Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

JoanNa 17:37, 24 wrz 2024

Anda napisał(a)
Asiu, wg mnie najlepsze byłoby powtórzenie tych kolumnowych grabów, które już masz w ogrodzie. Będzie spójnie. Tzn. jednego graba bym tam dała.
Na początku pisałam o buku - kolumnowym najlepiej. Klon polny też by się nadał. Widzę tam drzewo wielopniowe albo kolumnowe. Jest dużo betonu i trzeba dać przeciwwagę w postaci dużych, zielonych brył. Powtarzam się, wiem

Róży bym tam nie dawała. Na siatce to zupełnie inna bajka. Wiesz ile to roboty z wycinaniem takiej róży? Zwłaszcza po paru latach.

Będzie tam podlewanie? Masz dużo opadów latem i wiosną?

Kalina Mariesii bez podlewania, zwłaszcza w pełnym słońcu nie będzie ładnie rosła. Na takiej ekspozycji często przypala im liście.

Beton zabiera dużo wilgoci z podłoża.

Ja też pomyślałam o grabach kolumnowych,bo te przeciwległe świetnie wyglądają A gdybym miała ostatecznie zadarnić to czymś prawie bezobsługowym, to poszłabym chyba w barwinek, bo wiosną robi niezły show swoim kwitnięciem
Juzia 18:23, 24 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Juzia, wywołałaś trunka z lasu

Trochę jakiś pokrzywdzony przez los
Ale może by się coś z niego wykombinowało?

sylwia_slomc... 20:24, 24 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Eee, nie usuwaj!

Wedle życzenia
MagdaLenka 22:56, 24 wrz 2024

Bardzo mi się podoba ta zwichrowana brzoza.
Myślę, że stworzy fajny efekt w kontraście do nieco formalnych grabów.
Ewa777 11:06, 25 wrz 2024

Też Ci pokibicuję przy tworzeniu nasadzeń na skarpie.
Rozumiem potrzebę uporządkowania skarpy, mnie też by irytował taki widok.
Rojodziejowa 21:27, 25 wrz 2024

Dziś dzień na sprzątanie szklarni z części pomidorów. Z racji tego, że początek roku szkolnego jest dość intensywny (zwłaszcza, że to pierwszy, gdy cała trójka już jest w szkole) trochę zostały zaniedbane.
Zbiory papryczek, bakłażanów bardzo cieszą. Pomidorki jeszcze owocują. Nawet wyrosły jakieś samosiejki, zobaczy jak im pójdzie plonowanie

Zbierają się do obfitego kwitnienia Schnekusschen

Kordina 21:35, 25 wrz 2024

Jak malowniczo wyglądają i kolorki jaskrawe
Agatorek 21:43, 25 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Wychodząc zauważyłam drugiego dziwaka - prowadzony tak celowo pokracznie, ale ten już wersja dużo droższa.
Ten by fajnie w sumie też w tym rogu wyglądał.

Bardzo fajny ten dziwak

I też go widzę w rogu na skarpie
Patrycja_KG_Lu 21:51, 25 wrz 2024

Też masz papryczki Cherry bomb? Lubicie ostre czy tylko delikatnie ostre?
Polon 23:07, 25 wrz 2024

Poczytuję o obsadzeniu skarpy i z pewną nieśmiałością dorzucę swoje przemyślenia i zapytam - a może w tym najważniejszym narożniku takiego zwisająco płożącego „cudaka”? Coś takiego chyba u Iwonki pokazywałaś? Na zdjęciu z drogi widać, że cały ogród dość geometryczny, to tu coś całkiem na żywioł puszczone, roztrzepane, chyba by się trochę gryzło. I chyba fajnie by było, gdyby rośliny na skarpie widziane z drogi wysokością nawiązywały do tych kolumnowych nasadzeń poniżej wjazdu.

Zbiory - palce lizać