Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

Tess 14:14, 17 lip 2013

Przyszłam pomachać Ogródkowi-Trzylatkowi... Zapamiętam go tak właśnie - bujna roślinność w pełni lata. No i ten niezwykly kolor murka Pa, pa...
ewalm 21:47, 17 lip 2013

Debra napisał(a)
ale u nas to raczej jesień, więc pogoda też będzie sprzyjała całej ogrodowej przeprowadzce.

Debro, w W-wie jesień?? U nas upalne hiszpańskie lato. Niemcy pewno w szoku, daaaawno takiego nie widzieli. Nie u siebie.
ewalm 21:49, 17 lip 2013

Tess napisał(a)
Przyszłam pomachać Ogródkowi-Trzylatkowi... Zapamiętam go tak właśnie - bujna roślinność w pełni lata. No i ten niezwykly kolor murka Pa, pa...

Teresko, "niezwykły kolor" to jest największy komplement, jaki ten nieszczęsny murek kiedykolwiek usłyszał
Kolor jest szczerze mówiąc paskudny, ale jak to już kiedyś pisałam w tym rejonie często spotykany. Taki kolor mniehj więcej ma tutejszy piaskowiec. Tylko, że z piaskowca ten kolor nie odpada płatami, wraz z tynkiem. I to jest ta drobna różnica
Debra 22:07, 17 lip 2013

ewalm napisał(a)

Debro, w W-wie jesień?? U nas upalne hiszpańskie lato. Niemcy pewno w szoku, daaaawno takiego nie widzieli. Nie u siebie.

Wiesz to trudno określić, co to jest ;-(
Zimne noce, poranki w chmurach, niezbyt gorąco, w dzień zdecydowana przwaga chmur, tylko deszczu ani kropli. No taka wrześniowa pogoda...

Rosliny tez zachowują się bardziej jesiennie. Np zmieniają już jesiennie kolor liści. O opadaniu liści już nie wspominam...
ewalm 23:35, 17 lip 2013

A to bardzo dziwne. Jak byłam w W-wie, dopiero co przecież, to były upały i burze. Fatalna pogoda do mycia okien.

Tutaj są same upały, bez burz. Sucho jak pieprz. Specjalnie mnie to nie martwi, jeśli nie liczyć lawirowania między kartonami to mamy wakacje jak w krajach śródziemnomorskich: obiady na tarasie, basen w Miesau co drugi dzień - a mogliśmy zwyczajowo tonąć w szarych deszczach. Lipiec to miesiąc z największą ilością opadów w Palatynacie. Statystycznie. No, ale chyba nie ten.
agniecha973 23:37, 17 lip 2013

No ładnie udokumentowałaś ostatnie tchnienie "Ogródka na trzy lata". Tak mimo woli (podobno to na ogrodowisku najlepiej wychodzi ) wyszedł niezły pamiętnik. Pozdrawiam i liczę na odzew z Polski, od czasu do czasu chociaż.
ewalm 23:44, 17 lip 2013

No właściwie to miał być pamiętnik. Pierwszy co mi się udał Tak mi się szkoda zrobiło ogrodu, jak sobie w zeszłym roku uświadomiłam jesienią, że to już jego ostatnia jesień. Malwes troszkę mnie namówiła i proszę -niespodzianka - prawie rok prowadziłam.

A propos zdjęć mimo woli (czytała, czytałam)- Twoje coraz lepsze. Nie mnie oceniać fachowo zdjęcie jako zdjęcie, ale że kompozycja dobra to przecież widzę.
Tess 23:47, 17 lip 2013

E, jaka wrześniowa pogoda? Owszem, od samego rana nie praży słońce. Ale to właśnie jest norma w naszym klimacie, nie to, co się działo jeszcze około 10 dni temu.
Owszem, bywają zimne noce. Jak często w lipcu. Ale owo "zimno" pozwala spać przy otwartych oknach. Więc chyba tylko dla ogórków jest zimno
Owszem, słonko sporo chowa się za chmurki, ale to nie są chmury deszczowe. Ale jest ciepło, a dzięki temu, że słonko za chmurką - ciepło, a jednocześnie rześko, nie paląco i skwarnie.
W mojej części Warszawy żadnych oznak jesieni nie dostrzegłam.
Debra 23:57, 17 lip 2013

Tess napisał(a)
E, jaka wrześniowa pogoda? Owszem, od samego rana nie praży słońce. Ale to właśnie jest norma w naszym klimacie, nie to, co się działo jeszcze około 10 dni temu.
Owszem, bywają zimne noce. Jak często w lipcu. Ale owo "zimno" pozwala spać przy otwartych oknach. Więc chyba tylko dla ogórków jest zimno
Owszem, słonko sporo chowa się za chmurki, ale to nie są chmury deszczowe. Ale jest ciepło, a dzięki temu, że słonko za chmurką - ciepło, a jednocześnie rześko, nie paląco i skwarnie.
W mojej części Warszawy żadnych oznak jesieni nie dostrzegłam.

Widać w innej Warszawie mieszkamy ))
Sebek 23:58, 17 lip 2013

Na pewno trudne będzie to rozstanie - ale przynajmniej masz super pamiątkę w postaci tego wątku