Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 20:50, 05 gru 2025

Ewuś, myślę, że specjalista od takiej młodzieży niedostosowanej społecznie teraz przydałby się w wielu szkołach.
Ja pracę lubię, ale przychodzą takie okresy, że czuję się przygnieciona.

Kordina 01:51, 17 gru 2025

Asiu, fajnie, że się wreszcie ujawniłaś mam jeszcze kontakty z koleżankami ze szkoły bo społecznie sobie działam w Stowarzyszeniu Zastępczego Rodzicielstwa i rozumiem o czym mówisz. Ciężkie czasy (emocjonalnie, psychicznie) i trudne dzieciaki...
Taki cytacik stosowny:
,,Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy."
No coś w tym jest...
Patrycja_KG_Lu 08:22, 17 gru 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Stan szklarni na 18.04.

Dodatkowo donice

Jak oceniasz po sezonie Dark Galaxy i Sart Roloise? Które były Twoimi ulubieńcami i je zamierzasz powtórzyć?
Rojodziejowa 15:43, 17 gru 2025

Sart Roloise jest dla mnie zbyt mało wyrazisty - w tym roku już go nie będę wysiewać. Ładny, ale spróbuję czegoś innego w podobnych kolorach. Dark Galaxy też mnie jakoś nie zachwycił, wolę od niego zdecydowanie Brad’s Atomic Grape.
Nie prowadziłam niestety zapisków i porównywania smaków jak kiedyś. Na pierwszym miejscu Belief, potem Brad’s Atomic Grape. Miałam obok siebie kilka odmian takich sporych pomidorów i one były całkiem fajne wszystkie. Ładnie plonowały: Nicholaevna Pink, Grosse Serge, Grasa de Tismana, Tosa de Barbastro i Anna Maria’s Heart.

Na następny rok z tych, które miałam będą ponownie: Belief, Brad’s Atomic Grape, Honey Moon, Pink King, a poza tym mam tyle nowych odmian nakupionych, że nie mam miejsca na powtórki Ale te które wypisałam powyżej stają w szranki o miejsce w szklarni z nowościami.

Edit: co roku mam też Green Tiger
ewsyg 16:43, 17 gru 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Ewuś, myślę, że specjalista od takiej młodzieży niedostosowanej społecznie teraz przydałby się w wielu szkołach.
Ja pracę lubię, ale przychodzą takie okresy, że czuję się przygnieciona.

W szkołach są przecież pedagodzy, którzy chyba w większości są po resocjalizacji, ale chyba powinno ich być dużo więcej i oczywiście psychologów.

U nas mieliśmy i zakład poprawczy i schronisko dla nieletnich.

Do nas trafiały te najtrudniejsze przypadki. Zakład poprawczy, to jak więzienie dla dorosłych, wiec mieliśmy też morderczynie. Niestety narkotyki są ogólnie dostępne i wyrządzają ogromne spustoszenie w mózgu młodego człowieka. Czasami nie dało się nie płakać, kiedy czytało się akta wychowanki. Czasami niestety rodzice są katami dla dziecka - matka, która za alkohol udostępnia córkę zwyrodnialcom , albo wystawia ja na ulicę, żeby zarabiała dla niej na alkohol. Te dzieciaki były pozostawione z tym same, niestety dorośli ich zawiedli, pomoc nie przyszła na czas. Agresja jest wołaniem o pomoc. To wszystko bardzo ciąży na psychice, a ogród jest odskocznią i formą terapii, żeby móc pracować i funkcjonować.

trzymaj się kochana
Rojodziejowa 17:19, 17 gru 2025

ewsyg napisał(a)

W szkołach są przecież pedagodzy, którzy chyba w większości są po resocjalizacji, ale chyba powinno ich być dużo więcej i oczywiście psychologów.

U nas mieliśmy i zakład poprawczy i schronisko dla nieletnich.

Do nas trafiały te najtrudniejsze przypadki. Zakład poprawczy, to jak więzienie dla dorosłych, wiec mieliśmy też morderczynie. Niestety narkotyki są ogólnie dostępne i wyrządzają ogromne spustoszenie w mózgu młodego człowieka. Czasami nie dało się nie płakać, kiedy czytało się akta wychowanki. Czasami niestety rodzice są katami dla dziecka - matka, która za alkohol udostępnia córkę zwyrodnialcom , albo wystawia ja na ulicę, żeby zarabiała dla niej na alkohol. Te dzieciaki były pozostawione z tym same, niestety dorośli ich zawiedli, pomoc nie przyszła na czas. Agresja jest wołaniem o pomoc. To wszystko bardzo ciąży na psychice, a ogród jest odskocznią i formą terapii, żeby móc pracować i funkcjonować.

trzymaj się kochana

Po resocjalizacji nie mieliby uprawnień, musiałyby to być dodatkowo uzyskane kwalifikacje.
Pedagodzy i psycholodzy aktualnie ze względu na oszczędności gmin mają zagospodarowaną większość swoich godzin na zajęcia z opinii i orzeczeń. Psycholog u nas ma tak z każdą jedną godziną swojego etatu. Niestety ze względu na to, że subwencja nie wystarcza na wszystko, gminy tną na czym się da, a najłatwiej ciąć na pomocy psychologiczno-pedagogicznej. A np. depresje wśród dzieci z podstawówki to już chleb powszedni.

Ty już miałaś najgrubszy kaliber, ale wnioskując z ostatnich wydarzeń w Jeleniej Górze może mieć źródło w najmniej spodziewanym miejscu. U nas też zdarzają się bardzo ciężkie sytuacje, ale wolę ich nie opisywać na forum.

W szkole trochę rodzice na to liczą, że każdy przedmiotowiec będzie jednocześnie psychologiem, pedagogiem i jeszcze kilka funkcji by mu się znalazło
sylwia_slomc... 19:12, 17 gru 2025

Ooo Asia jest
Rojodziejowa 21:36, 17 gru 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ooo Asia jest

Właśnie z Covidem w domu siedzę. Dobrze, że na święta już będzie po.
MartaCho 22:01, 17 gru 2025

Ożesz Ty! Wracaj szybko do zdrowia!
Szczęście w tym nieszczęściu- masz wreszcie czas usiąść i zaglądnąć na O.
ewsyg 22:18, 17 gru 2025

Współczuję Asiu i zdrówka życzę.