Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:52, 28 maj 2024

Juzia napisał(a)

O rety! Ale wstyd
Uczyłam się tego wiersza w podstawówce i był to mój ulubiony wiersz!
A o autorce zapomniałam

Ale na swoje usprawiedliwienie... nie mam pamięci do nazwisk. Ogólnie z pamięcią słabo Żyję raczej teraźniejszością

Masz prawo nie pamiętać nazwiska. Do 2000 roku wyszła tylko cieniutka książeczka z kilkunastoma jej wierszami. O popularności trudno było mówić. Kiedy internet się rozhulał, to w przestrzeni publicznej pojawiło się trochę więcej jej wierszy, a sama autorka, jak napisałam, żyła króciutko. Nie załapała się na bycie częścią masowej kultury. I tak dziw, że te jej wiersze pojawiły się w podręcznikach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:54, 28 maj 2024

mrokasia napisał(a)
Uhuhu, nieźle z tymi igiełkami . Pochwalam decyzję. Podziwiałam Cię za to skakanie po drabinie i cięcie tych jałowców.

sama siebie podziwiałam, ale z każdym rokiem miałam większy problem, za co. Zaczęło się od podziwu sprawności, a z czasem coraz bardziej dominował podziw nad moją głupotą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 22:03, 28 maj 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mnie się wydaje, że poczucie wieku jest sprawą szalenie indywidualną. Zależy od tak wielu czynników, że trudno byłoby je tu wszystkie wymienić. Te najważniejsze to z pewnością stan zdrowia, tryb i styl życia, cechy charakteru, doświadczenia życiowe, status ekonomiczny i związane z tym bezpieczeństwo finansowe. Dużo tego jest.

Nie protestuję przeciwko upływowi czasu. W każdym wieku czułam się ze sobą dobrze, no może z wyjątkiem pryszczatej młodości. Wtedy trudno wytrzymać samemu ze sobą.
Tęskno mi jedynie za siłami i dawną wydolnością. Chęci, zapał, marzenia- one wciąż są, ale coraz częściej brakuje energii na ich realizację. Tego już nie przeskoczę.

Wszystko prawda!

Wiesz, że nie przeskoczysz.. nie ma co tęsknić, trzeba się dostosować. Się i otoczenie!
Judith 22:08, 28 maj 2024

Ja mam na myśli to, że owo „poczucie wieku” to wymyślony konstrukt. Chcąc powiedzieć, że dobrze się czujemy, jesteśmy sprawni i kolorowi nie musimy wspominać o wieku.
Bo gdy o nim wspominamy, to jest to tak jakbyśmy wartościowali ludzi ze względu na wiek.
Tu zaznaczę, że jeszcze niedawno też chętnie mówiłam, że czuję się na 25 . Bardzo wiele się zmieniło w moim postrzeganiu świata, gdy poznałam pewną niezwykle inspirującą osobę zajmującą się upowszechnianiem kultury włączającej .
mrokasia 22:15, 28 maj 2024

Judith napisał(a)

…..Bardzo wiele się zmieniło w moim postrzeganiu świata, gdy poznałam pewną niezwykle inspirującą osobę zajmującą się upowszechnianiem kultury włączającej .

Rozwiniesz? Bardzo mnie to zaciekawiło.
Wafel 22:17, 28 maj 2024

Ale zmiany i szybkie decyzje ogród ma cieszyć, nie zamęczyć, więc decyzja słuszna, choć widok był ładny, bynajmniej na zdjęciu. Naparstnice nieziemskie i przetacznikowce, wow!
Magleska 22:28, 28 maj 2024

Haniu Bardzo dobra decyzja z tymi iglakami ja też ,jak tylko będę mogła kopać zamierzam trochę pozmieniać rabaty -chcę mieć kilka takich mało obsługowych -już jest niezle ,bo na niektórych faktycznie mam mało roboty ,ale jeszcze kilka mam do drobnych przeróbek

Co do wieku -ja mam 50 tkę ,a nawet rocznikowo 51 ( w grudniu ,więc sobie odejmuje ) i ogólnie nie czuję się na ten wiek ,ale czasami ,gdy życie przygniata ,to wydaje mi się ,że mam więcej

Ps -w ogrodzie jak zawsze ślicznie

Judith 22:30, 28 maj 2024

mrokasia napisał(a)

Kasia, co chciałabyś wiedzieć?
Gruszka_na_w... 22:31, 28 maj 2024

mrokasia napisał(a)

Idee kultury włączającej narodziły się w działach HR korporacji, a stamtąd popłynęły dalej. Mają zapewnić lepszą współpracę między ludźmi, a tym samym zwiększyć wydajność. Najogólniej chodzi o to, aby nie wykluczać (nie stygmatyzować słowami) innych, czy to z uwagi na płeć, intelekt, wiek, płeć ,itp. Dawniej nazywało się to poprawnością polityczną, dzisiaj ma nieco szerszy zakres i inną nazwę.
Nie ukrywam, że czasem trąci mi to nutką sztuczności, ale sam zamysł, aby się pochylić nad problemem jest słuszny.
mrokasia 22:39, 28 maj 2024

Judith, chodziło mi o hasło kultura włączająca .
Haniu, dziękuję, już kumam o co chodzi .