Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 09:18, 02 maj 2023

Joku napisał(a)
Wiosną takie energetyczne zestawienia kolorów jak najbardziej cieszą oko. Podglądam relacje ogrodowe na bieżąco ale brak mi czasu na pisanie.
Podziwiałam dzisiaj pięknie kwitnące magnolie w Gdańsku.

Z zachwytów przeczką krwistą kupiłam sobie, he he, ale dopiero w domu zaczęłam się zastanawiać, dlaczego ma...białe kwiatostany Okazało się, że gatunek się zgadza, tylko jest to odmiana o białych kwiatach 'Sopel Lodu'. Moja próba wprowadzenia koloru wczesną wiosną spełzła na niczym.

Gdzie w Gdańsku kwitnie tyle magnolii?
vita 09:32, 02 maj 2023

Magara napisał(a)
Porzeczka krwista mnie już u Joli zachwyciła W zestawie z forsycją - faktycznie koktajl energetyczny
Rok temu pewnie bym się zastanowiła czy na pewno mi się podoba, ale w tym sezonie, przez tak późną i zimną wiosnę - chyba wszystko co żyje mnie cieszy i każde zobaczone na forum wiosenne zdjęcie dodaje mi energii

Na Pomorzu ta porzeczka jest bardziej popularna niż u nas. Joli odpowiadam, jak skończył się mój zachwyt kolorem Trudno nam w tym roku, kolejnym chyba z zimną wiosną. Ale idzie ku lepszemu
Joku 10:38, 02 maj 2023

Czyli jest kilka odmian porzeczki . Moja miłość do porzeczki pojawiła się w momencie obserwacji pięknych krzewów rosnących przy dworcu w miasteczku niemieckim, w który kiedyś mieszkałam . Chyba była to jakaś inna odmiana, ale wyglądała przepięknie. Żałuję bardzo że nie miałam wtedy manii robienia zdjęć bo pamięć jest coraz bardziej ulotna.
W Gdańsku magnolie kwitną wszędzie ale M woził mnie po Olszynce i Dolnym Mieście. On najpierw wyszukuje takie miejsca jeżdżąc motocyklem a potem mnie tam zabiera. Czasem się wkurzam że ciągnie w tzw. szuwary ale tym razem nie było źle - pięknie odrestaurowane kamieniczki na Dolnym Mieście, zadbano nawet o ulice i chodniki.
vita 21:57, 02 maj 2023

Ciągnięta w szuwary Zapamiętam Olszynkę i Dolne Miasto, dobry adres

Ta biała odmiana to naturalna siewka wybrana z jakiejś innej białej odmiany przez Ogród Botaniczny przy Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie. Podaję za zojalitwin. Najpierw żałowałam, teraz się cieszę. Nowe doświadczenie
Joku 22:04, 02 maj 2023

Będzie pasować do białych wawrzynków. Jak prace w ogrodzie?
vita 23:15, 02 maj 2023

Będzie pasować Dzięki, że pytasz o prace w ogrodzie. Dobrze nie jest. Zamiast sukcesywnie plewić, bo chwastów moc, kombinuję Wywaliłam 'Constance Spry', na jej miejsce przeniosłam trzy powojniki. Szykuję miejsce dla kupionych paproci, ogarniam warzywnik. Nawożę agresty i porzeczki. Drepcę przy storczykach, będzie się działo. No typowe działania początku sezonu. Tradycyjnie, myślę nie zdążę ze wszystkim, jak zawsze

Makao 08:14, 03 maj 2023

Po woli odnajduje wszystkich ze swojego starego wątku.

Hejka
mirkaka 08:17, 03 maj 2023

vita napisał(a)
Będzie pasować Dzięki, że pytasz o prace w ogrodzie. Dobrze nie jest. Zamiast sukcesywnie plewić, bo chwastów moc, kombinuję Wywaliłam 'Constance Spry', na jej miejsce przeniosłam trzy powojniki. Szykuję miejsce dla kupionych paproci, ogarniam warzywnik. Nawożę agresty i porzeczki. Drepcę przy storczykach, będzie się działo. No typowe działania początku sezonu. Tradycyjnie, myślę nie zdążę ze wszystkim, jak zawsze

Powojniki słabo znoszą przesadzanie, przynajmniej ja mam takie doświadczenia.
Constans wywaliłaś, jednak,
Jakie paprocie kupiłaś? Moje te już zadomowione wypuszczają teraz pastorały, cudnie to wygląda
Zdążysz, moje dwa storczyki żyją, po jednym pędzie mają
vita 10:24, 03 maj 2023

Makao napisał(a)
Po woli odnajduje wszystkich ze swojego starego wątku.

Hejka

Hejka Aniu
vita 11:56, 03 maj 2023

mirkaka napisał(a)
Powojniki słabo znoszą przesadzanie, przynajmniej ja mam takie doświadczenia. Constans wywaliłaś, jednak,
Jakie paprocie kupiłaś? Moje te już zadomowione wypuszczają teraz pastorały, cudnie to wygląda
Zdążysz, moje dwa storczyki żyją, po jednym pędzie mają

Wiem, ale to też była i inna konieczność Kupiłam dwa paprotniki, kolczysty i szczecinkozębny 'Herenhausen', jedną narecznicę samczą 'Barnesii'. Miałam poszerzyć jedną rabatę paprociową, a tu zonk Nowe nabytki do gleby zasadowej, musiałam znaleźć nowe miejsce i udało się.
Cieszę się, że Twoje storczyki mają się dobrze, czy są już w gruncie?