Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

sylwia_slomc... 21:34, 23 wrz 2024

Znalazłam dla Ciebie te zdjęcia A musiałam się cofnąć do 2019 roku

To był już lipiec jak byłyśmy wyglądało cudnie, fotki robiłam z samochodu

Po posadzeniu byłoby praktycznie bezobsługowo, a wizualnie bomba. To tak żebyś miała o czym myśleć
Wafel 21:35, 23 wrz 2024

Mogę polecić irgę Eichholz, średniej wysokości, ładnie przewieszające się gałązki bardzo żywotna, szybko zarasta skarpę.
Wafel 21:41, 23 wrz 2024

Kulki lilaka Meyera też super pomysł, nic mu niestraszne.
agapant 21:52, 23 wrz 2024

Ja, jak zobaczyłam zdjęcia drugiej strony, to pierwsza myśl, powtórzyć graby i rozplenice.
Co do róży, dała bym na gęsto Fairy, łatwa w utrzymaniu i kwitnie non stop.
Wafel 21:56, 23 wrz 2024

Napiszę też, czego żałuję, że nie zrobiliśmy na skarpie - brakuje mi jakiś wzmocnień poprowadzonych kilkoma rzędami wzdłuż skarpy, które przytrzymałyby osuwającą się ziemię podczas ulewy i korę, żeby nie spłynęła, jeśli byś chciała mieć dla osłony przed utratą wilgoci. Widziałam też skarpę pokrytą wełną i przymocowaną, cienką kratką drucianą, pomiędzy sadzone rośliny. Ekologiczne rozwiązanie. Usuwanie chwastów ze skarpy jest trudne, trochę trwa szczelne zarośnięcie skarpy.
Kordina 22:24, 23 wrz 2024

A ja myślałam, że to drzewko- to magnolia Suzan
Pamiętaj o takich krzewach jak ligustr zimozielony, różne odcienie trzmieliny, pięciornik ,krzewuszka
A może trochę naturalnych kulek gdzieniegdzie tuja danica, albo golden globe
Rojodziejowa 22:38, 23 wrz 2024

Ludziska Kochane, wszystko rozważam, każdą propozycję obmyślam, ale ciut będę się upierać przy swoim Z wiśnią miałam wątpliwości, jak widać spora część z Was je podziela, więc początkowy koncept z nią na rogu odrzucam.

Sylwia wygląda cudnie, ale u mnie już widzę, jakby to wyglądało, zamiast wystającej gdzieniegdzie stipy czy innej trawy byłyby kępki chwastów. Poza tym mam wrażenie, że u mnie, zwłaszcza z tej strony wyglądałoby to zupełnie jak wyciągnięte z innego ogrodu.

Kolumnowego graba nie chcę, no jakoś kompletnie nie widzę tam takiego pojedynczego słupa i to jeszcze w najwyższym miejscu murka. Owszem po drugiej stronie są, ale ja od strony domu i ogrodu (a tę oglądam częściej niż tą od drogi) nie widzę, że są posadzone na podwyższeniu.
Tu dość, że murek wysoki, to jeszcze jakby dodatkowo coś wysokiego, kolumnowego... Przy tym ogromnym murze, jeszcze dodawanie czegoś takiego i mi się drzewny Manhattan w środku wsi zrobi. Wielopienne lepiej, ale mimo wszystko obawiam się, że niepotrzebnie jeszcze uwypuklam tym tą wysoką część, zwłaszcza sadząc w rogu murku.
Ta strona nie będzie powtórzeniem aż tak, bo to nie jest nawet możliwe ze względu na ukształtowanie. Zresztą przy tarasie, żadnych pagórków i nierówności nie ma, a tu już jest pagórek. Traktuję trochę ten murek jako element spajający. Pójdą pasem trawy, prostopadłym pasem piwonie i jakieś nawiązanie z tego mam nadzieję się zrobi.

Ewuś, Wszystko to, co urosło na tej już porośniętej części skarpy rośnie bez podlewania. Liczę na to, że reszcie to też wystarczy. Beton jest z uszczelniaczem, w tej wyższej części jest też dana folia fundamentowa, to powinno jeszcze dodatkowo odrobinę ograniczyć wsiąkanie przez beton wody potrzebnej roślinom.

Klaudia, suchodrzew lubię, ale w formie strzyżonej dość często. Tak wolno bym go nie puściła na skarpie.

Wafelku okrywówki mi przeszły przez myśl, ale że już klepnęłam wodospadową, więc za dużo róż by było I tak mam wrażenie, że trochę z ich ilością u mnie przesadziłam. Irgę mam, inną co prawda, ale ją traktuję jako ostateczność - koło ratunkowe. Na skarpie będzie wstyd, bo folia z tekturą pod spodem. Z nią i tak trzeba od czasu do czasu odchwaścić zanim to wszystko zarośnie. Kora to by tam zjechała, więc jedynie dołem na płaskim.

Bożenko, mam wrażenie, że już tyle gatunków mam w ogrodzie, że jeszcze większy miszmasz by się zrobił, gdybym jeszcze coś nowego wprowadziła.

Już mam mniej więcej zamysł, więc dziękuję za wskazówki. Co z tego będzie, to zobaczymy. Najwyżej kolejna lekcja
Kordina 22:46, 23 wrz 2024

No to dawaj planik
Roocika 22:47, 23 wrz 2024

Asia, ja mam irgę i no nie polecam na skarpie. Nie chce mi się rozpisywać ale no nie rób sobie tego!

Z okrywowych to polecam tawulca pogiętego. To jest fajna roślina, jak się już przyjmie to ładnie rośnie, gęsto zarasta, chwasty się w nim zbytnio nie wysiewają.

Będę sadzić jesienią jeszcze śnieguliczkę okrywową chenaulta czy jakoś tak.

Róż też bym nie sadziła, bo nie dość, że skarpa to jeszcze kolce.

Moje tegoroczne odkrycie na skarpę to zadrzewnia bezogonkowa Już sobie rozmnożyłam i będę sadzić

Co do tego rogu, będę nudna ale może świdośliwa, pod spód tawulec, o sobie zejdzie/spłynie po jakimś czasie czasie. Masz chyba gdzieś swidosliwe już na działce?
Anda 06:03, 24 wrz 2024

Asiu, w takim razie powodzenia życzę

Przemyśl jeszcze raz posadzenie tam tej róży pnącej. Pod nia ziemia będzie się zsuwać. Wg mnie jakiś zadarniacz byłby lepszy.

Roocika dobrze radzi.

Tawuły i kolkwicja to też dobry pomysł.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies