Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

gierczusia 23:12, 14 sie 2014

BusyBee napisał(a)

Jak do red barona to coś wyższego będzie lepsze- tak jak na zdjęciu- jest super.
Piccolino za różowe i za niskie- musiało by być przed trawą. Warto też pamiętać, że wyższe jeżówki często się gną i wysychają im nóżki tak jak tym w moim avatarku- to southern belle. Kwiat jest piękny i utrzymuje się dość długo, ale przesadzałam je w głąb rabaty, urosły 60 - 70 cm, trochę się gięły i chciałam zasłonić te suche nóżki
Szukaj coś bardziej w czerwieni- hot papaya ?- będzie fajnie

Własnie wzrostowo bardzo mi sie ten układ podoba ..nie ma opcji wciskania jeżówki przed trawą , bo trawa przed drzewem stoi i na brzegu rabaty..więc jeżówki zajmą tylne pozycje

Ale wielkie dzięki za info o tym ,że maja suche nogi i się gną...takie właśnie wiadomości są bezcenne dla osoby bez doświadczenia jeżówkowego jak ja

A z tym kolorem to dylemata mam jak byk

Tam jest jeszcze catarina , eccentric i southern bele ..ale to niuanse są....echhh.. A ja daltonista

Brzoskwiniowa supreme cantaloupe tez by mi sie pdobała kontrastowo do reda , bo tam zaraz kiścien siedzi
gierczusia 23:14, 14 sie 2014

ewsyg napisał(a)
Nawet nie wiedziałam, że w bylinowym barona z papajką zestawili. Zastanawiam się, czy ta jeżówka musi być kolorystycznie podobna do barona. A może powtórzysz limke. TZn chodzi mi kolor kwiatów. Myślę, że najlepiej zrobisz jak tam pojedziesz i sama na żywo zobaczysz kolory i formę. Fakt, że część jeżówek ma słabe nóżki i trzeba je podwiązywać. Jeżeli chodzi o motyle to u mnie przylatują tylko do tej podstawowej różowej, na tych jest dużo a na innych są tylko czasami.

Tak , to też jest myśl ,żeby nie napinać się do barona tylko coś pod kolor albo limki albo kiścienia...trzeba chyba na żywo zobaczyć bez tego ani rusz

A motyle rozumie mają inksze kryteria wyboru ale to już trudno .. Mnie musi pasować ...im niekoniecznie
gierczusia 23:16, 14 sie 2014

Bogdzia napisał(a)
Łukasza zdjecie piekne warto się zapatrzec i coś podobnego stworzyc. Miłego dnia jutro.

Noo piękne te zdjęcie ... A akcja żurawka zaczęła się od zdjęcia Małej Mi i potem już wirus mnię cgwycił w swe szponiska

Dzięki Bogdziu za życzenia wzajemnie
JulkAd 00:03, 15 sie 2014

Do nadrobienia mam 5 stron, czyli około 50 postów...nadrobię rano, bo dzisiaj (wczoraj ) nieczasowa byłam
alinak 00:12, 15 sie 2014

no właśnie Eluś ..nie sposób być wszędzie ..a u ciebie wyjątkowo dawno się nie wstawiałam, bo jak sobie już w naturze oglądam to potem mam dość jasno poukładane co gdzie .z jeżówkami nie przesadzaj bo te odmianowe często kapryśne a nornice to wręcz kochają ich korzenie ...
Mala_Mi 10:27, 15 sie 2014

Już pisałam u Julki..do Red barona Secret Glow...a jak nie to coś bardziej pastelowego.. np. Aloha. I koniecznie za trawki
Aloha
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2738#post_2

a tu Secret Glow z Red baronem... wysokoscią fajnie grają. Kwiaty wyłaniaja sie z zza trawki.. odszperałąm w moich foto na forum... bo na laptopie nie mam moich zdjeć.. Red Baron za niski do Hot papaya..tu widać. Rabata w ąska wiec lepiej niższe i zwarte odmiany posadzić, wtedy nie widać podpórek usztywniajacych..no i niskei sietak nei kładą.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2699

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2701
Potem zrobię lepsze forki i wstawię u siebie na kompie. teraz urlopujęsiena tarasie... lato siekończy a ja nigdy nie mam czasu posiedziec.
JulkAd 12:44, 15 sie 2014

gierczusia napisał(a)

Pszczółko

Żebym ja to wiedziała jakie ja kcę.. To by była przynajmniej połowa sukcesu .. Jak nie 3/4

Mam tam red barona i kiścienia i klona crimson..one muszą pasować i to jest priorytet

Ale piccolino tez mam na oku

A co do motyli ... Poczytałam w mądrej gazecie ,że pojawiły się odmiany budlei karłowej i to mam nadzięję zapewńi mi to motyle towarzystwo , choć to chyba dopiero na przyszły rok

Ale wielkie dzięki za info o braku napalania sie motyli .. Bo nie napalające się motyle to skandaliczny skandal .)

Czaisz się na budleję karłową?....moje marzenie do fioletowo żółtego kącika....tutaj jak dla mnie obłęd...a jak nie trafię z kolorem to na bordową pójdzie

5 post pierwsza fota

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2851-angielski-ogrod-chcialabym?page=19

JulkAd 12:57, 15 sie 2014

U mnie Hot Papaya dopiero się zbiera do kwitnienia, więc na razie nie pokażę koloru.....a na tą patrzyłaś?

http://www.sklep.bylinowyraj.pl/sklep/jezowka_-_echinacea/cinnamon_cupcake

Mała Mi mówi, że Papaya za wysoka i się pokłada.....a ta rośnie do 60 cm, więc akurat byłoby ciut łodyżki i łebki , no i Secret Glow, niestety jak zamawiałam to tej nie było....zamiast niej u mnie Marmelade...
Mala_Mi 13:22, 15 sie 2014

Ela.. fotki cyknęłam, po południu wstawię u siebie.Ze stacjonarnego kompa, bo tu się nie da ...
Secret Glow u mnei były w bylinowym... może bym ci przesłaął jak jeszcze są. Marmalade też by były do Baronów..ale są ciut wyższe.
Hor Paaya kwitnie wcześnie i wcześnie kończy pokaz, u Julki młoda, daltego dopiero teraz będzie.
I przyglądałam się moim jeżówkom.... nic im nie łysieje na łodygach. Czasami jakiś listek jest do oberwania..ale przy Twoim areale to nie problem.
noemi 19:16, 15 sie 2014

Ela , ale masz super książkę z kompozycjami roślinnymi………..!!!!!

pokażesz coś więcej ? ….

wracam od Julki , a tam takie rojniki piękne i pokazane co i jak … będę ryczeć , jak ją sobie pooglądać ? da się ???