Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w duszy mi gra...

Ogród w duszy mi gra...

Zielona 16:44, 16 gru 2014

Hmm... a fotka tej kory inna niż z wysokiego okna...? Dobrze, ze nie wywiało Ci tego dobra podczas ostatniej wichury
gardney 18:37, 16 gru 2014

Hej Marta jakies zdjęcia robiłam w trakcie ale nie zamieszczalam bo wy wszyscy takie piękne zdjęcia wklejacie oszronionych roślin i ozdób a ja tutaj jakbym się z choinki urwala nomen omen kora i siatką oslonowa na płocie Ze tak powiem nie chciałam zapodawac innych klimatów Przeszperam wieczorem pamięć telefonu to coś wkleję wieczorem, bo teraz odpowiadam "w międzyczasie"
19:01, 16 gru 2014
Dawaj te inne klimaty, będę miała wrażenie, że to już wiosna a nie Christmas. U mnie ciepło +7, u Was pewnie też. Widzę, że większy mróz -8 zapowiadają na noc 2014/2015. Trzeba się będzie zatem czymś rozgrzać.
ewsyg 19:20, 16 gru 2014

Witaj Magdo. Dużo pracy już za Tobą i zapewne dużo przed Tobą. Jak oglądam zdjęcia Twojej działki to mam obawy, czy ze względu na dużą ilość pól wokoło, nie zawitają do Ciebie nornice. Oby nie. Pozdrawiam
gardney 21:34, 16 gru 2014

No to wklejam. Dziwnie to wygląda z przodu prrzekopane a z tyłu kora ale chcialam okryć trochę tujki jakby przyszły mrozy

Tutaj w trakcie próchnica gazety i na to kora ktorą od razu udeptywalam. Gazety były mokre dlatego pewnie mi kory nie wywialo.
No i szersze spojrzenie nie wiem czy to dobrze widać bo okopki zostawione w ostrej skibie zasłaniają

za wieszak również przepraszam ale nie byłam go w stanie wyciągnąć z betonu mimo że silna jestem. Nie wiem co z nim się stało chyba przymarzl czy co
Więcej zdjęć pokazujących cokolwiek więcej nie mam mam jedno na którym widać niedopieta siatke to nie będę wklejać może jutro coś cykne
ostatnia wichura to był chrzest bojowy dla siatki przypietej tylko od góry i do słupków ale dała rade. Odczucie wiatru na tyłach bardzo się zmieniło na korzyść.

Monika u nas też cieplusio. Ja na razie nie wyglądam wiosny. Przyznam się ze sie po tym sezonie muszę zresetować ogrodowo bo mi to wszystko w kość dało już mi się nawet nie chce obmyslac tej rabaty a to chyba zły znak Sylwester będzie zimny to trzeba będzie się dobrze zaopatrzyć w domku swietujesz czy balujesz? U nas dzieciowo i już 4 lata nigdzie nie byliśmy a potańczyć by się chciało...

Witaj Ewo u mnie, zapraszam czesciej! Słuszna uwaga, póki co widzę tylko krety ale były norki ale zniknęły więc ciężko mi powiedzieć czy są czy nie. Raz mi się wydawało ze nornica bo było widać tunel jak idzie pod powierzchnią a nie umiałam sobie poradzić ze stworzonkiem. Rozkopalam tunel wsadzilam łapkę taką rurkowa i złapałam dorodnego kreta więc cóż chyba póki co nie mam nornic. Muszę w wolnej chwili zajrzeć do Ciebie
ewsyg 22:16, 16 gru 2014

Madziu, tunele nad powierzchnią to chyba karczownik zostawia. To jeszcze gorsze od nornicy. Ja nornice trułam różowymi granulkami i chyba pomogło. Jeżówki dzieliłam w tym roku, zobaczymy jak sobie poradzą. Będę zaglądać
gardney 22:27, 16 gru 2014

