Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 18:44, 06 maj 2023

Makao napisał(a)
To zwinka. Niestety u mnie też jest ich sporo i jedna z kotek zjada je na deser. Jak zdążę to uratuje ale w tym sezonie jeszcze mi się to nie udało

A zastanawiałam się co jej się stało, kiedy półżywa szukała schronienia pod włókninami. Winien jest Rudy, kot sąsiadów, często mnie odwiedzający.

vita 19:11, 06 maj 2023

mirkaka napisał(a)

Może kompostowane zrębki będą ubogie, bo to głównie masa zielona daje najwięcej azotu w kompoście. Ja mam w lasku takie kupki zrębków które leżą przez rok lub dwa, potem widać że są przerośnięte mikoryzą
Brzoza choruje niekoniecznie dlatego że była cięta, ja też raz swoją przycięłam,/to była estetycznie bardzo głupia decyzja/ sprawdź nisko na pniu czy nie ma tam wycieku soków, mogą pojawić się owady które się nim żywią, zapach będzie taki octowy, jeśli jest to jest zaatakowana przez trociniarkę, trudny przeciwnik, moje trzy w lasku są zaatakowane, nie ma na to ratunku..
Mój Shirasawy pięknie rósł przez kilka lat, w tym roku nie odbija, chyba jest martwy też z japońskimi mam trudności żeby je długo utrzymać i doprowadzić do dorosłości,
Ten zawilec Alba i niebieskie oko, jak masz wywalać to wywal do mojego ogrodu, są piękne

Pamiętam, kiedyś opowiadałaś o trociniarce. Nisko na pniu jest rzeczywiście spory otwór, przyjrzę się owadom i...powącham. Kiedyś wspięłam się na długiej drabinie, miejsce po tak drastycznym cięciu próchnieje.
Może naszym klonom brakuje w korzeniach jakiejś mikoryzy? O storczyki dbam, aby dostawały 'szczepionki' bukowe. Twój klon powinien już obudzić się do życia. Mam nadzieję, że go za szybko nie usuniesz? Mój padły (nie shirasawy) przeleżał przy kompostowniku dwa miesiące i wypuścił nad miejscem szczepienia zdrowy pęd. Chętnie wywalę do Ciebie zawilce Zapisałam w zeszycie
vita 19:29, 06 maj 2023

April napisał(a)
No ja bardzo chętnie, jeśli to nie za duży problem.
Myślę że Iza też nie miałaby nic przeciwko temu. Tydzień temu odbierała ode mnie rośliny które jej przywiozłam od kogoś innego
Teraz zostaje tylko namówić ją na wycieczkę

Kiedyś, z tego co wiem Tamaryszek bywała co roku, czasami się spotykałyśmy, ostatnio, dwa lata temu była u mnie z Margo. Tam, problem U mnie dziesiątki doniczek, zawsze, nie mogę się tego oduczyć. Zwykle zabierałam je na spotkania, umawiałam wymiany, dużo dawałam i jeszcze więcej dostawałam. Mam mnóstwo 'dostanych' roślin, piszę czasami, od Ewy F, od Marty G, od Artamki Zadoniczkuję z myślą o Tobie i Mirce, na pewno zdarzy się jakaś okazja Bo pocztę wykluczam.

April 19:51, 06 maj 2023

Margo też u mnie była. Kiedyś często razem wyjeżdżałyśmy.
Temat doniczkowania roślin znam bardzo dobrze. Mój przechowalnik ma 100 m2. Dziś właśnie robiłam przegląd i szykowałam do wydania. Szok ile tam skarbów znalazłam
vita 20:17, 06 maj 2023

To my z jednego Klubu Tak samo, acz równolegle działałyśmy. Chyba kojarzę taki wątek, który onieśmielał mnie zwykle Mój przechowalnik teraz mniejszy, ale skarby niezmiennie ekscytują, zwłaszcza kiełkujące wysiewy i te dostane, a zawsze wychodzące rośliny. Wiadomo, z serca dane
vita 21:46, 06 maj 2023

Znowu deszcz wygonił mnie z ogrodu. Ekstremy, jednego dnia w krótkim rękawku za gorąco, następnego czapka i szalik. Przynajmniej beczki z deszczówką się przelewają. W tym sezonie jeszcze nie użyłam wody z wodociągu, a potrzebowałam jej wiele.

Glaucidium palmatum 'Album'. Mam dzięki Artamce Co roku zbieram i wysiewam nasiona. Miałam nadzieję, że odmiana 'Album' wyda siewki w kolorze blue, niestety. Wyjątkowo piękna i elegancka w wyrazie bylina.

Trafiłam zimą na nasiona dalii o bordowych liściach. Wysiałam całą torebkę, starczyło na dwie doniczki. Selekcjonuję siewki, te o mniej bordowych liściach wyrzucam, resztę sadzonkuję.

Tutaj to paluchy mi chodzą po klawiaturze w przyspieszonym tempie, Cypripedium formosanum. Tak się bałam, że po podziale roślina zaniknie. Tymczasem, w tej chwili przybyło jeszcze trzy pędy, razem jest ich 23 W zeszłym roku kwitł jeden, w tym szykują się do kwitnienia trzy. Progres Wspaniale!

Z przechowalnika wydobyłam dwie doniczki, mam na końcu tzw. języka Posadzę na leśnej rabacie.

Makao 22:15, 06 maj 2023

Jakie masz te dębolistne? Ja zamawiam 'Snow Queen'.
vita 22:23, 06 maj 2023

Mirka zachęca mnie do pokazywania szerszych ujęć. Odrobinę się przychylam To moje cieniste rabaty, po prawej, lewej i na wprost.

Oraz skręt do litery L.

Z perspektywy warzywnika. Próbuję zrobić kurtynę z hortensji pnącej w miejsce wypadniętej tuji i powalonego konaru sosny. Dużo podwieszonych, krzyżujących się sznurków. Może mi się udać

W drugiej części ogrodu moje halo! Do Sąsiada Muszę jeszcze nad tym popracować, otwór w żywopłocie nie jest idealny, powinien być większy i taki bardziej regularny. Wymyśliłam kiedyś, aby umieścić w tym miejscu tzw. główkę. Rzeźbę kobiecej głowy, ale nie jest to chyba dobry pomysł. Macie może jakieś inne pomysły?

Joku 22:35, 06 maj 2023

Jeżeli widok na ogród sąsiada ciekawy to nic bym tam nie wstawiała. Dziękuję za szersze ujęcia.
vita 22:38, 06 maj 2023

Makao napisał(a)
Jakie masz te dębolistne? Ja zamawiam 'Snow Queen'.

Mam gatunek i odmianę, możliwe, że 'Snow Queen', dostałam jako patyczki do ukorzenienia.
Jedna i druga są piękne, powiem, że nawet gatunek jest ładniejszy. Te półpełne kwiaty odmiany są słabo widoczne, dlatego posadziłam ją na wysokości oczu