Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Margaret-ki :)

Ogród Margaret-ki :)

Margaret_ka 11:52, 12 cze 2014

"Świerkowa niespodzianka"

Melduję z radością, że dwa dni temu zauważyłam na moim świerku ze Świąt Bożego Narodzenia nowe przyrosty. Myślałam, że bardziej odchoruje bycie choinką w domu. A tutaj szybko pozbierał się po wizycie w salonie, puścił piękne zieloniutkie przyrosty. Więc chyba zostanie już z nami. Szczerze to dawałam mu z 20% szans na przeżycie, choć marzyłam, by pierwsza choinka została w ogrodzie na zawsze. Mąż miał więcej wiary.

"Róże tu i tam"
Róże mam w trzech miejscach. Jedna na drugim placu pod siatką, sadzona lata temu przez teściową. Śliczna, różowa, ale zawsze tam taka zapomniana była, bo bywaliśmy rzadko na działce. Teraz ładnie się zebrała, ma sporo pąków, czekam niecierpliwie jak zakwitnie.

Kolejna porcja, 4 sztuki przy altanie, sadzone całkiem niedawno. Sadzonki były patykami z niewielkimi zalążkami listów. Póki co listków przybywa, zieleni się, ale na pierwsze pąki to wieki poczekam. Tutaj wszystkie w odcieniach różu, jak na róże przystało. Rosną w wyborowym towarzystwie lawendy.

Ostatnia grupa to róże czerwone: dwie szczepione na pniu, jedna rabatowa. I tylko na jednej z nich (kupionej w tym roku) jest jeden pączek, który lada moment się otworzy. Reszta malutka, leniwa, choć w ubiegłym roku pięknie kwitła. Cierpliwość mnie uratuje....

A tutaj szczepiona na pniu - kwitnienie zeszłoroczne. prezent parapetówkowy od przyjaciółki.

Marysia 16:00, 12 cze 2014

Jestem u Ciebie z rewizytą masz piękne poletko do zagospodarowania ale i już dużo pięknych zasadzonych kwiatów. Na pewno przy pomocy rad doświadczonych tutaj osób będzie Twój ogród coraz to bardziej nabierał uroków bo jesteś jak widzę już po zasadzeniach jak "perfekcyjna pani". Będę zaglądać - pozdrawiam
renatamama3 19:43, 12 cze 2014

Dziękuję ,za wizytę u mnie .Stawik masz cudny ,ech ja mam tylko oczko ,a chciałabym taki mostek ,stać i obserwować życie w wodzie .
Dziewczyny ,Ci dobrze ,piszą ,że żwir nie przy naturalnym ogrodzie .Po drugie podziwiam osoby które mają żwir ma rabatkach ,ja mam tylko na dwóch ścieżkach połączonych z płytami chodnikowymi i dostaje nerwa jak mam w tych kamykach liście ,płatki róż czy iły sprzątać ,więc rozważ czy na pewno kamień .
Róże szczepione na pniu musisz dołować na zimę lub chować do domku bo przemarzają .Nad stawikiem posadź ,klony ,rododendrony ,azalie ,kosodrzewinę ,irysy np.syberyjskie ,trawy np.tatarak ,bergenie.

Ps.widzę,że też zapadłaś na chorobę różaną.
Margaret_ka 09:41, 13 cze 2014

Marysiu, Renatamama3 witajcie.

Trochę zdjęć przy mostku i niby-skalniaku.

Na razie potrzeba tu ogłady. Roślinki małe, są puste przestrzenie.
Ale my i tak już lubimy to miejsce. Podłączymy jeszcze wodę na kamyczki.
Oświetlenie pod mostkiem na mini-kaskadę też jest. Kiedyś będzie tu ładnie
Magdalena25 10:17, 13 cze 2014

Gosiu!
Śliczny ten zakątek, taki naturalny, jakby przez naturę stworzony
A jak jeszcze dosadzisz w puste miejsca roślinki, to nie będzie się chciało od niego odejść.
I altana w tle piękna, o takiej marzę u nas.
Jeśli możesz napisz mi wiadomość na prywatnych, jakie macie jej wymiary i ile kosztowała. Będę wdzięczna.
Tusiala 11:48, 13 cze 2014

Ależ imprez!
Nie zapomnij cyknąć bukietów Pań Młodych, chętnie je pooglądam
BaRa 21:50, 13 cze 2014

U Ciebie już 15 stron też sobie podglądnę
bartek_luberda 22:44, 13 cze 2014

Byłam widziałam metamorfozę fajnie oglądać jak się rośliny rozrastają i wszystko się wkoło zmienia
Mirella 22:52, 13 cze 2014

Pięknie, mostek taki romantyczny,
Napia 00:26, 14 cze 2014

Witaj Margaretko, piękny ogród się zapowiada. Staw jak marzenie, mostek i brzozy - słowem - śliczności. Dziękuję za odwiedziny. Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać.