Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 16:17, 23 sty 2024

vita napisał(a)

Też się zdziwiłam, że zakwitło. Te cztery pędy sadzonkowałam chyba trzy lata temu, połamały mi się pędy przy przenoszeniu donic. Zimuję w niskiej temperaturze, to na pewno ma wpływ na kwitnienie. Jest się z czego cieszyć Tak jak Ty wolę niekwitnące rozetki, ale kiedy eonium zakwita to znaczy, że poczuło zielone palce
Przyglądam się pomysłom na cięcie. Masz rację, tuż pod kwiatostanem na tym pędzie z lewej, bo ma już wykształcone rozetki. Ciachnęłabym pęd niżej, jakieś kilkanaście centymetrów i potraktowała jak nową sadzonkę. Ukorzeni się bez trudu. Jak go nie skrócisz to za parę lat nie utrzymasz pędu bez podwiązywania, rozetki będą tworzyły swoje, rozgałęzione pędy.
Ten z prawej przytnij i poczekaj aż wytworzy rozetki. Nie zawsze tworzy.
Widziałaś mój gąszcz eoniowy w donicy? Ja lubię tak je uprawiać, ale można też inaczej.

Macham do Muszelki i do Joli Gdzie kupowałyście nasiona pomidorów z końcówką w nazwie: vita?

Podróże przede mną, od świąt, praktycznie do dzisiaj chorowałam, ach!

Ja kupowałam w Dzień dobry ogród, ale one teraz się pokazują w wielu sklepach, cena powala
Wrzuć swój gąszcz Eoniowy, chętnie go sobie przypomnę.
Czyli ciachnę oba pędy kwitnące, aby powstało coś w rodzaju drzewka.
Po ciachnięciu zasuszyć czy od razu wsadzić do ziemi? Takiej kaktusowej?
Mnie też w wigilię dopadła grypa, ciężko ją przechorowałam.
Zdrowia życzę
vita 18:00, 23 sty 2024

Ciachnij, przez tydzień przesusz i posadź do ziemi kaktusowej.
Mój gąszcz eoniowy w donicy trwa w 10 stopniach, podlewany skąpo co dwa tygodnie. Dobrze będzie wyglądał w czerwcu po wyniesieniu na słońce
W dzień dobry nie ma tych nasion pomidorów, Muszelka zrobiła reklamę, wykupili!
Wzajemnie zdrowia życzę
Pszczelarnia 21:41, 25 sty 2024

mirkaka napisał(a)

i kwitnące Eonium darowane przez Vitę

widzę pierwszy raz w życiu. To się nazywa mieć "zielone palce"!
mirkaka 12:17, 27 sty 2024

vita napisał(a)
Ciachnij, przez tydzień przesusz i posadź do ziemi kaktusowej.
Mój gąszcz eoniowy w donicy trwa w 10 stopniach, podlewany skąpo co dwa tygodnie. Dobrze będzie wyglądał w czerwcu po wyniesieniu na słońce
W dzień dobry nie ma tych nasion pomidorów, Muszelka zrobiła reklamę, wykupili!
Wzajemnie zdrowia życzę

Przesuszyłam kilka dni, dziś posadziłam, a pozostałe przesadziłam do nowej ziemi
Myślisz że za wysoko obcięłam?

mirkaka 12:18, 27 sty 2024

Pszczelarnia napisał(a)

widzę pierwszy raz w życiu. To się nazywa mieć "zielone palce"!

To raczej nie zielone łapki tylko ze szczerego serca ofiarowane, znasz Vitę, to wiesz jaka ona jest
Joku 20:28, 27 sty 2024

Egzemplarze z doniczki na dolnym zdjęciu chyba od razu po kilka gałązek wypuszczą.
mirkaka 07:41, 28 sty 2024

Joku napisał(a)
Egzemplarze z doniczki na dolnym zdjęciu chyba od razu po kilka gałązek wypuszczą.

Mają kilka młodziutkich zaczątków, chciałabym żeby wypuściły choć po trzy pędy, zobaczymy
To są te obcięte końcówki które kwitły, nie mają korzeni.
mirkaka 07:42, 28 sty 2024

Zaczęłam sprzątać w ogrodzie, pogoda zachęca, wychodzę na krótko, już prawie całą najdłuższą rabatę posprzątałam
Makao 15:14, 28 sty 2024

Wszyscy biorą się za sprzątanie
To zaraźliwe
Joku 19:54, 28 sty 2024

Prawda, działa mobilizująco. Ten sezon ogrodowo będzie chyba dla ciebie przyjemniejszy bo już bez robót ziemnych. Co planujesz siać w warzywniku?