Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Mgduska 22:57, 13 lut 2023

Może nie wiedzieli, na koniec mi ją dali, więc to historia z happy endem
antracyt 11:01, 14 lut 2023

vita napisał(a)

Wymarzony klon strzępiastokory, cenne drzewo, kora i cudowne przebarwienia jesienią. To drugie moje podejście, mam nadzieję że ostatnie.

W Poznaniu(lubię sobie czasami pochodzić po starych dzielnicach domków jednorodzinnych w poszukiwaniu inspiracji), znalazłam bardzo dorodny okaz strzępiastokorego. Pięknie się prezentował zimą na tle jasnej elewacji domu. Widać było, że ten co go sadził wiedział dobrze jak go wyeksponować. Co się stało z Twoim pierwszym drzewkiem?
Margo2 00:02, 05 mar 2023

Kupiłam w ostatnim czasie kilka hortensji ogrodowych.
Do tej pory miałam kiepskie kwitnienie.
Spróbuje ostatni raz Twoją metodę, jeśli w przyszłym roku nie zakwitną, wylatują. Mimo, że je bardzo lubię
Joku 16:28, 05 mar 2023

A ja jeszcze nie dotarłam do ziemi obiecanej w miejscowości na Ch. Zimno, wieje, śnieg od czasu do czasu.
vita 17:41, 11 mar 2023

Szkoda gadać, tydzień po, nadal zimno, wieje i śnieg. Za oknami u mnie zawieja mokra. Ale udało mi się dzisiaj rozsypać nawóz. Działałam w deszczu, teraz już tylko śnieg sypie. Dobre i to. Miejscowość na Ch. poczeka, Jolu
Nie do uwierzenia natomiast jest moja próba kupienia wysyłkowo nasion w NL! Ponad miesiąc krąży paczka, była już u mnie, ale urząd pchnął z powrotem, polecona przesyłka więc koszty, ale bez paszportu nasiona do mnie nie dotrą! Przestroga, tak mnie w lutym przyparło na zakupy!
Jadąc autem z UE przywożę co tylko chcę, rośliny i nasiona, czy coś przeoczyłam?

vita 17:59, 11 mar 2023

sierika napisał(a)
Było spotkanie, a jakże, to niczym tlen w środku zimy szkoda, że inne spotkania trudne do spełnienia, a któreż to ptaszki ćwierkały?
U mnie ostrokrzewy przycięte ostro bo wyrosły ponad 3m i rozwaliły się na inne krzewy. Dokąd ranniki wybierają się? Pięknie tu, donice obsadzone, krzewy dorodne, moje ukochane przebiśniegi. Dlaczego oczar nie trzyma pionu? i czy musi?

Z tym oczarem to nie wiem co jest? Koryguje wzrost, bo rośnie na pochyłości?
Gdzie ja widuję 3-metrowe ostrokrzewy? Na Pomorzu. Tam też wybierają się ranniki
Joku 20:52, 11 mar 2023

O przesyłaniu nasion z innych krajów nie wiem, może to nasza poczta wydziwia?
Pogoda nadal zimowa, nic nie robię w ogrodzie bo śnieg leży ale na horyzoncie w prognozach widzę ocieplenie.
mirkaka 13:49, 12 mar 2023

vita napisał(a)

Z tym oczarem to nie wiem co jest? Koryguje wzrost, bo rośnie na pochyłości?
Gdzie ja widuję 3-metrowe ostrokrzewy? Na Pomorzu. Tam też wybierają się ranniki

I ja swoje ostrokrzewy ponad 3 metrowe przycięłam, teraz je tnę na niwaki.
Vito, u nas na razie śnieg wszędzie, może za tydzień już go nie będzie, wstępnie umówiłam się z ogrodnikiem na wtorek, ale marnie to widzę

A jakie nasionka kupiłaś w NL ? Pewnie jakieś rarytasy
Ja w tym roku szykuję się na warzywniak z prawdziwego zdarzenia, nawet chyba fasolkę i szpinak będę miała
Szpinak już mi wykiełkował na parapecie i fenkuły, papryka, sałata, jarmuż Ech kedy to będzie można sadzić na grządki
vita 20:30, 31 mar 2023

Początek sezonu jest dla mnie fatalny. Wykorzystując okienka ciepła wycinam odkształcone zimowymi opadami śniegu wierzchołki tui, którymi mam obsadzone granice ogrodu. Będzie tego ze dwa kontenery do odebrania. 2x650 pln, nie ma innej możliwości, chyba że rozpalę ognisko. Pogoda leci sobie w przysłowiowe kulki, same wiecie, a do ogrodu zwabiłam czymś chomika europejskiego. Może same przyszły po budowie lotniska w okolicy i trafiły do mnie?
Osiem krzewów borówki amerykańskiej wyjęłam z ziemi, ot tak!
Co drugi dzień nowe odkrycia.

Czuję się zmęczona, albo kuna po dachem, albo lis, teraz chomik. Chroniony.

Z prawej położone śniegiem tuje, z lewej po przecince, jeszcze dużo metrów, bardzo dużo.
Z lewej Constance Spry przed cięciem. Ktoś ostatnio kupił, może jeszcze nie posadził?
Nie sadźcie tej róży w amatorskich ogrodach, potrzebuje specjalistycznego cięcia, na pewno po piętnastu latach uprawy.
Pora się ogarnąć i ciąć planowo tuje, skoro się już je posadziło, przynajmniej raz w roku, wyrzucić z ogrodu bluszcz i dławisz, oraz wszystkie inne ekspansywne rośliny.

vita 20:44, 31 mar 2023

Mała pociecha Po prawie dwóch miesiącach dotarły nasiona z NL. Nie ogarniam metod wysyłki, dotarła do Lublina z adresem PL i kodem mojej poczty, bez nazwiska i adresu (inspekcja sanitarna), przesyłka wróciła do NL, po interwencji w końcu dotarła do mnie.

0,5 metra powierzchni naklejek foliowanych to paszporty tych nasion. Następnym razem pojadę sobie kupić nasiona w NL, będzie prościej