Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

TAR 18:32, 22 maj 2025

Tak. Garnek do szparagow sie nadaje. Ja probowalam i w zwyklej i solonej robic. W osolonej nie traca koloru. Mrozone nie sa kapciowate. Krocej sie gotuje przed podaniem.

Nie wypozyczam sie
mirkaka 18:34, 22 maj 2025

TAR napisał(a)
Tak. Garnek do szparagow sie nadaje. Ja probowalam i w zwyklej i solonej robic. W osolonej nie traca koloru. Mrozone nie sa kapciowate. Krocej sie gotuje przed podaniem.

Nie wypozyczam sie

eee, szkoda
dzięki, będę solić i króciutko zaparzać
mirkaka 18:35, 22 maj 2025

Kasya napisał(a)

Jakie przymrozki ?… w zamrazarce ?

Kasiu, no czytał takie prognozy
mirkaka 18:35, 22 maj 2025

tulucy napisał(a)
U mnie się świetnie sprawdzał garnek do gotową ia szparagów, przez sitko. Wkładałam pełne sitko fasolki do wrzątku na kilkanaście sekund, max 30. Łatwo wyjąć, woda była gotową do kolejnej porcji.

Ja chyba za długo blanszowałam, pewno kilka min
Joku 21:20, 22 maj 2025

Mroziłam tyczną, tę którą tobie dałam. Zrywałam strąki tak jak zwykłą szparagową nie czekając aż wytworzy nasiona. Mi smakowała tak samo jak szparagowa. Ja chyba nie soliłam wody.
Magara 22:40, 22 maj 2025

tulucy napisał(a)
U mnie się świetnie sprawdzał garnek do gotową ia szparagów, przez sitko. Wkładałam pełne sitko fasolki do wrzątku na kilkanaście sekund, max 30. Łatwo wyjąć, woda była gotową do kolejnej porcji.

Garnek do szparagów przypadkowo mam, super pomysł Lucy, zapisuję w głowie
Próbowałam "zatrzymać" nadmiary fasolki na różne sposoby. W słoikach wychodziło średnio - była klapciata. Mroziłam też pojedyncze świeże strąki na tackach grillowych a później pakowałam w woreczki - tu bywało różnie. Jedna odmiana super się sprawdziła, niestety nie wiem jaka to była
ewsyg 22:49, 22 maj 2025

Mirusiu, cudną masz wiosnę. Mnie też nie smakowała mrożona fasolka, ale w tym roku skorzystam z Waszych rad i je zblanszuję. Właśnie wysiałam pierwszą porcję.
TAR 09:19, 23 maj 2025

Wiecie co pomylilam sie, blanszowalam w nieosolonej wodzie. A w sloiki robilam wode z sola. SKS normalnie.
Ulina 10:57, 23 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Jak były młode to wyłamywałam wszystkie przekwitnięte kwiatostany, teraz tylko tam gdzie sięgnę i ile mi się chce, bo to robota kopciuszka Jak się nudzę to idę i wyłamuję. Jak nie mam siły to odpuszczam. Gorzej z azaliami, one brzydziej wyglądają z zostawionymi nasionami, im powinnam wyłamywać wszystkie, a też tego już nie robię. Ale tej pomarańczowej tak, bo ona na froncie rabaty więc zależy mi na jej wyglądzie

Cięłaś może azalie wielkokwiatowe ? nie wiem czy mogę skrócić pęd poniżej obecnego kwiatostanu żeby azalia rozkrzewiła się też na dole?
TAR 11:12, 23 maj 2025

Raz tak ciełam, kwiatow nie bylo przez jeden sezon ale roslinie dobrze to zrobilo, mozliwe ze w obecnym ogrodzie 2 szt. rowniez podetne po kwitnieniu, wygladaja po prostu brzydko takie lysolce od dołu.
Na pewno jeden rodek bedzie tak podciety bo cos choruje i przymarzl. On w ogole od poczatku nieciekawy. Nie lubie takich wielkich ze szkolek trudniej je potem utrzymac, wole mlode sadzonki.