Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:37, 15 cze 2020

Roocika napisał(a)
Haniu, Ty masz psy, czy twoje psy zjadają Ci plony z warzywnika? My chcieliśmy dziś zjeść truskawki dziś, bo wczoraj już były rumiane ale nie było, coś zjadło. Na kamerze nagrał się nasz pies. Zastanawiamy się jak ochronić truskawki, poziomki i pomidorami przed psem.... Masz z tym może jakieś doświadczenie?

Najszybciej truskawki i poziomki zjadają ślimaki i mrówki. Żaden z moich psów owoców nie podjadał.
Poprzedni pies był miłośnikiem zielonego groszku, ale podskubywał go z ręki. Inny znów bardzo delikatnie wyciągał sobie marchewkę. To były sporadyczne zdarzenia.
Pomidory są dla psów trucizną i ich nie ruszają.
Ani ten ani poprzedni pies szkód w ogrodzie nie czyniły. Poruszają się tylko po ciągach komunikacyjnych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Roocika 22:43, 15 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najszybciej truskawki i poziomki zjadają ślimaki i mrówki. Żaden z moich psów owoców nie podjadał.
Poprzedni pies był miłośnikiem zielonego groszku, ale podskubywał go z ręki. Inny znów bardzo delikatnie wyciągał sobie marchewkę. To były sporadyczne zdarzenia.
Pomidory są dla psów trucizną i ich nie ruszają.
Ani ten ani poprzedni pies szkód w ogrodzie nie czyniły. Poruszają się tylko po ciągach komunikacyjnych.

Haniu, mamy nagranego psa na kamerze jak zjada te truskawki
Ona jest wszystkożerna, zjada owoce i warzywa nawet na surowo pomidorki też A skrzynki stoją od dwóch dni, zaraz przy ciągu komunikacyjnym, więc jeszcze nie ustaliliśmy żadnych zasad... No cóż, trzeba będzie " wyszkolić", ale obawiam się, że jak nas nie będzie w pobliżu, to będzie się czestować. Spryciula
kwartet 22:56, 15 cze 2020

Obśliniłam się nad zestawem zupowym.Dynamika twojego ogrodu ciągle mnie zachwyca.Mrówki zakopczykowały mi pietruszkę.Z własnych owoców melduję ino poziomki na resztę czekam .
Gruszka_na_w... 23:00, 15 cze 2020

kwartet napisał(a)
Obśliniłam się nad zestawem zupowym.Dynamika twojego ogrodu ciągle mnie zachwyca.Mrówki zakopczykowały mi pietruszkę.Z własnych owoców melduję ino poziomki na resztę czekam .

Barszczyk ukraiński miał boski smak. Też mi ślinka ciekła.
EM zasugerował dzisiaj zakup maczety. Stwierdził, że niedługo trzeba będzie ciachać, żeby przejść dalej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 23:03, 15 cze 2020

Piesa moich rodziców zrywała sobie sama wiśnie, czereśnie, na ile dosięgała podskakując...
TAR 23:10, 15 cze 2020

moje bialaski w poprzednim ogrodzie tez sie na bezczela przy mnie czestowaly truskawkami, tam rosły na ziemi, na grzadce a teraz mam w skrzyniach. Wiec tylko sie szwendaja i żebrza jak podjadam prosto z krzaka ale zawsze sie z nimi dziele, troche witamin im nie zaszkodzi. U mnie tez podjadaja ptaki z lasu.
TAR 23:11, 15 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Barszczyk ukraiński miał boski smak. Też mi ślinka ciekła.
EM zasugerował dzisiaj zakup maczety. Stwierdził, że niedługo trzeba będzie ciachać, żeby przejść dalej.

zjadlabym barszczyku, ja jeszcze musze na swoja botwinke poczekac, ulubiona zupka mniam
mrokasia 23:30, 15 cze 2020

To ja jutro inauguracyjnie wyciągnę pierwszego buraczka .
kasia1 06:43, 16 cze 2020

Haniu, jak ja patrzę na Twoje plony, to mam wrażenie, że w innym kraju żyję … U mnie dopiero co wszystko powschodziło, buraczki są malutkie - do przerywania, truskawki mają dopiero kwiatki... Marchewki - chyba ślimaki zjadły zielone, bo zniknęły ...

Między nami jest około miesiąca różnicy. Chyba wolałabym Twój klimat
antracyt 07:55, 16 cze 2020

Mój poprzedni pies zjadał większość owoców ogrodowych. Trzeba było go pilnować. Nawet agrest z kłujących krzaków potrafił wyciągać jak był odpowiednio dojrzały. Truskawki to był największy jego przysmak