Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Roocika 19:50, 07 maj 2023

Podglądam jak zwykle i po cichu podziwiam wiedzę ogrodową, zacięcie do nietypowych roślin i ogród z szerokimi kadrami!
magnolia 11:16, 08 maj 2023

vita napisał(a)

W drugiej części ogrodu moje halo! Do Sąsiada Muszę jeszcze nad tym popracować, otwór w żywopłocie nie jest idealny, powinien być większy i taki bardziej regularny. Wymyśliłam kiedyś, aby umieścić w tym miejscu tzw. główkę. Rzeźbę kobiecej głowy, ale nie jest to chyba dobry pomysł. Macie może jakieś inne pomysły?

Szersze ujęcia są zawsze bardzo ciekawe, bo pokazują ogólny klimat i kompozycje.
Mnie się podoba pomysł rzeźby jako skupienia uwagi, wykrzyknik. Główka, albo coś mniej klasycznego

Vito ja o tym, żeby zacząć od tanich szachownic pisałam do osób, które maja plany popróbować z nimi. Tylko nie wyjaśniłam tego, przepraszam. Wiem że Ty masz doświadczenie spore i próbowałaś wielu bardzo wykwintnych gatunków
vita 21:14, 10 maj 2023

Makao napisał(a)
Musisz koniecznie więcej je fotografować.
Czytam że to wciąż rarytas w ogrodach. Nadal ciężko je dostać.
Kupie może dwie sadzonki. W razie gdybym potrzebowała więcej to łatwiej będzie wybrać patyki tak by nie ograniczyć ich kwitnienia.

Pęchcin daje Ci duże możliwości , jak masz miejsce, to kup dwie. Czy ta dębolistna w odmianie to wciąż rarytas? Może marketigowo? Zerkam właśnie po zimnych nocach, ogrodówki miałam po opatulane, dębolistne nie, dały radę.

vita 22:06, 10 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Moje ogrodówki praktycznie wszystkie w tym roku muszą startować od korzenia. Niby mrozów dużych nie było niby śniegu było do kolan, a zima dla roślin okazała się ciężka do przeżycia.
Klonów palmowych miałam kilka zostały mi dwa i to na dużym ogrodzie w podwórku straciłam wszystkie, nawet na kwaśnej rabacie rodkowej. Jednego uszlachtowała werticilioza, , a Koto no i to chyba przemarzł, nie wywaliłam jeszcze, ale do ziemi praktycznie czarny. Złudzeń nie mam raczej brak czasu na wykopanie.
Na blue eyes też się pisze jeśli jeszcze coś zostanie
Szerokie kadry bardzo lubię, a u Ciebie pomimo szerszych ujęć nadal nie wiem gdzie co Taki tajemniczy ogród

Blue eyes Dzisiaj jeszcze mam wszystkie ogrodówki okryte, nie jest źle. Po raz pierwszy u mnie . Tam tajemniczy ogród, wszędzie wokół mam sąsiadów, nie chcę naruszać ich prywatności swoimi szerszymi ujęciami. W 'Może sielski ogródek'? jest wszystko.
vita 22:32, 10 maj 2023

mirkaka napisał(a)

Właśnie dziś go wykopałam i jest już w śmietniku, nie wiem czego im brakuje, myślałam że już jest zadomowiony, a tu nagle nie odbija, mimo słabej zimy, może u mnie susza go załatwiła?
Za zawilce dziękuję i już się cieszę.
Dębolistna pięknie rośnie, te przebarwienia liści jesienią wspaniałe
Vita, dzięki za większe kadry, dopiero teraz widać jaki masz wielki ogród, nigdy go takiego nie widziałam, fajna ta ścieżka trawnikowa Czy warzywnik masz w centrum ogrodu?
Tak jak Sylwia, pomimo tych kilku szerszych kadrów nadal nie wiem co gdzie jest, jesteś bardzo tajemnicza, i Twój ogród też
Twoje cieniste mają sporo wilgoci, nie rosną tam wielkie drzewa wysysające każdą kroplę wody. Jak ja Ci zazdroszczę tych ulewnych deszczy, u nas susza i słońce wali od rana, muszę podlewać, a najbardziej żal mi wody na nowy trawnik, ale muszę bo uschnie.
W okienku nic bym nie wstawiała, może wycięłabym większe i najwyżej puściła w jego światło jakiś pęd różany
Kiedy się wybierasz teraz na północ?

Moje cieniste rabaty faktycznie mają sporo wilgoci, ale drzew też mają w swoim sąsiedztwie nie mało. Również tych wysysających wilgoć. To spod nich też zabrałam wcześniej posadzone storczyki. Na rabatkę pod sosną. Nie dam rady szerszymi kadrami pokazać ogrodu, zapraszam w realu

Dzięki za radę w temacie 'okienka'. Na północ wybieram się w czerwcu

vita 22:37, 10 maj 2023

Roocika napisał(a)
Podglądam jak zwykle i po cichu podziwiam wiedzę ogrodową, zacięcie do nietypowych roślin i ogród z szerokimi kadrami!

Asia cieszę się, że mogę czasami inspirować, a jak jeszcze odrobina wiedzy komuś się przyda, sama radość
Makao 06:25, 11 maj 2023

vita napisał(a)

Pęchcin daje Ci duże możliwości , jak masz miejsce, to kup dwie. Czy ta dębolistna w odmianie to wciąż rarytas? Może w marketigu? Zerkam właśnie po zimnych nocach, ogrodówki miałam po opatulane, dębolistne nie, dały radę.

Wzięłam jedną, na sprawdzenie.
Jak przetrwa mi tam zimę to będę walczyć o patyki lub domówię kolejną.
W Pęchcinie jeszcze nie byłam w tym sezonie.
vita 07:41, 11 maj 2023

magnolia napisał(a)
Szersze ujęcia są zawsze bardzo ciekawe, bo pokazują ogólny klimat i kompozycje. Mnie się podoba pomysł rzeźby jako skupienia uwagi, wykrzyknik. Główka, albo coś mniej klasycznego

Dzięki U mnie w szerszych kadrach zwykle widać tuje, kiedyś chciałam się szybko zasłonić, teraz ich szczerze nie lubię. Gdybym dzisiaj zakładała ogród, to ani jednej tui bym nie posadziła. Przepadło. Nie przeszło mi jednak z chęcią kopiowania pomysłów z angielskich ogrodów, stąd pomysł na główkę Z szachownicami, tak, rozumiem
vita 07:46, 11 maj 2023

Makao napisał(a)

Wzięłam jedną, na sprawdzenie.
Jak przetrwa mi tam zimę to będę walczyć o patyki lub domówię kolejną.
W Pęchcinie jeszcze nie byłam w tym sezonie.

No tak, zapominam, że nie wszyscy kupują stacjonarnie Podjęłaś dobrą decyzję, już posadziłaś?
Makao 11:45, 11 maj 2023

vita napisał(a)

No tak, zapominam, że nie wszyscy kupują stacjonarnie Podjęłaś dobrą decyzję, już posadziłaś?

Przyślą w przyszłym tygodniu. Nie mogę się doczekać ale jeszcze nie przygodowałam miejsca. Muszę stamtąd zabrać dwa różaneczniki i zawieźć mamie. Zbieram się i zbieram ale muszę je w końcu wykopać.