Przepraszam za interpunkcję, ale na komórce ciężko inaczej...
Ewa, właśnie jak zobaczylam te tunele to wpadłam w popłoch ale to co złapałam to był prawdziwy dorodny kret, czemu tak kopał nie mam pojęcia, w jednym miejscu był taki tunel rozkopany że trawa była rozkopana, długość ok metra. Pomyślałam włoże łapkę a co mi tam na to położyłam dachówkę i po godzinie bodajże patrzę a tam taki ryjek niucha z dziurek pułapki, serce mi mocniej zabiło co to za potfooor? Ubrałam rękawice ze strachu i wypuściłam toto do dużego kartonu, chciał się w kartonie zakopać biedaczek. Pod las go wywiozłam i tyle go widziałam 100% kret
Co do jeżówek będę obserwować jak sobie radzą, też będę dzielić niezłą masz kolekcję, tak jak moja kolekcja żurawek, też muszę taki katalog zrobić u siebie żurawkowy
07_Rene 12:13, 17 gru 2014

Magda, nie powinnaś mnieć zahamowań przed pokazywaniem swoich włości. Wiadomo, że w ogrodze w fazie tworzenia nie wszystko jest perfekcyjne. To naturalne. A przeciez wszystko masz zadbane. Za rok i dwa, porównując zdjęcia efekty będą jeszcze bardziej spektakularne
Mata na płocie wcale nie wygląda tak źle, a odgrywa znaczącą rolę. Szkoda, że nie mam płotu, bo bym zgapiła
Też ostatnio czuję potrzebę zresetowania ogrodowego, bo zamiast cieszyć, zaczyna mnie to wszystko męczyć.
Rozbawiłaś mnie opowieścią o krecie U mnie kret upodabał sobie rycie w granicy rabaty i po kancikach to tylko wspomnienie zostało
Mala_Mi 18:55, 17 gru 2014

Ślad palucha przyszłam zostawić.. ciutkę pozaglądałam co tu za ogród sie wyprawia.... i na wstępie przeczytałam

Ogród ma być dość kolorowy, jednak jeżeli chodzi o kwiaty zakazane u mnie kolory to żółty i czerwony, raczej preferuję róże i róże

Kolorowo z różu i różu.... moje pojęcie o kolorach zostało zniweczone... ale w czasach dosć odległych gdzie telewizor (jakikolwiek) był rarytasem, a telewizor kolorowy już szczytem luskusu (i tylko ruskie)...to właściciele tych czarno-białych się pocieszali, że też maja kolorowe... bo biały to kolor i czarny to kolor i szary to kolor..... i mieliśmy taki kolorowy świat.

Sorki za dygresje, to miało być na wesoło
gardney 20:53, 17 gru 2014

hahaha
Ania - no dobra - zdemaskowałaś mnie wiedziałam że ktoś zauważy moje kolorowe kolory jeśli chodzi o to raczej chodziło mi o liście w sensie różne odcienie zielonego, bordowego w liściach, liście biało-zielone.
aaa tak, różowa dziewczyna ze mnie hahaha na szczęście nie mam upodobania w takich kolorach ubrań - podkreślę od razu
Wpadaj częściej twoje komentarze rozwalają na łopatki - lubię to

Reniu dzięki za słowa otuchy ale powiem Ci że jakoś tak moje rabaty nie robią takiego łał jakie bym chciała za słaby kancik mam oko pijanego zająca, porozkopywane no i nudno i w dodatku zdjęcia aparatem, powiem Ci że kupno aparatu zadziałałoby na mojego emusia jak płachta na byka jakbym powiedziała że chcę jeszcze aparat kupić bo stary się popsuł. Nawet nie zaczynam dyskusji także nawet ładnym zdjęciem nie poczaruję
Mata zdaje się być OK, chociaż ciężko ją dobrze rozpiąć na zwykłej siatce, mąż się nieźle nagimnastykował żeby było równo. Może najgorsza nie jest ale szczyt ogrodowej piękności to też nie jest. A bambus mi się nie podoba, choć jest taki ogród w którym wygląda uroczo, ale u mnie nie bardzo to widziałam.
A kret może Ci właśnie plądruje jakieś szkodniki? Chociaż ja ostatnio znienawidziłam stworzenie za kalifornijki, oj zaszedł mi za skórę. Jeszcze w dodatku moja bomba na kreta nie działa w niskich temperaturach i nijak się go pozbyć z okolic kompostownika grrr....