Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

sierika 20:32, 12 lut 2023

Było spotkanie, a jakże, to niczym tlen w środku zimy szkoda, że inne spotkania trudne do spełnienia, a któreż to ptaszki ćwierkały?
U mnie ostrokrzewy przycięte ostro bo wyrosły ponad 3m i rozwaliły się na inne krzewy. Dokąd ranniki wybierają się? Pięknie tu, donice obsadzone, krzewy dorodne, moje ukochane przebiśniegi. Dlaczego oczar nie trzyma pionu? i czy musi?
Rojodziejowa 20:40, 12 lut 2023

vita napisał(a)

Asia Patent nie jest dla bardzo cierpliwych, brzoza szybko rośnie, trzy lata czekałam? Może cztery? To dla Ciebie długo?

No jak na drzewo to nie długo… powoli ogród jednak uczy cierpliwości
Gruszka_na_w... 20:58, 12 lut 2023

vita napisał(a)
Lubię ostrokrzewy, w ogrodzie mam te najbardziej przystosowane ilex meserveae. Męską i żeńską.
No tak rosną, że akurat tu cierpliwości nie starcza. Dziesięć lat, a ciągle po kolana. Nie sprawdzam, akurat ostrokrzewy średnio mnie interesują, może ten gatunek tak ma?

Mam dwa ostrokrzewy meservy u siebie. Były takie "niewyględne" na początku, że nadawały się tylko do formowania. Robię z nich stożki. Tnę dwa razy w sezonie i dobrze im to służy. Liderem szybkiego wzrostu to one nie są, ale po 6 latach mają ponad 1.5 m.

Klon strzępiastokory ma bardzo ładną sylwetkę. Wygląda na dobrze zadomowionego.
Bardzo lubię te Twoje tajemnicze ogrodowe zakątki.
Ranniki jadą nad morze? Twoje już kwitną. Na moje spadł śnieg z dachu i wciąż zimują pod jego warstwą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 22:22, 12 lut 2023

A czemu oczar się pokładał?
mirkaka 09:56, 13 lut 2023

Na wschodzie do wiosny niby daleko, ale mój ogród nie wygląda na bardziej zaawansowany niż Twój, jeszcze wczoraj miałam ostatnie resztki śniegu.
Ja bym tej Constans nie przesadzała, jest taka wielka , zmarnieje po przesadzeniu, ja tak zrobiłam z Pirouette, niestety nie wzięła się już do życia tylko wegetowała.
Masz jakieś jej zdjęcie gdy jest taka wielka i kwitnąca?
Czy miłka też szykujesz jedną doniczkę na północ ? razem z rannikami?
Klon strzępiastokory jest u Ciebie zdrowy, nie łapie mączniaka?
Ja mam trzy ostrokrzewy, niestety nie znam nazwy ale pewno te najzwyklejsze, bardzo u mnie urosły, tak silnie że postanowiłam je przyciąć w chmurki, teraz owocują niestety znacznie słabiej bo je tnę, ale już nie przytłaczają swoją wielkością.
A Ty masz dużo przebiśniegów? bo jeśli nie to chętnie się odwdzięczę jakąś kępką
Za pierwiosnki trzymam kciuki, gdzie je zimowałaś?
Kiedy znów zawitasz u nas?
mirkaka 10:00, 13 lut 2023

Chciałabym żebyś mi pomogła znaleźć miejsce w moim ogrodzie na takie niskie słupki z cegły, bardzo mi się to u Ciebie podoba, a u siebie nie mam odwagi, nie wiem gdzie można taki słupek wstawić
April 12:05, 13 lut 2023

Vita, ogród fajnie wygląda nawet teraz, można się dobrze rozejrzeć w jego strukturze. Constance ogromna, też jestem jej ciekawa w okresie kwitnienia.
Świetny patent na hortensję pnącą, muszę zastosować u siebie.

Joku, ja swoje Rheine des Violettes cięłam jak żywopłot, na 80cm Zupełnie bez sentymentów

Joku 19:41, 13 lut 2023

Mirka, u ciebie na pewno jakiś słupek (albo i kilka się wkomponuje) bo elewacja tez ceglana.

April, dziękuję za dodanie odwagi .
Mgduska 20:02, 13 lut 2023

April napisał(a)
Vita, ogród fajnie wygląda nawet teraz, można się dobrze rozejrzeć w jego strukturze. Constance ogromna, też jestem jej ciekawa w okresie kwitnienia.
Świetny patent na hortensję pnącą, muszę zastosować u siebie.

Joku, ja swoje Rheine des Violettes cięłam jak żywopłot, na 80cm Zupełnie bez sentymentów

Moi sąsiedzi tak cięli Constance. No, powiedzmy, że na 1,20m, ale bez sentymentu
Szymka 21:51, 13 lut 2023

Hmm. Nie rozumiem po co ciąć tak drastycznie taką różę jak Constans. Jak ktoś chce mieć rabatówkę, to po co sadzi parkową lub pnącą. Chyba, że nie wiedzieli co sadzą. Dla mnie najpiękniejsze są te przewieszające się , dlugie baty oblepione różowymi filiżankami