Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Roocika 13:30, 29 kwi 2023

No właśnie mają magnolie, sąsiadka nawet ma i jej kwitnie, zrobię potem fotkę może ktoś rozpozna. Powiedziałbym na skarpie w miejscu po jabłonce, tam ziemia jest lepsza i na pewno nie stoi.
vita 08:17, 30 kwi 2023

To dobra wiadomość, sadź Nie musi być takiej odmiany jak ma sąsiadka. Wybierz taką, która Ci się najbardziej podoba. Gdybym ja teraz sadziła, nie wybrałabym magnolii o różowych i ciemnych kwiatach. Wybrałabym białe i żółte. Każdy ma jakieś upodobania
sylwia_slomc... 10:41, 30 kwi 2023

Upodobania z czasem się zmieniają Ja wcześniej czerwień i żołć uwielbiałam , ostatnie sezony to różowy do mnie gadał, teraz coś zaczyna niebieski.... no i mam prze to pstrokato
sylwia_slomc... 10:42, 30 kwi 2023

Roocika napisał(a)
No właśnie mają magnolie, sąsiadka nawet ma i jej kwitnie, zrobię potem fotkę może ktoś rozpozna. Powiedziałbym na skarpie w miejscu po jabłonce, tam ziemia jest lepsza i na pewno nie stoi.

Do zimnego klimatu lepiej wybierać magnolie późno kwitnące lub powtarzające latem. Magnolia, której kwiaty skasuje mróz potwornie straszy wiem cos o tym bo mi w podwórku w tym sezonie jedną siekło
Roocika 12:36, 30 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Do zimnego klimatu lepiej wybierać magnolie późno kwitnące lub powtarzające latem. Magnolia, której kwiaty skasuje mróz potwornie straszy wiem cos o tym bo mi w podwórku w tym sezonie jedną siekło

No mam dylemat, ale na razie się wstrzymam i może mi przejdzie.
Roocika 12:37, 30 kwi 2023

vita napisał(a)
To dobra wiadomość, sadź Nie musi być takiej odmiany jak ma sąsiadka. Wybierz taką, która Ci się najbardziej podoba. Gdybym ja teraz sadziła, nie wybrałabym magnolii o różowych i ciemnych kwiatach. Wybrałabym białe i żółte. Każdy ma jakieś upodobania

Mi się podobają takie z gwiazdkowymi białymi kwiatkami
vita 20:31, 30 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie mam takiej wiedzy o magnoliach, u mnie jedna powtarzającą kwitnienie 'George Henry Kern', ale ona powtarza dość symbolicznie. Faktycznie skasowane przez mróz kwiaty potwornie straszą i to długo. Dobre określenie. Ale średnio co trzeci rok można nacieszyć się kwiatami.

Co do kolorów, mnie ostatnio zachwyciły kwitnące w jednym czasie porzeczki krwiste i forsycje.
Unikam takich zestawień, ale wczesną wiosną, jak wszędzie szaro, to taki zestaw, no cudny

vita 20:36, 30 kwi 2023

Roocika napisał(a)

Mi się podobają takie z gwiazdkowymi białymi kwiatkami

Magnolia stellata z tymi gwiazdkowymi kwiatkami wpasowałaby się doskonale do Twojego leśnego ogrodu. Jeszcze gdybyś mogła ją posadzić w 'kadrze' białych pni brzóz, (które rosną w siłę, widziałam, piękne) zagrałoby kolorystycznie Ja na Twoim miejscu zaryzykowałabym. Ale decyzja należy do Ciebie
Joku 21:49, 30 kwi 2023

Wiosną takie energetyczne zestawienia kolorów jak najbardziej cieszą oko. Podglądam relacje ogrodowe na bieżąco ale brak mi czasu na pisanie.
Podziwiałam dzisiaj pięknie kwitnące magnolie w Gdańsku.
Magara 23:14, 30 kwi 2023

Porzeczka krwista mnie już u Joli zachwyciła W zestawie z forsycją - faktycznie koktajl energetyczny
Rok temu pewnie bym się zastanowiła czy na pewno mi się podoba, ale w tym sezonie, przez tak późną i zimną wiosnę - chyba wszystko co żyje mnie cieszy i każde zobaczone na forum wiosenne zdjęcie dodaje mi energii