Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

mirkaka 14:17, 03 maj 2023

vita napisał(a)

Wiem, ale to też była i inna konieczność Kupiłam dwa paprotniki, kolczysty i szczecinkozębny 'Herenhausen', jedną narecznicę samczą 'Barnesii'. Miałam poszerzyć jedną rabatę paprociową, a tu zonk Nowe nabytki do gleby zasadowej, musiałam znaleźć nowe miejsce i udało się.
Cieszę się, że Twoje storczyki mają się dobrze, czy są już w gruncie?

jeden w gruncie cały czas, nie wykopywałam go, drugi we wiadrze
Jakieś szczecinkozębne też mam, są piękne, moje rosną w kwaśnej
Razem z przylaszczkami mogą rosnąć
Joku 16:52, 03 maj 2023

Moje szczecinkozębne też rosną w kwaśnej glebie. No, może lekko kwaśnej.
vita 20:00, 03 maj 2023

mirkaka napisał(a)
jeden w gruncie cały czas, nie wykopywałam go, drugi we wiadrze
Jakieś szczecinkozębne też mam, są piękne, moje rosną w kwaśnej
Razem z przylaszczkami mogą rosnąć

Wysadziłam swoje storczyki, które od sierpnia rosły w doniczkach. Zabrałam je, bo coś ciągle pod nimi ryło.
Tylko osiem miesięcy były w doniczkach, a jaka różnica w wegetacji, oczywiście nie zakwitną.
Szukaj miejsca i przygotuj podłoże dla swojego w wiadrze, bo szkoda sezonu.

Paprotniki szczecinkozębne jak tylko przyszły wsadziłam do kwaśnej ziemi w doniczkach, a jakże
Wieczorem sięgnęłam po książkę "Paprocie" Beaty Grabowskiej i Tomasza Kubali, większość paprotników, w tym moje wymagają Ca. Przesadziłam do zasadowej, niech się do sierpnia przekorzenią
vita 20:03, 03 maj 2023

Joku napisał(a)
Moje szczecinkozębne też rosną w kwaśnej glebie. No, może lekko kwaśnej.

Z tego co czytałam, nie wszystkie paprotniki preferują zasadowe podłoże, ale szczecinkozębne tak.
Podaję za jw.
vita 07:50, 04 maj 2023

Bylinowo. Na leśnej rabacie zakwitła uvularia (jagodowiec).

Stopowiec 'Spotty Dotty'

i himalajski

Nie udała mi się uprawa irysów ensata, spróbuję jeszcze w donicy

Makao 08:15, 04 maj 2023

Stopowiec ci się rozrasta? Mój od kiedy wsadziłam (z 5lat będzie) to nic nie przyrósł.
magnolia 18:29, 04 maj 2023

vita napisał(a)

Gdzie: tutaj kupowałaś?

hej- nie wiem jak to sie stało, że nie wkleiłam linka do sklepu z szachownicami- to ten o którym pisałam, że dobry
https://order.eurobulb.nl/98-fritillaria?page=1
Moje szachownice:
F. raddeana- fajna, wczesna, juz na koniec marca

kostkowata - tu białe:

Michajłowskiego- te mam już kilka lat, rozrastały sie póki ich nie wywaliłam kiedys latem niechcący. Ale i tak sa żelazne:

palidiflora- teraz kwitnie, śliczna jest. Wyszły mi 2 z trzech szt, i z kiedyś też dwie

Elwesii- te bardzo wydaja się ładne- są wysokie, ok 40 cm i smukłe, kwiatna juz ponad 2 tygodnie:

to jest chyba acmopetalla- niestety kwiatna 2 szt, z 5ciu, ale drugi rok wychodzą, rok temu tylko jedna kwitła. Niskie- ok 12 cm

perskie w tym roku nie kwitną, rok temu zjadły je całkiem ślimaki, więc cieszę się samymi kępami, niech odpoczną.
magnolia 18:34, 04 maj 2023

pomyłka- ta ostatnia to F. Pontica jednak
vita 20:22, 04 maj 2023

Makao napisał(a)
Stopowiec ci się rozrasta? Mój od kiedy wsadziłam (z 5lat będzie) to nic nie przyrósł.

Pytasz o 'Spotty Dotty'? Rozrasta się kłączami, potrzebuje próchniczej ziemi i półcienia.
Utrafiłam z miejscem i dobrze przyrasta.
vita 20:39, 04 maj 2023

magnolia napisał(a)
hej- nie wiem jak to sie stało, że nie wkleiłam linka do sklepu z szachownicami- to ten o którym pisałam, że dobry

Jaka miła niespodzianka Dziękuję. Tyle pięknych szachownic, pięknie sfoconych. Próbowałam ze wszystkimi, tylko chyba F.elwessi nie miałam. 'Raddeana' cudowna. Wiem już, że szachownice na lekką glebę, moja glina nie dla nich, nawet ulepszana. Jaką Ty masz?
Ach, może jeszcze spróbuję? Dzięki za adres, ewentualną alternatywę dla Bondarenki.