Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

ewalm 23:47, 26 paź 2012

monteverde napisał(a)
miejmy nadzieję, że ta zima będzie lżejsza niż poprzednia i szybko minie, jakoś dzięki takim obrazom przeżyjemy do wiosny, a co do bydła rogatego to chyba malarstwo węgierskie i ich puszta?

Co do bydła rogatego to nie wiem, naprawdę wiem. Ale to by musiał być jakiś powszechnie znany obraz, a może to z tym Chełmońskim jednak? Jakoś wątpię, żebym znała malarstwo węgierskie ; ).

A zima też pełna pięknych obrazów. Tylko trzeba zdjęcia w rękawiczkach robić ; )
agata_chrosc... 08:17, 27 paź 2012

ewalm napisał(a)
:

czy to zdjęcie przypomina jakiś obraz? męczy mnie to, ale nie mogę sobie przypomnieć..

takiego identycznego obrazu to chyba nie ma, w każdym razie ja nie pamiętam. Natomiast motyw jest bardzo popularny od czasów romantyzmu. Złoty Wiek w Holandii i najbardziej znany Paulus Potter, XIX w w całej Europie, m.in. właśnie Chełmoński i jego wiejskie obrazki, cała plejada lepszych i gorszych malarzy angielskich i francuskich, ale właściwie w całej Europie wtedy panowała moda na malowanie wiejskich obrazków, w tym rogacizny i nierogacizny. Tu jeden z przykładów, nieco podobny w kompozycji

malwes 17:38, 27 paź 2012

ewalm napisał(a)
A teraz? Kiedy ten miesiąc minął? Jak szybko i bardzo wszystko się zmieniło.

Uwielbiam jesień.....
A u nas już zima, choć nie-kalendarzowa

andziulka 21:07, 27 paź 2012

Witaj!. Ciekawie opowiadasz, pokazujesz piękne widoki. Masz ładny ogród, a nowy będzie jeszcze piękniejszy. Ja też 2 razy urządzałam ogród Za drugim razem popełnia się mniej błędów
ewalm 22:38, 28 paź 2012

Agatko - dziękuję za starania, podziwiam wiedzę, ale nie przypomniałam sobie : (. Nic mi jeszcze nie zadzwoniło: "O,to jest to!" Może gdzieś przypadkiem widziałam i nawet nie pamiętam?

Gosiu - u mnie też zima : )

Andziulko - dziękuję, miło Cię gościć : ) ja jeszcze nie byłam w Twoim ogródku, ale nadrobię to niedopatrzenie wkrótce : ) Mam nadzieję, ze nowy jednak będzie piękniejszy, bo ten tymczasowy jest miły, ma swój urok, ale z pięknością w nim tak sobie ; )
ewalm 22:51, 28 paź 2012

W Polsce śnieżna zima, nawet w zwykle szarej W-wie. A u nas mróz. Nie szron, a mróz, bez śniegu - ale tylko rano. Potem dzień był pięknie słoneczny...

ewalm 22:55, 28 paź 2012

zmroziło delikatne kwiatki lobelii i smagliczki

a dla niektórych skończyło się tragicznie..

Przetacznik 22:56, 28 paź 2012

mmmm... z przyjemnością sobie patrzę na zdjęcia,na dużo naprawdę pięknych zdjęć : )
ewalm 22:58, 28 paź 2012

pomalowało hortensjowe liście..

ewalm 23:04, 28 paź 2012

a te srebrzyste szałwiowe i budlejowe wysrebrzyło jeszcze bardziej...

czy one nie wyglądają, jakby pokazywały sobie coś palcami?