Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 20:27, 11 maj 2023

Różaneczniki u Ciebie nie sprawdzają się? U mnie podobnie, właśnie w miejsca po nich posadziłam między innymi hortensję dębolistną. To gatunek, dzisiaj już kawał hortensji.

vita 21:17, 11 maj 2023

Hortensje Jakiś czas temu kupiłam hortensję od gościa, który przywiózł patyczki z Francji, zachwalał, że kwitną na niebiesko, he, he. Coś tam jeszcze sadziłam, ale nawet nie zdążyło u mnie zakwitnąć, bo wymarzało. Aż zobaczyłam w wątku u Mirki jej hortki. Potem obejrzałam je u niej w ogrodzie. Obdarowała mnie hortensjami, wysępiłam dodatkowo jeszcze kilka pędów do ukorzenienia
Mirka ma ogromną wiedzę (nie tylko o hortensjach), wie jak się nimi zajmować, jak nawozić, co zrobić, by hortki niebieszczały. Tak krok po kroku, zakręciłam się na ogrodówki
Jesienią zabezpieczyłam wszystkie bardzo starannie, trochę na wyrost, bo trzeba było luzować zabezpieczenia na przedwiośniu, ale co tam!
Są efekty

Z lewej ogrodówka 'Zorro', z prawej ta od gościa i patyczków z Francji. Duma mnie rozpiera Nigdy tak nie przezimowałam hortensji. Fakt, przy dosyć sprzyjających warunkach pogodowych, trzeba też o tym pamiętać. Jest jeszcze kilka innych, nie aż tak dobrze rokujących, ale jest nie najgorzej

To H.serrata 'Veerle', najbardziej zaawansowana. Ma 'donicę' przy rzygaczu i ochronę w postaci ciepła oddawanego od terakoty.

Prawie każdy pęd ma już kwiatostany. 'Wyniebieszczam' ją oczywiście

W bliźniaczej 'donicy' H. 'You and Me' od Mirki. Później startuje, ale widać, że przezimowała doskonale.

vita 21:41, 11 maj 2023

Rheum palmatum var tanguticum 'Rote Auslese', pokazywałam go już wiele razy. Mam go w trzech innych, bardziej cienistych miejscach, jednak to miejsce jest dedykowane dla niego najbardziej. Trochę więcej słońca i proszę! To jego najlepszy czas, dwa tygodnie, może trzy i jego uroda zblaknie. Wspaniała bylina

Joku 21:57, 11 maj 2023

Bardzo lubię kolor tego rabarbaru, i tak świetnie pasuje do ceglanego muru.
Co do hortensji to podziw mój wzbudza owa Francuzka. Chyba z jakichś północnych terenów? Moja mini hortensja w doniczce tez przetrwała, nawet widzę pączki.
vita 22:12, 11 maj 2023

Miłorząb 'Saratoga', niestety znowu kwitnie.

Obiela pierwszy raz

Obrazki włoskie wypuściły pochewki. Ciągle w doniczkach, szukam miejsca.

Jakaś paprota, NN.

vita 22:20, 11 maj 2023

Joku napisał(a)
Bardzo lubię kolor tego rabarbaru, i tak świetnie pasuje do ceglanego muru.
Co do hortensji to podziw mój wzbudza owa Francuzka. Chyba z jakichś północnych terenów? Moja mini hortensja w doniczce tez przetrwała, nawet widzę pączki.

Zdecydowanie z północnych terenów, nie był to gość zupełnie nieznany nam, zielono zakręconym
Ta hortensja może dać tzw. czadu, liczę na to. Tak, kolor rabarbaru idealnie wpisuje się w kolorystykę tła Trzymam za Twoją hortensję, to pierwsza u Ciebie? Może Cię trochę zachęcimy na hortki? Masz dla niej miejsce w ogrodzie, czy będziesz ją uprawiać w donicy? Bo to jest też ciekawa alternatywa.
vita 22:46, 11 maj 2023

Zaczynają kwitnąć piwonie botaniczne, mają trochę trudne stanowisko, bo zbyt cieniste. Ale kwitną co roku i dosyć obficie.

Ale koperkowe nie czują się na takim stanowisku dobrze. Więcej koperku niż kwiatów. Przeniosę na pełne słońce.

Fotka dla Mirki, kopytnik, Asarum canadense, roślina godna polecenia. Na większe powierzchnie, bo idzie jak burza, tworzy gęste kobierce i kwitnie nawet. Nie sprawdziłam czy da radę na trudniejszych stanowiskach, suchych. Sprawdzić?

Nowa12 23:40, 11 maj 2023

Widzę że się zawzięłaś na hortki ogrodowe. A mnie coraz bardziej wkurzają . Kiko że praktycznie większość mam kwitnących na tegorocznych pędach. I jak widzę, że znowu po zimie odbijają od zera z dołu to dostaję kolejny rok ciśnienia i chęci na wykopanie .
sylwia_slomc... 23:57, 11 maj 2023

Sprawdź.
U mnie koytnik ten zwykły nie chciał rosnąć przez pięć lat pod grusza wcale, grusza wyleciała posadziłam wiśnię, kopytnika przeniosłam na rodkową i nagle. Na rodkowej rośnie ładnie i szybko, ale i tu gdzie niby go nie zostawiłam po gruszy obudził się z jakiegoś korzonka i też ruszył z kopyta. Wniosek nie lubi grusz i jałowej zbitej ziemi. Kwaśna mu nie przeszkadza, ważne, żeby była pulchna i bogata. Ha ha czytam i brzmi jak biuro matrymonialne

Ładnie hortki przezimowałaś, nie mam czasu na takie zabawy z nimi.... moje nawet jak ładnie zimowały to potem Zimna Zośka je załatwiała i musiały startować raz jeszcze.

Zapomniałam napisać, że rabarbar mnie nieustannie zachwyca, a piwonie kocham wszystkie, najbardziej pachnące, ale i te z pustym kwiatem za ich sztywność w czasie kwitnienia też
O koperkowej się nie wypowiem bo jej nie mam,a na żywo tylko raz w ogrodzie botanicznym w Krakowie widziałam i jeszcze zapomniałam powąchać, tak mnie zaskoczyła jej obecność.
vita 00:03, 12 maj 2023

Aga
To tak jak mnie przez parę lat Coś kojarzę o tych kwitnących na tegorocznych pędach, jednak umknęły mojej uwadze. 'Nikko Blue'? Ach, uprawiać i utrzymać taką hortensję Jednak podejrzewam w tym marketingową ściemę. Kwitła u Ciebie?

Edit, istnieją hortki kwitnące na tegorocznych pędach, nie ma ściemy, tylko czy te wybijające od ziemi pędy to już tegoroczne?