Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Joku 23:12, 31 mar 2023

Współczuję z powodu przeciwności losu. Zmartwiło mnie to co piszesz o tujach bo moje są raczej wiotkie. Zaczęłam się zastanawiać nad przycięciem ich. Strasznie drogi wywóz gałęzi u was, mnie wywiezienie sosny mniej kosztowało. No ale był tylko jeden średniej wielkości kontener.
Łany przylaszczek, poletko cyklamenów - brzmi obiecująco, wierzę że będziesz je mieć.
Ucieszyła mnie wiadomość że nasiona dotarły.
Może wiesz jak długo kiełkują nasiona sałaty? Posiałam 10 dni temu i widzę jeden nieśmiały kiełek. Zastanawiam się czy kupować nowe nasiona.
sylwia_slomc... 23:22, 31 mar 2023

Kurcze, a masz pewność, że to chomik, a nie karczownik? Widziałaś go? Bo ja od początku mojego ogrodowania mam chomiki jak nie w ogrodzie to w granicy z sąsiadem i nigdy w ciągu tych lat nie zjadły mi korzeni u żadnej rośliny, w przeciwieństwie do karczownika. Do tego Chomik zupełnie inaczej buduje norki. To tak jakbyś w jednym miejscu nasypała ze dwa wiadra ziemi jak kopiec kreci z otworem, a w odległości kilku i kilkunastu metrów znajdziesz inne otwory (pionowe) w ziemi, bez grama ziemi wyrzuconej obok nich. Te pionowe otwory to wentylacja korytarzy i komór w których śpi lub ma spiżarnie.
Natomiast karczownik dosłownie zjada korzenie do zera.
Bardzo Ci te tuje pogięło i teraz się zastanawiam nad moimi bo nie planowałam ich ciąć kiedykolwiek, miały rosnąć swobodnie..... a teraz mam dylemat
Mgduska 21:59, 01 kwi 2023

Zmartwiłaś mnie tą Constance, mnie moja cieszy pomimo kiepskiego pokroju. Co roku mam zamiar przyciąć ja mocniej po kwitnieniu, ostatecznie odpuszczam, bo szkoda mi tej wysokości. Mam ją na tym ogrodzeniu, gdzie najbardziej zależy mi na przesłonie - dom sąsiadów jest blisko i jest wielki. Właściwie prawie wcale jej nie tnę. Większym problemem są odrosty - część wyłazi u sąsiada, który jest totalnie nieogrodowy - jeśli go poproszę, wyrwie, ale sam w życiu na to nie wpadnie. A prosić mi ciężko, bo gość rzadko jest w ogrodzie.
Tak czy inaczej, uważam ją za jeden z moich skarbów, tym bardziej, że nie jest to popularna odmiana. No i ten zapach
zawitka 09:32, 02 kwi 2023

Przyszłam do Ciebie od Eli /ptasi gaj/ w sprawie rozdrabniarki. Masz rację nie można ciąć sosny żywica tępi noże a jak nie wyczyścisz ich od razu to potem bida i skrobanie.

To ze swego doświadczenia .Czasami i przy suchych mozna zabrudzić .Ja już nie tnę sosny tylko siekierka.Pozdrawiam
Szymka 18:44, 02 kwi 2023

vita napisał(a)

No tak, skoro chcieli mieć rabatówkę. Dla mnie te kwitnące baty są straszne! Zanim wyjdę spod krzewu po cięciu jednego pędu, róża zdejmuje mi okrycie głowy, drapie w uszy i ramiona. Wyszarpuję się z jej objęć długo, nie lubię. Potem jeszcze kolce tygodniami wydłubuję.
Ale tam! Pora się jakoś umawiać)

Twoja Constans chyba rośnie bez podpory z tego co pamiętam. Ja przywiązuję długie pędy do kratki i raczej obok niej nie przechodzę. Podobny problem, który opisujesz mam niestety z New Dawn. Jestem bliska wywalenia jej .
Pogoda mnie zupełnie wbiła w ziemię, a może już siły nie te Ale zupełnie nie jestem w stanie zmusić się do prac ogrodowych. Coś tam ogarnęłam, przycięłam, posprzątałam ale to nie to...Czekam na pełne słońce, może wtedy wróci mi chęć na ogród .
mirkaka 19:41, 02 kwi 2023

Tuje tnij co roku i nie wygrabiaj ścinek tylko zostaw je pod tujami, zapobiegną chwastom, i będzie lepiej się wilgoć trzymać.
Jeśli ta Constans taka czepialska i wielka to się nie dziwię że masz jej dość. Ja mam taką Gipsy, kwitnie tylko raz a kolce ma straszne, w tym roku nawet nie wycięłam starych gałęzie z owocami, ciągle są i straszą, też pewnie ją kiedyś usunę.
Masz zacięcie do tych przylaszczek, zabawa z siewkami, ja mam tylko tę swoją która mi się fajnie sieje, i twoją sadzoneczkę, które jeszcze nie kwitnie. Myślę że będę miała poletko bez przesadzania, samo się zrobi.

A nie masz w swoim ogrodzie takiego trochę dzikiego miejsca żeby te gałęzie tam złożyć?
Potem sukcesywnie dokładać do śmietników? Albo zostawić, po roku się obsypią, zakwaszą ziemię, można podsypać nimi Rh. Ja tak robię A suche gałązki z czasem spróchnieją.

Może Sylwia ma rację, i to karczownik a nie chomik?

Pogoda u nas też fatalna, wichura i strasznie zimno, siedzę w domu i patrzę przez okno ile mam roboty
ewsyg 22:57, 02 kwi 2023

Wiktorio współczuję Ci szkód w ogrodzie. Czytałam o róży, jak nie spełnia Twoich oczekiwań to wymień ją na inną roślinę. Zamówiłam w tym roku kila róż w tym jakąś Costance. Zaraz sprawdziłam i na szczęście to jest Constance Mozart, ma być zdecydowanie mniejsza, ufff. Nie wiedziałam, że przylaszczki tak chętnie się wysiewają. Faktycznie będziesz kiedyś miała piękne łany.
lilarose 23:20, 02 kwi 2023

Wiktorio, jak piszesz o cenach kontenerów, to na myśl mi przychodzi, że moze taniej byłoby zezrębkować - jeśli cienkie gałęzie, to kupić mały rębak a jeśli grube, to może zapytac sąsiadów i zrzucic sie na przyjazd maszyny. My w ogrodzie (oczywiscie, to jest łatwiejsze w organizacji) zamawiamy rębak i on mieli bardzo grube gałęzie, jednak płaci sie za niego juz od czasu wyruszenia z bazy. Jesli byłoby kilka osób chetnych, to może taka akcja miałaby szansę powodzenia.
Dorii 13:51, 03 kwi 2023

To fakt że w cenie tych kontenerów to porządny rębak nabędziesz. A zrębkami myślę że spokojnie można by tuje podsypać.
Pszczelarnia 13:50, 04 kwi 2023

W tym roku obniżyłam drastycznie wszystkie żywopłoty (buki, graby, cisy, choiny), tzn. panowie ogrodnicy to zrobili. A w planach mam (kiedyś) zakupić Gypsy Boy i upiąć ją dookoła niewysokiej podpory. Będzie pod kontrolą i świetnie się do tego nadaje. Mam 2 w ogrodzie ale puszczone na żywioł i to nie jest "ładne".