Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 11:39, 21 sty 2024

Kordina napisał(a)
O! Spore kiełki u Ciebie, zapowiedż tego na co wszyscy czekamy z utęsknieniem grubosz świetnie kwitnie, trochę jak wilczomlecz Powrotu sił po grypie ja też dochodzę i jakaś osłabionam jeszcze.

Ja już dobrze się czuję, ale jeszcze uważam na siebie Ciekawe czy przebiśniegi rosną pod śniegiem, jak się stopi to zrobię zdjęcie
mirkaka 11:43, 21 sty 2024

vita napisał(a)
Hej Pędy eonium które zakwitły przytnij i odsadź. Przytnij dosyć nisko, za jakiś czas pędy wytworzą kilka rozetek i z czasem pęd rozwinie się w formę drzewka. Trochę to trwa, ale gra warta świeczki Po wielu doświadczeniach wolę A. arboreum zielone, są bardziej żywotne i chyba wdzięczniejsze? Zazdroszczę wczesnych, wyrywnych pędów, u mnie ciągle regularna zima. A i u Ciebie chyba na dniach dosypie?

Vita, one teraz tak wyglądają, wypuściły małe rozetki u podstawy kwiatostanu, myślę że zetnę tylko ten kwiatostan i zobaczę jak będzie rósł Co o tym sądzisz?

Dosypało u mnie ostatnio, ale już wszystko się topi, temp plusowe.
Myślę że u Ciebie pod śniegiem też już życie się zaczyna
Cieszę się, że się odezwałaś, smutno było bez Ciebie.
Pewnie podróżowałaś po świecie
mirkaka 11:48, 21 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Vita!

No
Joku 12:19, 21 sty 2024

Noo .
We mnie nieśmiało życie i optymizm wstępuje. Styczeń ma się ku końcowi .
mirkaka 17:19, 21 sty 2024

Joku napisał(a)
Noo .
We mnie nieśmiało życie i optymizm wstępuje. Styczeń ma się ku końcowi .

dzień jest dłuższy od najkrótszego o 46 min
Monika83 18:55, 21 sty 2024

mirkaka napisał(a)

Trochę chorowałam na grypę, ale już dochodzę do sił, zima jest u nas śnieżna ale mało ciekawa, może w nocy popada to porobię trochę zdjęć jak będzie świeży śnieg.
Bardzo już tęsknię za wiosną, kupiłam Muszelko nasionka polecane przez Ciebie Philovita, 5 szt w opakowaniu, mam nadzieję że wszystkie wzejdą

trochę zdjęć zanim spadł śnieg

Ja też tęsknię za wiosną, czekam na nią jak cholera a ciemierniki ładnie zapączkowane to i kwiatów będzie sporo Wszystkiego dobrego w nowym roku!
Alija 21:39, 21 sty 2024

mirkaka napisał(a)

Trochę chorowałam na grypę, ale już dochodzę do sił

trochę zdjęć zanim spadł śnieg

Mirko, bardzo wiosennie u Ciebie, a tu dopiero koniec stycznia. Trudno się tej wiosny doczekać, a już mnie korci, żeby coś podziałać w ogrodzie.
Zdrówka życzę.
vita 17:06, 22 sty 2024

mirkaka napisał(a)

Vita, one teraz tak wyglądają, wypuściły małe rozetki u podstawy kwiatostanu, myślę że zetnę tylko ten kwiatostan i zobaczę jak będzie rósł Co o tym sądzisz?

Dosypało u mnie ostatnio, ale już wszystko się topi, temp plusowe.
Myślę że u Ciebie pod śniegiem też już życie się zaczyna
Cieszę się, że się odezwałaś, smutno było bez Ciebie.
Pewnie podróżowałaś po świecie

Też się zdziwiłam, że zakwitło. Te cztery pędy sadzonkowałam chyba trzy lata temu, połamały mi się pędy przy przenoszeniu donic. Zimuję w niskiej temperaturze, to na pewno ma wpływ na kwitnienie. Jest się z czego cieszyć Tak jak Ty wolę niekwitnące rozetki, ale kiedy eonium zakwita to znaczy, że poczuło zielone palce
Przyglądam się pomysłom na cięcie. Masz rację, tuż pod kwiatostanem na tym pędzie z lewej, bo ma już wykształcone rozetki. Ciachnęłabym pęd niżej, jakieś kilkanaście centymetrów i potraktowała jak nową sadzonkę. Ukorzeni się bez trudu. Jak go nie skrócisz to za parę lat nie utrzymasz pędu bez podwiązywania, rozetki będą tworzyły swoje, rozgałęzione pędy.
Ten z prawej przytnij i poczekaj aż wytworzy rozetki. Nie zawsze tworzy.
Widziałaś mój gąszcz eoniowy w donicy? Ja lubię tak je uprawiać, ale można też inaczej.

Macham do Muszelki i do Joli Gdzie kupowałyście nasiona pomidorów z końcówką w nazwie: vita?

Podróże przede mną, od świąt, praktycznie do dzisiaj chorowałam, ach!

mirkaka 16:10, 23 sty 2024

Monika83 napisał(a)
Ja też tęsknię za wiosną, czekam na nią jak cholera a ciemierniki ładnie zapączkowane to i kwiatów będzie sporo Wszystkiego dobrego w nowym roku!

Dziękuję Moniczko za życzenia, te pączki są od tych zwykłych
mirkaka 16:11, 23 sty 2024

Alija napisał(a)

Mirko, bardzo wiosennie u Ciebie, a tu dopiero koniec stycznia. Trudno się tej wiosny doczekać, a już mnie korci, żeby coś podziałać w ogrodzie.
Zdrówka życzę.

Mnie też korci, a zdrówko bardzo się przyda, dziękuję