Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

Iwk4 19:19, 31 maj 2017

anna_t napisał(a)

hortensje to nie kwasoluby w zasadowej tez rosna tylko się gorzej wybarwiają.
kawe dawaj pod rodki, borówki

Aniu, skąd taki pomysł o hortensjach?
Hortensje lubią lekko kwaśną ziemię.
Tutaj jest przegląd wszystkich roslin kwasolubnych. Wymieniane są wśród ozdobnych rododendrony, hortensje, magnolie...
http://m.wymarzonyogrod.pl/kwiaty-i-rosliny-na-rabaty/roslinne-kompozycje/rosliny-lubiace-kwasna-glebe-czyli-rosliny-kwasolubne,94_3525.html
_Martini_ 19:21, 31 maj 2017

Mirelko, byłam u Ciebie. "Słodkie" zakupy poczyniłaś
Kalinę planuję przyciąć, żeby się zagęszczała. Już uszczykiwałam wierzchołki, ale muszę się do tego bardziej przyłożyć.

Teraz zaczynają krzewuszki. Średnio je lubię, ale w tle dają chociaż jakiś kolor.
I widzę już pączki naparstnicy. Tak się cieszę z tego udanego eksperymentu

MirellaB 19:43, 31 maj 2017

Kaliny jeszcze nigdy nie cięłam.
Będę podziwiała naparstnice u Ciebie
_Martini_ 20:23, 31 maj 2017

A jak długo masz kalinę? Moja ma trzy lata, ewidentnie do cięcia, bo się robi rosochata.
Sama jestem ciekawa naparstnic. Ja w ogóle w bylinach raczkuję, więc każdy taki eksperyment na wagę złota
MirellaB 20:33, 31 maj 2017

Kalinę mam też 3 lata. Boję się, że jak obetnę to może nie zakwitnie dlatego nie tnę. Moja nie wygląda źle.
U kogoś na wątku czytałam o cięciu bzu. Moich też nie tnę i bardzo dobrze rosną.
Przez cięcie załatwiłam już tyle roślin, że teraz długi się zastanawiam zanim wezmę sekatory i ciachnę

AngelikaX 22:02, 31 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
Takie tam fotki na szybciocha robione

Nigra ładny ma kolorek

Ładne sadzonki, ja dziś swoją czarną poszłam oblukać - mam od wschodu i nowe listki ciemnozielone wychodzą, chyba za mało słońca... albo taka ich uroda, że później się wybarwiają

Nigra ale soczysty kolorek
_Martini_ 22:07, 31 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Kalinę mam też 3 lata. Boję się, że jak obetnę to może nie zakwitnie dlatego nie tnę. Moja nie wygląda źle.
U kogoś na wątku czytałam o cięciu bzu. Moich też nie tnę i bardzo dobrze rosną.
Przez cięcie załatwiłam już tyle roślin, że teraz długi się zastanawiam zanim wezmę sekatory i ciachnę

Te krzewy tnie się zaraz po kwitnieniu, ale jako niedoswiadczona ogrodniczka wiem, że pewnie trochę ryzykuję. Trudno. Najwyżej obie nauczymy się na moich błedach
_Martini_ 22:12, 31 maj 2017

AngelikaX napisał(a)

Ładne sadzonki, ja dziś swoją czarną poszłam oblukać - mam od wschodu i nowe listki ciemnozielone wychodzą, chyba za mało słońca... albo taka ich uroda, że później się wybarwiają

Nigra ale soczysty kolorek

Bardzo lubię te jej wielkie liście. Stoi na wejściu do domu, więc południowa patelnia, ale schowałam ją nieco w głąb.
Nigra, taka niepozorna , a tak teraz cieszy. Śniło mi się, że zjadły mi ją mszyce, a sąsiad zza płota się śmiał, że on teraz ma taką wielką, a ja nie mam nic
_Martini_ 20:04, 01 cze 2017

Czas na krzewuszki. Niezbyt je lubię, ale są, w tle dają jakiś kolor, póki nie przyjdzie czas na róże.

Lawenda już zaczyna pokazywać fiolecik.

Dziewczyny, która mi pomoże do końca wypielić jedną rabatę?
Bo mam dużo takiego czegoś i nie wiem czy to chwast/siewka? Myślałam, że może orliki, bo tam rosną. No i rabaty nie posprzątałam.
AngelikaX 21:51, 01 cze 2017

Ale kwiatów ma Twoja krzewuszka.... jaka to odmiana... przebarwia się na jesień...
moje to Wings of fire... może te akurat mniej obfite w kwitneniu? teraz tak myślę....