Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:36, 01 maj 2024

Magara napisał(a)
Ja chyba też żyję w innym kraju
Cały dzień dziś byłam poza domem ale obserwowałam temperatury na działce.
Na zewnątrz było 26, gdzieś do 16tej. W foliaku dochodziło do 32, chociaż rano go otworzyłam i zostawiłam otwarty. Gdybym zapomniała pewnie cały szpinak by mi się ugotował
Deszcz niby czasem pada, ale jak się grzebnie na rabatach to sucho

Głębiej jest w miarę wilgotno. Marnieje to, co korzeni się płyciej. Rozważam wsadzenie pomidorów do gruntu, bo przy tych temperaturach trochę męczą się w skrzynkach. Wiatr i wysoka temperatura szybko wysusza im podłoże.

W tych smutnych okolicznościach warzywnik jest mocną pociechą. Dobrze, że ocaliłaś szpinak. Dzisiaj u mnie były już pierwsze gruntowe rzodkiewki, jest sałata i szczypiorek. Są też mszyce na bobie. Dobrze, że je zauważyłam. Od razu dostały zimny prysznic.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 13:50, 01 maj 2024

Szczypiorek też mam Pomidory się hartują. Pierwszą noc na świeżym powietrzu już zaliczyły. Muszę je wstawić do szafki szklarenkowej, bo u nas jutro burze zapowiadają.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 21:36, 01 maj 2024

Tak jak Tarcia, widzę Twój ogród jako bardzo bujny i „do przodu” z rozwojem roślin.
I tak samo jak Ty Tarci, też jej zazdroszczę deszczu i niższych temperatur. Za chwilę będę musiała podlewać.

Czy te fioletowe „pałki” to czyśćce?
Gruszka_na_w... 22:16, 01 maj 2024

Agatorek napisał(a)
Tak jak Tarcia, widzę Twój ogród jako bardzo bujny i „do przodu” z rozwojem roślin.
I tak samo jak Ty Tarci, też jej zazdroszczę deszczu i niższych temperatur. Za chwilę będę musiała podlewać.

Czy te fioletowe „pałki” to czyśćce?

Te różowe pałeczki to rdest wężownik. Bardzo długo kwitnie. Ścięty często powtarza kwitnienie w II części lata. Rozrasta się łagodnie, toleruje brak wilgoci.

Bujność na rabatach mocno zredukowały przymrozki. Musiałam wyciąć wszystkie tawułki Arendsa, paprocie, hakonki. Krzewy nieco maskują to plackowate łysienie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:19, 01 maj 2024

Anda napisał(a)
Szczypiorek też mam Pomidory się hartują. Pierwszą noc na świeżym powietrzu już zaliczyły. Muszę je wstawić do szafki szklarenkowej, bo u nas jutro burze zapowiadają.

A u mnie w długoterminowych i krótkoterminowych prognozach brak opadów. Obawiam się, że w studni zbierającej deszczówkę z dachu wkrótce wyczerpią się pozimowe zapasy wody.
A w lutym mi ciumkało w ogrodzie z powodu ponadnormatywnych opadów.
Magara 23:33, 01 maj 2024

Haniu, dziś odpaliłam podlewanie... Mszyc na bobie jeszcze nie mam, no ale to kwestia czasu

Tydzień temu minus 7 teraz plus 30. Rośliny nie wiedzą jaka jest pora roku. Ja w sumie też nie wiem
Makao 07:42, 02 maj 2024

A za chwilę znowu ochłodzenie
Mam nadzieję że jednak nie tak duże jak ostatnio
mrokasia 10:31, 02 maj 2024

U mnie też sucho. Mam nadzieję, że to prognozowane ochłodzenie przyniesie trochę opadów.
Dziwny ten sezon.
Anda 10:58, 02 maj 2024

https://www.youtube.com/watch?v=3aRz0IVMuW8
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 12:50, 03 maj 2024

Magara napisał(a)
Haniu, dziś odpaliłam podlewanie... Mszyc na bobie jeszcze nie mam, no ale to kwestia czasu

Tydzień temu minus 7 teraz plus 30. Rośliny nie wiedzą jaka jest pora roku. Ja w sumie też nie wiem

Od wczoraj krążą nade mną jakieś burzowe chmury, ale nie wygląda na to, żeby przyniosły upragniony deszcz. Byliny na słonecznych miejscach wysychają w zastraszającym tempie. Mus chyba złamać narzucone sobie samoograniczenie dotyczące podlewania ogrodu ozdobnego.
Wszystko jakieś takie zmęczone życiem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies