaczyna się ładnie rysować brzoza 'Doorenbos', kupiłam jedno pędową i ciachnęłam dosyć nisko. Znacie to uczucie? Przywiozło się dwumetrowe drzewko, po posadzeniu ma się 40-cmetrowe. Bardzo boli. Ale czas płynie i robi swoje

Tak zimą wygląda moja Constance Spry. Mam pokusę, aby ją stąd zabrać.

Najbardziej zimozielony fragment mojego ogrodu. Jodła, bukszpany, świerk, kosodrzewiny, ostrokrzew, bluszcz i cisy.

Rojodziejowa 19:00, 12 lut 2023

Świetny patent z tą brzozą, ale faktycznie dla bardzo cierpliwych Jak długo czekałaś na taką piękną wielopienną?
vita 19:02, 12 lut 2023

Widzicie świerki? To te dwa kubiki po prawej Pomiędzy nimi jest ścieżka do placyku i krzesełek, ale zimą stoją zupełnie gdzie indziej.

Wymarzony klon strzępiastokory, cenne drzewo, kora i cudowne przebarwienia jesienią. To drugie moje podejście, mam nadzieję że ostatnie.

Na hortensji pnącej wypróbowałam nowy akumulatorowy sekator. Doskonały, oszczędza wysiłku i tnie chirurgicznie wprost.

Pierwszy z moich oczarów ma kilkanaście lat. Musiałam go lekko podwiązać, bo kładł się na ziemię.

vita 19:07, 12 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Świetny patent z tą brzozą, ale faktycznie dla bardzo cierpliwych Jak długo czekałaś na taką piękną wielopienną?

Asia Patent nie jest dla bardzo cierpliwych, brzoza szybko rośnie, trzy lata czekałam? Może cztery? To dla Ciebie długo?
vita 19:16, 12 lut 2023

Lubię ostrokrzewy, w ogrodzie mam te najbardziej przystosowane ilex meserveae. Męską i żeńską.
No tak rosną, że akurat tu cierpliwości nie starcza. Dziesięć lat, a ciągle po kolana. Nie sprawdzam, może ten gatunek tak ma?

Z inspiracji Danuty, przebiśniegi w trawniku,he he ciągle jest jeszcze za wcześnie.

Tutaj pierwiosnki omszone z przebiśniegami. Trzymam pod dachem, jeszcze kilkadziesiąt dni.

vita 19:26, 12 lut 2023

To przygotowane do drogi ranniki, parę odmian

I miłki amurskie, w doniczkach, po podziale, zaraz zakwitną.

Na rabatach jest zimowo, aż chce się napisać, duu Trzeba czekać.

Joku 19:39, 12 lut 2023

Podobnie jak twoja Constance Spray wygląda moja Reine de Violettes tylko jest znacznie skromniejszych rozmiarów. Zupełnie nie wiem co z nią zrobić. Właściwie powinnam się cieszyć że sporo mi urosła.
Żywopłot z ostrokrzewów nieźle się prezentuje. Chciałabyś żeby był wyższy?
Widzę że ostro wzięłaś się do roboty .

PS! Masz różnicę poziomu terenu w ogrodzie czy to tylko złudzenie optyczne?
vita 19:53, 12 lut 2023

Bo nam chyba przydałyby się pnące róże, które można podwiązać do ściany? Moje ostrokrzewy na pewno nie dogonią twojego, tak witalnego. Nie wzięłam się do roboty, wczoraj późno wróciłam, dzisiaj zrobiłam przegląd, ale pod butami bardzo twardo. A sąsiad tak radykalnie przyciął swojego platana, że oniemiałam. Zupełnie jak dziesięć lat temu. Platany mają niesamowitą witalność, szkoda, że tulipanowce tak bardzo pod tym względem zostają w tyle.